Linkuri accesibilitate

Liberalizarea vizelor: cadou neașteptat pentru Moldova


La 15 noiembrie la Bruxelles
La 15 noiembrie la Bruxelles

UE avea nevoie de ceva concret la Vilnius, la încheierea unui summit calificat drept „istoric“, dar care e deja un semi-eșec.



Moldova a primit luna asta un cadou neașteptat în perspectiva summitului cu Uniunea Europeană de la Vilnius: angajamentul Comisiei Europene că va recomanda ridicarea obligativității vizei pentru moldoveni.

Este un mare succes simbolic și moral pentru actuala coaliție de la Chișinău, în măsura în care pentru simplii cetățeni libera circulație e mai importantă decât progresul macroeconomic sau balanța exporturilor.

Cadoul era neașteptat și prin ambalajul său. La Bruxelles, președintele Comisiei Europene José Manuel Barroso a făcut anunțul alături de premierul moldovean Iurie Leancă și de cel român Victor Ponta, căruia Barroso i-a mulțumit personal.

Incă din vara lui 2012, conservatorul Barroso a fost unul din cei mai mari inamici ai lui Ponta si ai coaliției USL de la București. Ponta a fost convocat în mod repetat de Barroso, umilit discret și pus să îndeplinească o serie de teme scrise, numerotate și anunțate public.

Acum, ca în dictonul popular în care, când te strădui să arăți că faci ceva prea bine devii de fapt suspect, insistența lui Barroso de a-i mulțumi personal lui Ponta pentru ceva ce nu a făcut, alături de un Iurie Leancă intr-o transă de fericire, punea în lumină natura reală a situației: Comisia Europeană prevedea un eșec la Vilnius în negocierile cu Ucraina, principala temă a întâlnirii, și avea absolută nevoie de certitudinea că va putea anunța un succes, cât de mic, in relațiile cu țările Parteneriatului Estic.

Acestea sînt în număr de șase, dar două din ele, Belarus-ul și Azerbaidjanul, sînt dictaturi puțin interesate în a avea relații echilibrate cu UE. Armenia, care beneficiază de un mic lobby eficace în UE, a ales să se reîntoarcă în poala Moscovei, întrucât are nevoie de sprijinul militar și economic al Rusiei în fața Azerbaidjanului vecin. Armeniei îi trebuia un sprijin concret, nu promisiuni de diversificare a comerțului, așa încât a anunțat că se alătura Uniunii Vamale a Rusiei cu Belarus și Kazahstanul, mai degrabă decât să negocieze un acord distant cu UE.

Viitorul Georgiei, țară instabilă, este de asemenea greu de prezis, așa încât singurul succes masiv la Vilnius ar fi putut fi semnarea acordului de asociere intre UE și Ucraina.

Ucraina câzînd la rîndul ei înapoi în brațele Rusiei, era nevoie ca ceva concret să fie neapărat anunțat la Vilnius, la încheierea unui summit pe care Barroso însuși l-a calificat drept „istoric“, dar care este deja un semi-eșec...; așa încât propunerea ridicării vizei pentru moldoveni va furniza materia pentru a încheia totuși summitul pe o notă triumfală. Asta merita ca Barroso să îi mulțumească personal lui Ponta pentru ceva ce nu a făcut.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG