Comisia Europeana a recomandat guvernelor din UE care au negociat deja un accord cu Rusia privind gazoductul South Strem, sa renegocieze acordurile.
Malene Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru energie, a explicat ca unele conditii din acordurile respective incalca principii fundamentale ale Uniunii Europene, legate de accesul liber la surse de energie si libera concurenta.
„Am analizat acordurile – a declarat Malene Holzner – si am constatat ca una din probleme este diversificarea. Suntem de parere ca pe piata energetica europeana securitatea alimentarii cu gaz dar si libera concurenta sunt mai bine aparate daca nu este o singura companie care importa, extrage gazul si este si propietara gazoductelor, asa ca poate stabili tarifele. ….Potrivit acordurilor existente in acest moment, Gazprom va administra gazoductul – ceea ce contravene legislatiei UE privind noi gazoducte”.
In cazul South Stream, concernul rus Gazprom este furnizorul de gaze dar si posesorul si administratorul conductelor. Mai mult, South Stream va duce numai gaz rusesc, conducta nefiind deschisa si altor furnizori.
Holzner a precizat ca Uniunea Europeana nu se opune proiectului South Stream, care poate continua.
„Legislatia noastra nu spune ca daca sunt contradictii, un proiect trebuie oprit. Dar pot aparea ulterior contradictii” – situatii in care Uniunea Europeana va fi obligata sa intervina pentru a alinia practica la legislatia europeana.
Daca Rusia refuza sa renegocieze acordurile, a continuat Malene Holzner, sfatuim tarile membre sa insiste pe o renegociere pentru ca intelegerea contravine regulilor UE”.
In proiect sunt implicate Bulgaria, Croatia, Ungaria, Grecia, Slovenia si Austria. La fel Serbia, care nu este inca membra a Uniunii Europene.
Miercuri, ministrul sarb al energiei declara ca South Stream este un proiect vital pentru tara sa si pentru crearea de noi locuri de munca. Situatie acceptata si la Bruxelles, unde purtatoarea de cuvant a comisarului pentru energie a recunoscut ca tarile mici, cum este Serbia, nu au nici o sansa, singure, in negocieri cu Gazprom. „Cererea de renegociere trebuie sa vina din partea Uniunii Europene” – a mai declarat la Bruxelles Malene Holzner.
Tot miercuri, Gazprom a deschis o reprezentanta la Bruxelles.