Linkuri accesibilitate

Șansele Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu UE pe cale de a se restrînge


Arseni Iatseniuk, deputat al opoziției, adresîndu-se astăzi Parlamentului de la Kiev
Arseni Iatseniuk, deputat al opoziției, adresîndu-se astăzi Parlamentului de la Kiev

Deputații ucrainieni nu au votat legislația necesară eliberării din detenție a Iuliei Timoșenko.



Parlamentul ucrainean nu a reuşit să adopte astăzi nici unul din cele trei pachete de legi care i-ar fi permis fostului premier Iulia Timosenko să fie tratată în străinătate. D-na Timoshenko ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani închisoare, iar de eliberare ei, pentru tratament, depind şansele Ucrainei de a semna la Vilnius Acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.

În Parlament se aflau şi raportorii Uniunii Europene pentru Ucraina, Alexander Kwaşniewski şi Pat Cox, care în această seara vor prezenta un raport, la Bruxelles. Acesta va fi discutat pe 18 noiembrie de miniştrii de externe ai UE, înainte de summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Uniunea Europeană a condiţionat semnarea Acordului de asociere de eliberarea, pentru tratament, a dnei Timoşenko. Parlamentul de la Kiev şi-a programat o nouă dezbatere pe marginea pachetelor de legi care ar permite acest lucru, pe 19 noiembrie, o zi după şedinţa miniştrilor de externe europeni. O sursă diplomatică la Bruxelles a declarat însă Europei Libere că până la Vilnius mai sunt două săptămâni şi jumătate, timp suficient pentru ca lucrurile să se schimbe.

În absenţa Ucrainei, ar rămâne numai Republica Moldova şi Georgia să parafeze, la Vilnius, Acordul de asociere, după ce Armenia a anunţat deja că optează pentru Uniunea vamală cu Rusia, abandonând acordurile cu Uniunea Europeană. Pentru moment, în Parteneriatul Estic se mai află Azerbaidjanul şi Belarus.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG