Linkuri accesibilitate

Rada Supremă a Ucrainei nu i-a permis Iuliei Timoşenko să plece la tratament peste hotare


Deputaţii opoziţiei de la Kiev scandând „Ruşine”, după votul din Rada supremă
Deputaţii opoziţiei de la Kiev scandând „Ruşine”, după votul din Rada supremă

Eliberarea fostului premier ucrainean a fost condiţia Bruxelles-ului pusă Kievului pentru semnarea pe 28 noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de asociere cu UE şi a Acordului privind crearea zonei de comerţ liber.



Rada Supremă a Ucrainei nu a sprijinit nici unul din cele şase proiecte de legi care i-ar fi permis fostului premier întemniţat Iulia Timoşenko să plece peste hotare la tratament.

Proiectele nu au acumulat necesarul de 226 de voturi, întrucât fracţiunea Partidului Regiunilor - de guvernământ, şi cea a comuniştilor s-au abţinut.

Eliberarea Iuliei Timoşenko pentru a putea pleca la tratament peste hotare a fost condiţia Bruxelles-ului pusă Kievului pentru semnarea pe 28 noiembrie, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, a Acordului de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi a Acordului privind crearea zonei de comerţ liber cu UE.

Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, ispăşeşte o sentinţă de 7 ani de închisoare, pronunțată în 2009, sub acuzaţia de depăşire a atribuţiilor la încheierea contractelor de livrare a gazelor naturale cu Gazprom. Timoşenko şi formaţiunea sa de opoziţie „Batkivşcina”, activişti pentru drepturile omului şi UE consideră dosarul ex-premierului ucrainean drept motivat politic.
XS
SM
MD
LG