Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană solicită liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni


La conferința de presă de astăzi, de la Bruxelles
La conferința de presă de astăzi, de la Bruxelles

Anunțul a fost făcut de José Manuel Barroso la o conferință de presă comună cu premierii Iurie Leancă și Victor Ponta, la Bruxelles.



Comisia Europerană va înainta o propunere legislativă, după Summitul Parteneriatului European de la Vilnius, pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice, a declarat la Bruxelles preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:26 0:00
Link direct

Anunţul a fost făcut într-o conferință de presă comună cu premierul Iurie Leancă și cu omologul său român Victor Ponta, relatează corespondenţii Europei Libere.

Barroso s-a declarat extrem de mulţumit de faptul că Republica Moldova a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru liberalizarea regimului de acordare a vizelor, fapt menţionat în raportul dat astăzi dimineaţă publicităţii la Bruxelles.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a ţinut să sublinieze că eforturile de a obţine acest regim liberalizat, a ajutat Republica Moldova să aplice o serie de reforme importante: „Anunţul făcut astazi de domnul presedinte Barroso cred că va face fericit pe fiecare cetăţean al Reublicii Moldova. Declarația pe care ați facut-o dumneavoastră, dnule presedinte, că Republica Moldova a întrunit conditiile pe planul de actiuni pe vize, privind liberalizarea regimului de vize, este o veste pe care o asteapta societatea din Republica Moldova“ – a declarat la Bruxelles, premierul Iurie Leancă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:09 0:00
Link direct

Intâlnirea Barroso-Leancă-Ponta a fost o premieră în această formulă care reunește, alături de șeful Comisiei, șeful guvernului unui stat membru în UE și unul al unui stat partener. O premieră comentată de primul ministru român Victor Ponta astfel: „Intilnirea cu primul ministru al Moldovei si cu mine, primul ministru al unei țări membră a Uniunii Europene, este un mesaj foarte puternic pentru importanța Parteneriatului Estic și este un semn de viziune. Intr-adevăr, Moldova, ca si toate celelalte tari care fac parte din Parteneriatul Estic, poate fi sprijinita de tari deja membre, pentru a-si face un parcurs mai rapid si mai eficient al integrarii europene”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct


Întâlnirea de la Bruxelles a avut ca temă principală interconectarea Moldovei la rețele de energie ale UE. Barroso a reafirmat sprijinul Comisiei pentru proiectele energetice prioritare dintre România și Moldova, prioritatile fiind cele legate de gazoductul Iasi-Ungheni, „primul pas pentru legarea Chisinăului de piața europeană a gazelor” - cum a spus Barroso -, si de linia de transport a curentului electric Vulcanesti-Isaccea.

Premierul Leancă a mai discutat cu oficialii europeni și și despre reconstrucţia a cel puţin două poduri distruse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: unul la Ungheni, pentru transport rutier, şi unul în zona raionului Leova.

În a doua jumătate a zilei, Iurie Leancă poartă discuții separate cu vicepreședintele Comisiei Europene, Siim Kallas, care este comisar pentru Transporturi, și cu Cecilia Malström, comisar european pentru Afaceri Interne.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG