Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: „Fiecare purice vine cu insinuări şi atunci Moldova arată ca o ţară războinică”


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat răspunde întrebărilor Valentinei Ursu.


Europa Liberă: De ce s-au împărţit şi acum spiritele, fiind vorba despre convocarea acestei întâlniri pe data de 3 noiembrie? Se pare că totuşi prioritatea numărul unu a Republicii Moldova rămâne a fi integrarea europeană…

Dumitru Diacov: „Este o tradiţie proastă moldovenească de a crea baricade şi de a ne căţăra pe diferite părţi. Demult vorbim că Moldova are nevoie de o idee care să unească toată populaţia, de o voinţă politică care să demonstreze că Moldova este un stat unit într-o chestiune de interes naţional, astfel încât să devenim un stat civilizat, democrat şi prosper, unde oamenii pot trăi confortabil, unde se realizează o creştere economică şi se apără drepturile omului, unde justiţia este imparţială şi nepolitizată. Toate aceste cerinţe vin din partea structurilor europene. Nu trebuie Moldova să se mişte undeva. Trebuie să rămânem acasă şi să aducem în Moldova tradiţii şi cultura europeană. Sigur că în ajun de Vilnius este nevoie de a arăta colegilor noştri şi cetăţenilor, dar şi Europei că Moldova nu este o ţară divizată, care nu ştie răspuns la o întrebare. Dar vedeţi că iarăşi se întâmpla ca în Moldova: unul te cheamă în stânga, altul – în dreapta. Este o acţiune organizată de partidele din coaliţia de guvernare.”

Europa Liberă: Dar ce trebuie să demonstreze şi cui această reuniune?

Dumitru Diacov: „Este o reuniune care ar trebui să fie una paşnică şi să ofere posibilitatea ca societatea să-şi spună punctul său de vedere. Este un gest care ne va arăta unitatea noastră internă.”

Europa Liberă: Nu credeţi că un semnal mult mai favorabil pentru Bruxelles, dar şi pentru cetăţeanul din Republica Moldova ar fi fost impactul reformelor care sunt cerute şi e atât de mare nevoia de un rezultat palpabil, fie când e vorba de lupta cu corupţia, despre reforma justiţiei, despre îmbunătăţirea traiului, locuri de muncă, mediul prietenos pentru investiţii, acestea ar trebui să fie rezultatele.

Dumitru Diacov: „Toată lumea înţelege aceasta şi eu împărtășesc în totalitate acest punct de vedere că rezultatele ar fi bine. Dar uitaţi-vă cum noi am mers toţi aceşti ani. Am conştientizat că am făcut şi greşeli. Această luptă politică acerbă care a dominat mediul politic pe parcursul câtorva ani nu a adus beneficii nici mediului politic, dar nici societăţii. Acum parcă am înţeles că trebuie să avem un Guvern care trebuie să se ocupe în primul rând de problemele ţării cu mai puţină influenţă politică şi cu mai mult angajament faţă de ceea ce noi ne-am asumat. Care este alternativa? Alegerile anticipate. Aşteaptă cineva alegeri anticipate? Mai bine să ne bucurăm că s-a ajuns la un compromis. Avem un guvern care se ocupă cu lucru. Vilnius vine ca o etapă de pregătire. După Vilnius urmează mai multe decizii, mai multă coeziune din partea noastră ca să demonstrăm, sper că şi rezultatele, încet, încet, se vor face vizibile. Un kilometru de drum construit este deja un rezultat. Un proiect realizat într-un sat, o reparaţie de şcoală tot este un rezultat. Faptul că noi nu ne mai batem tot este un rezultat.”

Europa Liberă: Dar vreun oficial corupt băgat la închisoare?

Dumitru Diacov: „Nu Parlamentul trebuie să-i bage la închisoare. Trebuie să lucreze instituţiile statului. S-au luat câteva decizii, creăm o atmosferă favorabilă acestor lucruri. Nu se întâmplă minuni într-o săptămână. Dar paşii pe care i-am făcut în ultimele două-trei luni, angajamentele pe care ni le-am asumat pentru viitor, sprijinul care vine din partea instituţiilor europene sunt un indiciu că Republica Moldova, în sfârşit, s-a pornit pe o cale corectă. Trebuie să demonstrăm toleranţa care este necesară în perioadele grele şi pregătirea de a fi disponibili unui compromis sănătos şi să ne căutăm de treabă.”

Europa Liberă: Între timp, când Republica Moldova încearcă să se apropie de standardele europene, auzim declaraţiile care se fac din stânga Nistrului. De exemplu, liderul de acolo Evghenii Şevciuk zice că ar fi venit timpul pentru un „divorţ civilizat” între cele două maluri ale Nistrului.

Dumitru Diacov: „La ce poţi să te aştepţi de la nişte persoane care beneficiază de la această stare de lucruri, care se consideră miniştri, preşedinţi acolo în stânga Nistrului. Sigur că ei încearcă şi într-un moment destul de delicat pentru Republica Moldova, pentru relaţiile noastre cu ţările din jur. Noi mereu am spus că trebuie să dăm dovadă nu doar de toleranţă internă, dar şi în exterior. Integrarea europeană înseamnă şi relaţii bune cu vecinii, relaţii bune şi cu Ucraina, şi cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Totuşi ce ar trebui să înţelegem din declaraţia domnului Şevciuk?

Dumitru Diacov: „Noi trebuie să ţinem cont, dar nu şi de o declaraţie făcută nu ştiu în ce condiţii şi să răspundem cu zeci de declaraţii de-ale noastre. Noi suntem meşteri. Fiecare purice vine cu fel de fel de insinuări din partea sa şi atunci Republica Moldova arată ca o ţară războinică. Cu cine noi putem să ne războim? Noi trebuie să avem un comportament paşnic.”

Europa Liberă: Din moment ce autorităţile de la Chişinău insistă pe o relaţie bună între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, cei de la Est mai dau din deget sau mai sugerează că aţi putea să aveţi probleme când e vorba de migranţii moldoveni care se află în Federaţia Rusă, de preţurile la gaze.

Dumitru Diacov: „Noi trebuie să demonstrăm răbdare şi înţelepciune. Timpul le lecuieşte pe toate. După Vilnius, dacă Republica Moldova va demonstra aceeaşi toleranţă, înţelepciune şi voinţă politică clară şi ne vom ocupa cu crearea spaţiului nostru legislativ, vom lupta cu corupţia, cu alte fenomene negative se vor aşeza lucrurile şi în relaţiile cu Federaţia Rusă şi cu ceilalţi vecini.”

Europa Liberă: Pentru dvs. summit-ul de la Vilnius înseamnă ce?

Dumitru Diacov: „O primă etapă în drumul nostru lung spre bunăstare, spre democraţie.”
XS
SM
MD
LG