Linkuri accesibilitate

De la 1 ianuarie, copiii din Moldova vor fi mai bine apăraţi de violenţă


De ce a fost nevoie de o lege specială ca poliţiştii, medicii sau asistenţii sociali să colaboreze între ei?


De la 1 ianuarie anul viitor va intra în vigoare Legea privind protecţia specială a copiilor, care prevede colaborarea dintre poliţişti, medici, profesori şi asistenţi sociali în depistarea şi soluţionarea cazurilor de violenţă asupra copiilor. Pentru că legile sunt bune pe hârtie dar mai puţin în practică, Centrul Naţional pentru Prevenirea Abuzului faţă de Copii (CNPAC) a ghidat şi monitorizat timp de şase luni grupurile de specialişti formate în două raioane ale ţării, Leova şi Orhei, astfel încât odată cu intrarea în vigoare a legii, funcţionarii să ştie exact cum să o aplice. Despre rezultatele monitorizării relatează Diana Răileanu:

Din inerţie sau comoditate deseori poliţiştii, medicii, profesorii sau asistenţii sociali nu comunică între ei atunci când descoperă că un copil este supus violenţei. Cazurile ajung să fie cunoscute doar dacă intervenţia specialiştilor este inevitabilă, copilul fiind abuzat în repetate rânduri. Acesta este tabloul care poate fi surprins în mai multe zone ale ţării, mai puţin în Leova şi Orhei, raioane în care de şase luni funcţionează aşa numita cooperare intersectorială - funcţionarii de la primărie, şcoală sau policlinică colaborând între ei atunci când depistează un caz de violenţă. Rezultatele? Dacă în urmă cu şase luni puteau fi numărate pe degete cazurile de violenţă înregistrate în cele două raioane, astăzi vorbim de câteva sute, unele extrem de grave, cum ar fi cele de abuz sexual asupra minorilor, explică preşedinta Centrul Naţional pentru Prevenirea Abuzului faţă de Copii, Daniela Sâmboteanu:

„Până atunci aceşti copii tot existau în acele comunităţi şi ceea ce li s-a întâmplat nu li s-a întâmplat în cele şase luni de monitorizare, dar mai înainte. Deci, punerea în aplicare a unui mecanism de colaborare intersectorial şi creşterea încrederii profesioniştilor unii în alţii a produs acest rezultat. Copilul care a fost în situaţii de risc, care a fost într-o situaţie de abuz, a primit asistenţa cuvenită şi astăzi se află într-un mediu protector.”

De ce a fost nevoie de o lege specială ca poliţiştii, medicii sau asistenţii sociali să colaboreze între ei atunci când depistează cazuri de violenţă asupra copiilor? În primul rând pentru a-i responsabiliza pe funcţionarii care evită să se implice în astfel de cazuri sau chiar pasează responsabilitatea pe seama colegului pentru a nu-şi îngreuna ziua de muncă, este de părere Lilia Cozma specialist superior în cadrul Direcţiei de Asistenţă socială din raionul Leova:

„Până la apariţia acestui mecanism intersectorial se lucra: se făceau mese rotunde, aveam întruniri în şcoli, grădiniţe. Însă mai bine se lucrează atunci când este un mecanism bine pus la punct, unde este clar care sunt paşii pe care fiecare trebuie să îi întreprindă.”

Chiar şi cu o lege perfectă Republicii Moldova îi va lua mai mulţi ani până când copii de aici nu vor mai fi supuşi violenţei. De această părere este Nigel King, reprezentant al Asociaţiei Britanice pentru Studiul şi Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului. Prezent la Conferinţa Internaţională „Copiii victime ale violenţei: abordare sistemică în prevenire şi asistenţă”, Nigel King, a menţionat că ţarii sale i-a luat peste patruzeci de ani să pună la punct mecanismul de prevenire a violenţei asupra minorilor şi, chiar în prezent, autorităţile britanice evită să spună că au soluţionat problema:

„Nu cred că pedepsirea părinţilor reprezintă soluţia optimă pentru rezolvarea violenţei în familie. Dimpotrivă, important e să fie educaţi părinţii cum să se comporte cu copii în situaţii dificile. Eu am copii şi nepoţi, deci ştiu că aceştia uneori pot fi nesuferiţi şi greu de controlat, însă în astfel de cazuri îi putem disciplina altfel decât fiind violenţi. În Marea Britanie bunăoară există specialişti în centrele de asistenţă socială care îi învaţă pe părinţi cum să le vorbească copiilor într-un mod adecvat.”

Tot astăzi, UNICEF Moldova, alături de interpretul Pavel Stratan, a lansat un spot video dedicat luptei contra violenţei asupra copiilor. Spotul face parte dintr-o campanie globală UNICEF cu genericul „Opreşte Violenţa!”. Datele cu care operează organizaţia arată că 16 la sută dintre copiii de până la un an sunt bătuţi de către părinţii lor, iar fiecare al doilea copil, cu vârsta de la 1 la 7 ani, a fost martorul sau victima violenţei în familie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG