Linkuri accesibilitate

Crin Antonescu la Chişinău: România va susţine în continuare Republica Moldova pe calea europeană


Crin Antonescu (stânga) şi Igor Corman
Crin Antonescu (stânga) şi Igor Corman

Preşedintele Senatului României a promis că România va fi prima ţară care va ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, imediat ce va exista o decizie a UE.


Chișinăul este vizitat astăzi nu doar de secretarul de stat american John Kerry, ci și de președintele senatului din România, Crin Antonescu, liderul Partidului Național Liberal din coaliția de social-liberală de guvernare. La o conferință de presă în compania spicherului moldovean Igor Corman, Antonescu a spus că politica față de Republica Moldova este una din puținele chestiuni în care la București ar exista astăzi un consens între forțele politice.


Aflat într-o vizită oficială la Chişinău, pentru prima dată în ultimii 14 ani, preşedintele Senatului din România, Crin Antonescu, a ţinut întâi de toate să felicite cetăţenii, dar şi autorităţile din Republica Moldova pentru parafarea Acordului de Asociere la summit-ul de la Vilnius, numindu-l un succes meritat. Însă principalul mesaj pe care şi-a dorit să-l transmită, potrivit spuselor sale, este că România a susţinut şi va susţine în continuare Republica Moldova pe calea europeană şi că în Bucureşti există un consens între toate forţele politice în acest sens:

„În România ţară membră a UE există un consens politic total, între toate forţele politice din actuala majoritate şi din actuala opoziţie, la nivelul tuturor instituţiilor oficiale, preşedinţie, guvern, parlament, un consens total pentru a sprijini, pe cât putem să o facem, eforturile de asociere şi de integrare a Republicii Moldova pe calea UE.”

Crin Antonescu, cel care anul viitor ar putea candida la alegerile prezidenţiale, a promis că România va fi prima ţară care va ridica obligativitatea vizelor pentru moldoveni, imediat ce va exista o decizie a UE. Oficialul român a îndemnat însă autorităţile de la Chişinău să acţioneze cât mai rapid pentru a obţine o decizie privind liberalizarea vizelor până la alegerile europarlamentare din anul viitor. La rândul său, România va depune eforturi pentru a convinge ţările comunitare că migrarea forţei de muncă şi libera circulaţie, inclusiv a moldovenilor, nu reprezintă motiv de îngrijorare, a dat asigurări Antonescu:

„În multe ţări din UE, ţări importante, Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, există această preocupare. Există chiar forţe politice în ascensiune care încearcă să obţină voturi din această reţinere sau chiar teamă de posibilii imigranţi. Noi facem, pentru că este şi propria noastră cauză, toate eforturile să îi convingem pe toţi ceilalţi decidenţi din UE că aceste spaime sunt nejustificate. Pe de altă parte, eu cred că nu va fi un obstacol acesta.”

La rândul său, spicherul moldovean Igor Corman a spus că autorităţile de la Chişinău mizează pe sprijinul celor de la Bucureşti în relaţia cu Parlamentul European, astfel încât decizia de abolire a vizelor să fie luată în primăvara anului viitor. Corman a mai spus că Moldova mizează pe sprijinul României şi în armonizarea legislaţiei naţionale la aquis-ul comunitar, dar şi la parcurgerea planului de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere.

„Contăm mult pe sprijinul României, în continuare, la implementarea agendei europene a Republicii Moldova.”

La întrevederea spicherului moldovean cu Preşedintele senatului din România au participat astăzi şi liderii fracţiunilor parlamentare din coaliţie de guvernare, iar reprezentanţii opoziţiei comuniste nu au dat curs invitaţiei. Oficialul român a avut o întrevedere şi cu membrii comisiei comune pentru integrarea europeană a parlamentelor Moldovei şi României.
Previous Next

XS
SM
MD
LG