Linkuri accesibilitate

Ronaldo absolut


Meciul Suedia-Portugalia a fost definit, de la bun început, ca gala Ronaldo contra Ibrahimovic.



Meciurile de baraj pentru calificarea la Cupa Mondială au dat o partidă memorabilă. Suedia și Portugalia s-au întîlnit pentru a decide atît calificarea la mondiale, cît și numele celui mai bun fotbalist al Europei. Meciul Suedia-Portugalia a fost definit, de la bun început, ca gala Ronaldo contra Ibrahimovic. În mare parte, afișul a fost respectat. În primul, meci la Lisabona, Suedia a început bine și a lăsat impresia că poate pleca cu un punct.

Meciul a fost decis, însă, de o execuție superbă a lui Ronaldo care a înscris cu capul, dintr-un plonjon care a scos din joc fundașul de marcaj. În manșa a doua, la Stockholm, Suedia a început prudent, tocmai pentru a reduce riscul contrelor portugheze pe lansările lui Ronaldo. A fost 0-0 la pauză dar repriza a doua a dat totul peste cap. După patru minute, Ronaldo a scăpat singur și a înscris sec.

Suedia a revenit din momentul în care Ibrahimovic a apărut în joc. Un corner foarte bine executat a fost urmat de o lovitură de cap precisă a lui Ibrahimovic și Suedia a egalat. Apoi, la o lovitură de liberă de la 18 metri, Nilsson a simulat șutul iar Ibrahimovici a trimis perfect prin zidul portughez, o minge imposibil de apărat. La 2-1, Suedia mai avea 20 de minute pentru a înscrie golul calificării. Însă suedezii au făcut greșeala fatală. Au pus totul în atac și au rămas vulnerabili la contre. Ronaldo a sprintat de două ori, de la centru, pe spații neacoperite, și a marcat cu sînge rece.

Portugalia s-a calificat sută la sută pe merit, într-o dublă în care toate golurile au fost înscrise de Ronaldo, respectiv Ibrahimovic. Mondialele pierd fără Ibrahimovic dar e foarte posibil ca ele să îl consacre definitiv pe Ronaldo. Un singur amendament la supremația cuplului Ronaldo-Ibrahimovic. În ciuda aparențelor, Portugalia nu e totuna cu randamentul lui Ronaldo. Moutinho e probabil unul din cei mai buni pasatori ai lumii. Ronaldo a înscris de fiecare dată lansat de pase perfecte, plecate de la Moutinho.

Franța va juca, de asemenea, la Mondiale, după o calificare chinuită și, la limită, decisă mai degrabă de incapacitatea Ucrainei. După un 0-2 umilitor la Kiev, Franța a pornit în trombă la Paris. Din primele minute a devenit clar că francezii pot marca relativ ușor. La pauză era 2-0, după goluri venite la presini prelungite și faze confuze. După pauză, Ucraina a încercat să facă ceva și a reușit, la rîndul ei, să creeze confuzie în apărarea imediată franceză dar a ratat cu ușurință. Golul calificării franceze a semănat cu primele două. Portarul Piatov a intervenit excelent dar a fost abandonat de apărarea ucrainiană. Golul trei a fost, de fapt, un autogol ucrainian. Franța s-a calificat fără glorie. Francezii au muncit mult dar au greșit mult, au avut noroc și au fost avantajați de un arbitraj inconsecvent. Doar Lloris, Cabaye și Benzema au jucat cu adevărat la nivelul unei echipe cu mari pretenții.

Croația a plecat la Mondiale, după o formalitate. Islanda n-a pus nici o clipă probleme și Croația a cîștigat la pas cu 2-0 la Zagreb, după 0-0 la Reykiavik.

România a făcut cea mai slabă figură a meciurilor de la baraj și Grecia s-a calificat la mare distanță.

Într-un amical care a adus la Londra două echipe deja calificate, Germania a învins cu 1-0 Anglia. Germania a fost mai curînd Germania B, pentru că a început meciul fără 6 titulari. A fost, oricum, prea mult pentru Anglia care e, în acest moment, o echipă fără viziune și tehnică de joc.
XS
SM
MD
LG