Linkuri accesibilitate

La Vilnius va începe summitul Parteneriatului Estic


Piaţa Catedralei Sf. Stanislaus, Vilnius, capitala Lituaniei, gazda summitului Parteneriatului Estic al UE
Piaţa Catedralei Sf. Stanislaus, Vilnius, capitala Lituaniei, gazda summitului Parteneriatului Estic al UE

Europa Liberă va acoperi summitul de la Vilnius, joi şi vineri, 28-29 noiembrie, cu interviuri, dezbateri cu experţi şi transmisiuni în direct de la conferinţa de presă finală.


La Vilnius, în capitala Lituaniei, începe summitul Parteneriatului Estic la care Moldova, alături de Georgia, va parafa acordul de asociere la Uniunea Europeană. Ucraina, care urma să semneze acest acord, s-a răzgândit în ultimul moment, cerând Bruxellesului condiţii mai bune. Armenia s-a retras din aceste negocieri cu o lună în urmă.

Din Parteneriatul Estic mai fac parte Azerbaidjanul şi Belarus, două ţări care nu au fost interesate (Azerbaidjanul) sau s-au izolat de Uniunea Europeană (Belarus) prin politica internă autoritară, contrară valorilor europene.

Delegaţia Republicii Moldova la summit va fi condusă de premierul Iurie Leancă.

La Vilnius se va afla şi preşedintele Parlamentului, Igor Corman care participă la reuniunea preşedinţilor comisiilor parlamentare de politică externă din statele Uniunii Europene şi din statele membre ale Forului Parlamentar pentru Democraţie. Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă va fi şi el la summitul de la Vilnius, la invitaţia Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene.

În paralel cu summitul Parteneriatului Estic, are loc şi un forum al organizaţiilor neguvernamentale din ţările membre, la care vor vorbi, între alţii, comisarul pentru extindere Stefan Fuele şi miniştrii de externe ai Suediei şi Poloniei, Carl Bildt şi Radek Sikorski. Prima dezbatere a forumului va fi condusă de preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite, ţară care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.

La Kiev, în Piaţa Independenţei, continuă protestele împotriva deciziei de ultim moment a conducerii ucrainene de a respinge semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei legături mai strânse cu Rusia. Miercuri, reacţionând la manifestaţiile non stop, preşedintele Victor Ianukovici declara că Ucraina nu va semna un acord de asociere decât atunci când ”va cuprinde termeni care ne sunt convenabili, care corespund intereselor noastre …”

Europa Liberă va acoperi summitul de la Vilnius, astăzi şi vineri, 29 noiembrie, cu interviuri, dezbateri cu experţi şi transmisiuni în direct de la conferinţa de presă finală. Corespondenta Europei Libere la Vilnius, Valentina Ursu o să vă ţină la curent cu ultimele evenimente de la summitul Parteneriatului Estic.

Toate relatările şi materialele multimedia pe pagina noastră de internet, la europalibera.org şi pe Facebook.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG