Linkuri accesibilitate

Întâlnire NATO - Rusia la Bruxelles: acrimonie și critici reciproce


Serghei Lavrov şi John Kerry (dreapta)
Serghei Lavrov şi John Kerry (dreapta)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov: „Declarațiile NATO distorsionează situația din Ucraina și pot influența anumite creiere înfierbântate.”


La Kiev, premierul Mikola Azarov a avertizat opoziția să oprească escaladarea tensiunilor. Situația din Ucraina unde opoziția protestează mai departe față de întoarcerea dramatică a conducerii ucrainene din drumul pro-european s-a aflat astăzi pe agenda întâlnirii între ministrul rus de externe, Serghei Lavrov cu omologii săi din NATO. Relatează de la Bruxelles, Dan Alexe:

Intâlnirea NATO - Russia la nivelul miniștrilor de externe s-a încheiat pe o notă de acrimonie, după ce ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a criticat NATO și în primul rând pe secretarul general Anders Fogh Rasmussen pentru remarcile făcute despre situația din Ucraina:

„Nu știu de ce NATO trebuie să facă asemenea declarații și nu știu de ce secretarul general Fogh Rasmussen trebuie să răspundă la întrebări despre eventualitatea ca Rusia să trimită trupe în Ucraina. Nu știu nici de se pun asemenea întrebări. Toate astea distorsionează situația de la fața locului și pot influența anumite creiere înfierbântate.”

La fel, reuniunea s-a încheiat cu divergențe în legătură cu ceea ce se va întâmpla în urma reînceperii negocierilor cu Iranul în legătură cu programul nuclear al acestei țări, Serghei Lavrov afirmând că în viziunea Rusiei asta va face inutil sistemul de apărare anti-rachetă pe care NATO și Statele Unite îl instalează în Europa de est, printre altele în România.

Un alt subiect al discuțiilor a fost Georgia, țară față de care, spre deosebire de Uniunea Europeană, NATO se află într-un soi de dublă constrângere. NATO i-a promis Georgiei în 2008 că va fi primită ca membru plin în Alianță, ca după aceea, în scurtul război ruso-georgian din vara aceluiași an, Rusia să își plaseze permanent trupe în regiunea separatistă Osetia de Sud, pe lângă cele pe care le avea deja în cealaltă regiune independentistă: Abhazia.

Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a repetat poziția Alianței, care este aceea că integritatea teritorială a Georgiei trebuie respectată :

„Poziția NATO în chestiunea relațiilor dintre Georgia și Rusia rămâne aceeași : noi insistăm ca suveranitatea si integritatea teritorială a Georgiei trebuie respectate în limita frontierelor sale recunoscute internațional.”

Secretarul general NATO a repetat chiar că Georgia va fi într-o zi membru al Alianței, ceea ce rămâne un lucru inacceptabil pentru Kremlin :

„Sînt convins că noul guvern georgian va continua cooperarea cu NATO, iar noi ne menținem decizia luată la summitul de la București și vom continua să sprijinim hotărârea poporului georgian de a adera la NATO.”

Niciun progres așadar nu s-a înregistrat la această întâlnire în relațiile Alianței cu Rusia, aceasta nemulțumită de continua apropiere a Alianței de fostele republici sovietice. Aici se inserează de altfel și vizita secretarului de stat american John Kerry la Chișinău, în locul plănuitei vizite – anulate - la Kiev.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG