Odată cu finalizarea proiectului Bugetului de stat pe 2014, guvernul român a publicat și Ordonanța privind majorările de taxe și impozite care vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Este vorba în primul rând despre creșterea accizelor la carburanți între 16 și 21 la sută în funcție tipul combustibilului. Tot de la 1 ianuarie 2014 companiile vor plăti un nou impozit pe construcții de 1,5 la sută. Se înregistrează de asemenea creșterea redevențelor cu 25 la sută, dar nu pentru petrol și gaze. Potrivit calculelor făcute până acum de specialiști, guvernul va extrage din economie circa 800 de milioane de euro prin noile taxe pe benzină și activele companiilor, ceea va duce indirect și la alte creșteri de prețuri.
Consiliul Investitorilor Străini a criticat dur aceste măsuri avertizând că „nu este nici moral, nici corect ca lipsa rezultatelor în ceea ce privește colectarea veniturilor la buget să cadă în responsabilitatea contribuabililor care susțin deja bugetul”. Investitorii străini prezenți în România se plâng că firmele nu au fost consultate în privința noului impozit „pe stâlpi”, adică pe așa numitele construcții speciale, în care intră se încadrează cablurile, stâlpii de electricitate, bornele sau coșurile de fum ale întreprinderilor.
Asociația Oamenilor de Afaceri din România a reacționat la rândul ei explicând că majorarea taxelor va afecta nivelul de trai al cetățenilor, în vreme ce reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii vorbesc de sufocarea afacerilor pe care le conduc. Aceștia se plâng atât de povara impozitelor, cât și de majorarea salariului minim pe economie de la 800 la 850 de lei de la 1 ianuarie 2014 și la 900 de lei din a doua jumătate a anului viitor. Pentru multe microîntreprinderi se pune problema supraviețuirii.
Și AmCham, Camera de Comerț Americană se arată îngrijorată de „noul val de impozite și taxe”, care împreună cu celelalte creșteri de fiscalitate impuse deja în legislația românească vor duce la „o agravare, fără precedent în ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii români vor fi obligați să o suporte”. Din punctul de vedere al oamenilor de afaceri americani, majorările de taxe vor produce „distorsiuni cauzate de corupție, evaziune fiscală și creșterea comerțului ilicit cu produse accizabile”.
Guvernul de centru-stânga din România încearcă prin noile taxe și impozite să adune bani la bugetul de stat, pentru a compensa ajutoarele sociale, creșterile de salarii și pensii, care vor intra în vigoare anul viitor, când vor avea loc alegeri prezidențiale și europarlamentare. În același timp instituțiile statului nu au reușit să aducă la suprafață într-o mai mare măsură economia subterană și să reducă evaziunea fiscală, așa cum promisese premierul socialist Victor Ponta, în campania electorală de anul trecut. Economia neagră este estimate la 35-40% din Produsul Intern Brut, iar evaziunea fiscală calculată de patronatele de specialitate din industria alimentară se ridică doar în acest domeniu la 7-8 miliarde de euro anual.
Impunerea noilor taxe, pe care le vor suporta mai ales companiile private, cele care aduc un aport de circa 75 la sută din Bugetul de Stat reprezintă un „semnal negativ” și arată „instabilitatea fiscală” a României potrivit Consiliului Investitorilor Străini. Această instituție reprezentativă pentru companiile străine care investesc în România mai atrage atenția că majorarea taxelor și impozitelor va afecta „într-un mod nedorit” procesele de privatizare și listarea la bursă a companiilor de stat, inițiate de guvern, prin reducerea beneficiilor obținute de către statul român și chiar prin „blocarea sau chiar eșecul acestor procese” .