Linkuri accesibilitate

Mai vrea Ucraina în NATO?


Leonid Litra: „Ucrainenii îşi dau seama că nu pot să aibă o armată modernă fiind neutri. Ei au prea multe provocări ca să-şi permită neutralitatea.”


Cu cinci ani în urmă, la summit-ul NATO de la Bucureşti, Ucraina era cât pe ce să obţină, alături de Georgia, invitaţia Alianţei Nord-Atlantice pentru semnarea Planului de Acţiune pentru Aderare ( pe scurt MAP) - primul pas oficial către integrarea efectivă. Pe fondul puternicei opoziţii manifestate atunci de Federaţia Rusă, liderii NATO nu au reuşit să ajungă totuşi la consensul necesar deschiderii uşii pentru cele două state din flancul sudic al Rusiei, pe care Moscova le consideră a se afla în sfera ei de influenţă. În loc de aceasta, Georgia şi Ucraina au primit numai un angajament că, în viitor, vor deveni membre ale Alianţei. L-am întrebat pe analistul de la Kiev, Leonid Litra, dacă Ucraina, de exemplu, îşi doreşte acum, la fel ca înainte, să adere la NATO şi ce s-a întâmplat în aceşti cinci ani cu opţiunile populare pro NATO din acest stat:

Leonid Litra: „În 2008 în Ucraina era un preşedinte care era foarte pro NATO, orientat spre NATO, şi sprijinul populaţiei pentru această aderare creştea anume din cauza că exista la nivel politic un sprijin foarte bine articulat în favoarea aderării la NATO. Cu toate acestea, în acea perioadă cooperarea cu NATO pe chestiuni practice era mai limitată aş spune. Acum, după cinci ani, Ucraina are un lider care nu are dorinţa să adere la NATO, această nedorinţă a fost cumva cimentată de acele acorduri de la Harkov, dar în schimb există la nivel practic o cooperare foarte bună dintre NATO şi Ucraina, mai ales în ceea ce priveşte misiunile de pacificare, participarea Ucrainei la exerciţiile militare NATO. Deci, la modul practic, parteneriatul pe anumite domenii funcţionează, doar că la nivel de sprijin al populaţiei putem observa că acesta a scăzut. Acum în Ucraina circa 20 la sută din populaţie sprijină aderarea Ucrainei la NATO, adică ceva mai mult decât în Republica Moldova. Respectiv o discuţie, acum, la modul serios despre aderarea Ucrainei la NATO nu se pune, mai ales că şi în rândul ucrainenilor informaţi există un sentiment de supărare faţă de ceea ce s-a întâmplat în 2008. ”

Europa Liberă: Probabil ar fi bine să precizăm pentru ascultătorii noştri ce prevedeau acordurile de la Harkov?

Leonid Litra în studioul Europei Libere
Leonid Litra în studioul Europei Libere
Leonid Litra: „Cel mai important ce s-a întâmplat cu acele acorduri este că Ucraina a renunţat la direcţia NATO şi a îmbrăţişat acest statut al „nealinierii”, „vneblokovsti” în limba rusă, pe care îl urmează până în prezent. În acelaşi timp a fost acceptată prelungirea staţionării flotei ruse în Crimeea. Dar, referindu-mă la acest statut al nealinierii, în studiile de specialitate el nu există. Sunt fie ţări aliniate, care participă la anumite structuri sau blocuri militare, fie ţări neutre. În acest moment , deci, putem trata poziţia Ucrainei de nealiniat ca o poziţie tranzitorie, care în mod inevitabil va duce la o dezbatere peste o anumită perioadă de timp asupra securităţii Ucrainei. Pentru că în acest moment este clar că Ucraina nu poate să evite concretizarea statutului ei. Nu există un vid în acest spaţiu, Ucraina este presată de Rusia de a i se alătura, de NATO nu este presată pentru că NATO trece ea însăşi printr-o anumită criză de identitate. Este totuşi inevitabil că Ucraina va relansa discuţia asupra necesităţii concretizării sau verificării acestui statut – fie ea se va transforma într-o ţară neutră, lucru pe care eu personal îl pun la îndoială, fie ea va fi nevoită să se alăture unui bloc militar, unei alianţe militare.”

Europa Liberă: De ce nu credeţi că va deveni neutră?

Leonid Litra: „Pentru că ucrainenii îşi dau seama că nu pot să aibă o armată modernă fiind neutri. Ei au prea multe provocări ca să-şi permită neutralitatea. Inclusiv extragerea gazelor din Marea Neagră trebuie să fie cumva întărită din punctul de vedere de securitate. Singuri ei nu sunt capabili să facă asta. În mod natural, cred că cel mai bine ar apăra interesele Ucrainei aderarea la NATO. Dar vedem că deocamdată este un lucru prea puţin posibil, având în vedere şi nepregătirea diferitor state din alianţă de a face acest pas important, dar şi având în vedere presiunile Rusiei atât faţă de Ucraina, cât şi faţă de anumite state din cadrul NATO, pentru ca acest lucru să nu se întâmple.”
XS
SM
MD
LG