Linkuri accesibilitate

„E timpul să ne ridicăm şi să mergem înainte, nu trebuie să depindem de nimeni”


Valentina Ursu în dialog cu fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili.



Europa Liberă: După summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, noile linii de hotar între UE şi Federaţia Rusă s-au deplasat către Republica Moldova şi Georgia,două state care au îmbrăţişat opţiunea pro-europeană.Cum vedeţi acest parcurs european pentru aceste două ţări mici?

Mihail Saakaşvili:
Eu cred că Republica Moldova şi Georgia sunt un bun tandem in acest Parteneriat. Indiscutabil sunt multe probleme pe interior în aceste două state. Moldova este guvernată de o coaliţie pro-europeană, iar în Georgia tocmai a venit la putere un guvern care şi-a propus să continue reformele începute de pe când eram la conducerea ţării; deocamdată, insa, acest proces este unul anevoios. În altă ordine de idei, moştenirea proastă lăsată de URSS acestor două ţări ex-sovietice ne-a jucat festa. Atât la Tbilisi cât şi la Chişinău este nevoie de o mobilizare a forţelor pro-democratice pentru a promova în comun proiecte care vor contribui la modernizarea statelor noastre. Reformatorii au acum un cuvânt decisiv si un rol hotărîtor pe acest parcurs european.

Europa Liberă: Îmi amintesc vizita pe care aţi efectuat-o la Chişinău în 2005, pentru a-l susţine pe şeful statului de atunci, „pro-europeanul” Vladimir Voronin, tot el liderul comuniştilor. Vă pare rău pentru pasul pe care l-aţi făcut atunci?

Mihail Saakaşvili:
Când am venit la Chişinău împreună cu Viktor Iușcenko, preşedintele de atunci al Ucrainei, şi cu Traian Băsescu, preşedintele României, la fel şi cu alţi lideri, am venit pentru că Vladimir Voronin a proclamat cursul european al Moldovei independente. Din păcate,a fost doar o simplă declaraţie. Atunci noi eram dispuşi să credem declaraţiilor făcute de el şi doream să credem in sinceritatea acelor vorbe. Nici nu bănuiam că poziţia sa era una duplicitară. Mi-am dat seama că secera şi ciocanul nu au nimic în comun cu integrarea europeană. Trebuia să ne fie clar că pentru persoanele venite din regimul comunist aceleaşi cuvinte au sens diferit decât cel subînţeles de noi. Cu regret, promisiunile de atunci ale lui Voronin au rămas vorbe goale, dar cel mai trist este că a fost dăunator pentru viitorul Moldovei, pentru că tara nu a avut nimic de câştigat, din moment ce nu s-a mişcat înainte, spre UE.

Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că aceste presiuni exercitate de autorităţile de la Moscova asupra Moldovei şi Georgiei care tocmai au parafat acordul de asociere cu UE vor creşte?

Mihail Saakaşvili:
Fie că mergem pe acest drum european, fie că ne abţinem, aceste presiuni din partea Moscovei vor fi şi într-un caz şi într-altul. Îndemnul meu este să nu ne fie frică, şi vă aduc exemplul ţării mele. În ultimii trei ani, economia Georgiei a crescut de trei ori în condiţiile embargoului impus de Federaţia Rusă. Ziceam că nu trebuie să ne fie teamă pentru că Rusia rămâne a fi cel mai corupt stat din lume. Mai toţi hoţii în lege din Georgia sunt în Federaţia Rusă. În ultimii ani, Georgia a devenit cea mai sigură ţară din lume. Repet că e timpul să ne ridicăm şi să mergem înainte, nu trebuie să depindem de nimeni, ci doar să înţelegem că unica soluţie împotriva acestor presiuni care aşa sau altfel vor veni din partea Rusiei este apropierea de UE.

Europa Liberă: Domnule Saakașvili dar în ce condiţii pot fi menţinute bunele relaţii cu Federaţia Rusă?

Mihail Saakaşvili:
Cu cât mai repede vom europeniza, vom moderniza ţările noastre, cu atât e mai mare şansa de a normaliza aceste relaţii cu Federaţia Rusă. În caz contrar, dacă nu ne apropiem de UE, Rusia nu va fi interesată în a menţine stabilitate în imediata sa vecinătate. Din păcate ea manifestă mai mult interes pentru a se înteţi haosul şi să aplice toate pârghiile pentru a destabiliza situaţia. dacă aceste pârghii le vor deţine şi în continuare autoritatile de la Kremlin. În caz că stabilitatea va domina în această regiune, o stabilitate precum în Uniunea Europeană, fără doar şi poate Rusia nu va avea cum să facă presiuni, iar noi vom avea mai multe şanse să aducem prosperitate în ţările noastre.

Europa Liberă: Domnule Saakașvili vreau să vă întreb şi ce rol joacă factorul american în această regiune?

Mihail Saakaşvili:
Din câte cunosc,vizita secretarului de stat american John Kerry în Moldova a fost una de succes şi trebuie intensificată cooperarea cu SUA. Acum prioritatea numărul unu rămâne UE. SUA vor continua să aibă un rol important, dar cu cât mai aproape vom fi de UE, cu atât mai repede vom înţelege că Uniunea europeană este opţiunea decisivă. Sînt sigur că Moldova şi Georgia vor semna Acordul de asociere cu UE şi vom bea împreună şampanie, de preferat moldovenească.

Europa Liberă: Cât de importante sunt reformele care ar trebui să apropie Moldova de UE? Cât de uşor v-a fost dvs să luptaţi împotriva corupţiei?

Mihail Saakaşvili:
Succesul reformelor depinde nemijlocit de consensul care trebuie să existe în vârful puterii. Înţelegem prea bine că într-o coaliţie formata de partide e mai greu să guvernezi. În orice ţară unde guverneaza coaliţiile e mai dificil să obţii rezultate, dar nu este imposibil. Nu cunosc atât de bine ce se întâmplă în R. Moldova, dar în orice ţară partidele care crează coaliţii se gândesc la interesele lor şi mai apoi la interesul ţării. Fiecare vrea să atragă mai multe resurse administrative. Fiecare partid vrea cat mai mult pentru el.
XS
SM
MD
LG