Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


În incinta Procuraturii rationale Călăraşi, se deschide Camera regională de audiere a minorilor victime-martori. Ceremonia este organizată de Comitetul Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane și Organizația Internațională pentru Migrație. Vor fi prezenţi ambasadorul Statelor Unite, William Moser şi soția sa, Procurorul General al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, și Șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova Antonio Polosa.

Ministerul de externe, în cooperare cu Consiliul Europei, și cu suportul financiar al Uniunii Europene, organizează „Conferința privind participarea femeilor în viața publică și politică din statele Parteneriatului Estic”.

La Chişinău are loc semnarea celui de-al treilea protocol adițional între România şi Republica Moldova legat de programul de asistență tehnică și financiară, acordat de România, în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro.

În actualitatea internaţională, peste 70 de şefi de state şi guverne sunt aşteptaţi la Johannesburg, in Africa de Sud, pentru serviciul religios în memoria fostului preşedinte Nelson Mandela, decedat joia trecută la vârsta de 95 de ani. Printre participanţi se numără preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, preşedintele Franţei, François Hollande, şi premierul britanic David Cameron. Funeralii de stat vor avea loc duminica, 15 decembrie.

La Viena continuă negocierile între Iran, reprezentanţii aşa-numitului grup al celor șase si experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică; discuţiile se concentrează asupra programului nuclear al Iranului, bănuit că are şi o componentă militară.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, se va afla la Teheran pentru a discuta acelaşi lucru: programul nuclear al Iranului, dar şi sancţiunile internaţionale care ar putea ridicate sau cel puţin uşurate.

La Oslo are loc ceremonia decernării Premiului Nobel pentru Pace, acordat anul acesta Organizaţiei Mondiale pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Astăzi este Ziua Mondială a Drepturilor Omului. Şi tot astăzi, la Naţiunile Unite este decernat Premierul pentru Drepturile Omului. Ceremonia are loc odată la cinci ani, iar anul acesta sunt șase câştigători, între care tânăra Malala Yousafzai, activistă pakistaneză pentru dreptul fetelor la şcolarizare.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG