Linkuri accesibilitate

„Îmi dau seama că munca mea, de 37 de ani, nu a fost în zadar...”


Sofia Bârsa
Sofia Bârsa

Jurnalul săptămânii la Europa Liberă cu Sofia Bârsa.


Născută la 2 iunie 1931 în comuna Recea, județul Lăpușna. Licențiată a Facultății de litere a Institutului Pedagogic Ion Creangă din Chișinău. Eminentă a Învățământului Public din Republica Moldova. O mare parte din cariera sa a activat în calitate de profesoară de limba română la școala medie nr. 1 din comuna Văsieni, raionul Ialoveni. Actualmente este pensionară.

Luni

Soarele încă nu a apărut la orizont, dar razele sale îşi aruncă săgeţile, creând un tablou fermecător şi de neuitat. Am pus ceaiul la fiert şi caut prin torbiţele mele nişte plante medicinale – culese de bunul meu soţ – care m-ar ajuta să scap de o tuse ce mă supără, de vreo două zile. De altfel, în fiecare zi, ceaiul nostru e din plante, fiindcă, la vârsta noastră înaintată, e benefic pentru a ne menţine în formă.

Îmi pregătesc legumele ce le voi folosi la o supă dietetică, vreau să fac cură de slăbire, ca urmare a unui control medical, făcut la spitalul raional.

Regizorul de filme, Igor Cobâleanschi, comunică că ultimul său film a fost turnat în Rusia, deoarece în Moldova nimeni nu vrea să investească în producerea filmelor. Seara am vizionat emisiunea Lorenei Bogza, „În Profunzime” care uneori mă amuză, aducând oameni ca domnul Ghimpu, altă dată mă lasă cu inima frântă, când constat că politicienii noştri nu se gândesc cum să depăşească situaţia deplorabilă atât în economie, cât şi în politică, dar mai mult au grijă de buzunarele lor, să nu rămână goale.

Toate acestea mă fac să mai stau cu ochii deschişi încă vreo două ore, deşi demult am pus capul pe pernă. În faţă îmi stau chipurile a doi copii care m-au întâlnit, venind de la magazin, şi mi-au cerut o bucăţică de pâine să-şi potolească foamea.

Marţi

Mi-am spălat vreo trei kilograme de gutui pentru a pregăti dulceaţa pe care o folosim la ceai. Pe parcurs, îl ascult pe analistul politic, Mihai Cernenco, invitat la „Vocea Basarabiei”. Tema discuţiei a fost Aeroportul şi Banca de Economii, mesaj care a trezit un mare interes pentru întreaga populaţie, apoi am privit emisiunea Elenei Malîşeva, „Trăieşte sănătos”, pe care, de altfel, o urmăresc cinci zile în săptămână, de la care mă aleg cu câte un sfat util.

M-am apucat să termin de citit cartea „Ferma animalelor” de George Orwell, ca să mă conving: oare ne deosebim noi mult de aceste fiinţe fără inteligenţă, dar pe care autorul le-a înzestrat cu nişte calităţi neobişnuite pentru ele?..

Îmi mai stau în faţă principele Radu şi principesa Margareta, umiliţi de nişte tineri needucaţi care le-au interzis să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. Care să fi fost cauza?..

Miercuri

E o zi deosebită pentru oamenii în vârstă care se prezintă la centrul geriatric Văsieni, unde avem întâlnire cu diferiţi oaspeţi, asistenţi sociali, consilieri raionali, medici, primarul care ne ţin lecţii interesante, venind, totodată, şi cu sfaturi utile. Am avut ca oaspeţi pe reprezentanţii oamenilor în vârstă din Olanda care au finanţat deschiderea acestui centru în comuna noastră.

După masă, m-a sunat nepoţelul meu Dorin şi m-a informat că soţia lui mi-a mai adus pe lume încă un strănepoţel, al patrulea la număr, de care m-am bucurat foarte mult.

Aştept un sunet de la nepoţica mea Corina, care se află de 12 ani în Anglia. Ea mă contactează numai atunci când are ceva nou şi interesant pentru mine. Săptămâna trecută, m-a preîntâmpinat să fiu gata pentru a pleca la nunta ei care va avea loc în Italia, în luna septembrie a anului viitor. Acuma îmi fac griji dacă îmi vor deschide viză sau voi fi suspectată că, la vârsta de 82 de ani, merg acolo să fac business. Sper că, între timp, după summit-ul de la Vilnius, problema liberei circulaţii a moldovenilor în Europa se va rezolva.

Joi

Soţul lucrează la albini, pregătindu-le pentru iarnă. M-a sunat fiica din Italia care e plecată de un an şi mi-a comunicat că se simte bine. Eu am rămas cu lacrimi pe obraz şi mă gândesc: de ce ea, după 24 de ani de activitate ca medic, ar trebui să îngrijească acolo o bătrână şi să nu aibă grijă de copiii şi nepoţii ei şi, totodată, de mine? La această problemă ar trebui să se gândească guvernanţii, creând locuri de muncă cu salarii decente la noi în ţară.

Vineri

E ziua când noi facem curăţenie generală. După dejun, am schimbat aşternutul. Soţul a dat cu aspiratorul, iar eu am pus rufele la spălat. Apoi am pregătit prânzul care astăzi mi-a luat mai mult timp. Am udat florile. În timpul acesta, m-a sunat feciorul Iurie şi m-a întrebat cum ne simţim şi de ce avem nevoie, fiindcă vrea să ne facă o vizită, împreună cu soţia sa Larisa.

Îmi dau seama că munca mea, de 37 de ani, nu a fost în zadar. Mi s-au perindat în suflet şi memorie mii de ochişori şi chipuri zglobii care, pe parcursul anilor, m-au încântat şi m-au făcut să îmi trăiesc viaţa în adevăratul sens al cuvântului...
XS
SM
MD
LG