Linkuri accesibilitate

Ucraina: o stare de suspans în relațiile cu UE


Gheorghe Cojocaru: „Orice stat, care aspiră la integrarea europeană, trebuie să se conformeze unor standarde clare ale UE şi în sfera economică, socială, politică sau a drepturilor omului.”



În vizita lui săptămânală în studioul Europei Libere de la Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre ezitările Ucrainei înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Gheorghe Cojocaru: „Conducerea de la Kiev continuă să menţină o stare de suspans în relaţiile cu Uniunea Europeană. Cu două săptămâni înainte de reuniunea Parteneriatului Estic de la Vilnius la care câteva foste republici sovietice – Republica Moldova numărându-se printre acestea – vor fi invitate să parafeze, iar Ucraina – să semneze Tratatul de Asociere şi de Liber Schimb cu Bruxellesul, iată că autorităţile ucrainene încă nu au dat curs cererii Uniunii Europene de a o pune în libertate, sub o formulă sau alta, pe fostul prim-ministru, încarcerat astăzi, Iulia Timoşenko. Tensiunile la Kiev sunt gata să explodeze, opoziţia lansează grave acuzaţii în adresa preşedintelui Victor Ianukovici, iar Uniunea Europeană mai acordă o săptămână pentru ca autorităţile ucrainene să ia o decizie fermă, în cazul Timoşenko.”

Europa Liberă: Iulia Timoşenko are susţinători mulţi care cer eliberarea ei, dar există şi tot atâţia adversari sau poate chiar mai mulţi, care spun că Iulia Timoşenko a prejudiciat statul ucrainean şi trebuie să rămână la închisoare. Şi atunci când Uniunea Europeană intervine cu această cerere, nu e vorba cumva de o ingerinţă?

Gheorghe Cojocaru: „Orice stat, care aspiră la integrarea europeană, trebuie să se conformeze unor standarde clare ale Uniunii Europene şi în sfera economică, socială, politică sau a drepturilor omului. Deşi conducerea de la Kiev insistă asupra dimensiunii penale a cazului Timoşenko, se pare totuşi că, în acest dosar, există şi un puternic interes politic de a scoate din joc, cu mâinile justiţiei, unul din liderii carismatici ai actualei opoziţii ucrainene. Or, dată fiind rezonanţa internaţională a acestui caz, statele europene, în special, Germania, nu pot să închidă ochii la o asemenea injustiţie. Nu se ştie însă dacă Uniunea Europeană ar condiţiona direct asocierea Ucrainei cu soluţionarea cazului Timoşenko, dar este limpede că Bruxellesul are o poziţie univocă în chestiunea respectării drepturilor omului.”

Europa Liberă: Şi, mai ales, a legislaţiei aplicate uniform. În condiţiile în care încă nu ştim ce se va întâmpla la Vilnius în privinţa Ucrainei, ar fi posibilă o eventuală amânare a semnării Acordurilor de Asociere cu Kievul?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil că şi o amânare nu ar fi exclusă, dar aceasta nu ar fi un semnal bun pentru Ucraina şi nici pentru ceilalţi aspiranţi la integrarea europeană. Problemele mari ale justiţiei îşi pot găsi o soluţionare atât înainte, cât şi după asumarea de către statele respective a cadrului de ţări asociate la Uniunea Europeană. Pe de altă parte, un eventual refuz în faţa Ucrainei va descuraja forţele pro-europene şi va încuraja forţele anti-europene, inducând şi mai multă tensiune şi haos, chiar la graniţele estice ale Uniunii Europene însăşi.”

Europa Liberă: E logic să ne întrebăm cum se va răsfrânge o posibilă sau eventuală neacceptare a Ucrainei asupra evoluţiilor din Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru: „Este clar că o Ucraină democratică şi profund ancorată în spaţiul european ar avea rolul de scut geopolitic pentru Republica Moldova. Totodată, menţinerea Ucrainei într-o zonă gri va face ca vulnerabilităţile proprii Republicii Moldova să se amplifice, iar evoluţiile interne să devină şi mai imprevizibile.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG