Linkuri accesibilitate

Parlamentul European a liberalizat importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa UE


Iuliu Winkler: „Votul de astăzi trimite un semnal puternic de sprijin politic pentru alegerea europeană a Moldovei”


Parlamentul European a aprobat liberalizarea pieţei Uniunii Europene pentru vinurile moldoveneşti, aşa cum promisese că se va întâmpla comisarul Uniunii Europene pentru agricultură, Dacian Cioloş. Măsura a fost luată pentru a susţine economia Moldovei din cauza embargoului pe vinuri impus de Rusia din cauza relaţiilor din ce în ce mai strânse dintre Chişinău şi Bruxelles. De la Parlamentul European, o relatare de la Iolanda Bădiliţă:

UE va importa vin din Moldova în regim liberalizat. Parlamentul European a susținut astăzi o propunere de modificare legislativă, menită a ajuta Republica Moldova în recuperarea pierderilor cauzate de recenta interzicere a comercializării vinurilor moldovenești pe piața Federației Ruse.

Rapiditatea cu care s-au mișcat în acest dosar institutiile europene este exceptionala, asa cum a subliniat-o raportorul Parlamentului European, eurodeputatul UDMR Iuliu Winkler. „Cooperarea apropiată între instituțiile UE a grăbit răspunsul UE", a spus acesta dupa votul din plen asupra raportului sau, aprobat cu 503 voturi pentru, 14 impotriva si 17 abțineri.

„Votul de astăzi trimite un semnal puternic de sprijin politic pentru alegerea europeană a Moldovei. Liberalizarea imediată a importurilor de vin moldovenesc în UE arată dorința noastră politică de a răspunde presiunilor nejustificate și arbitrare exercitate de Rusia asupra partenerilor săi din Est. Măsurile susținute astăzi vor ajuta producătorii moldoveni de vin să treacă peste situația dificilă cauzată de interdicțiile Rusiei”, a continuat acesta.

In fapt, este vorba de modificarea unui regulament european, operata de Parlamentul European in asa fel, incat măsurile sa poata intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Trebuie spus ca Acordul de asociere UE-Moldova, care include si dezvoltarea unei arii de liber schimb comercial, si care a fost inițiat la 29 noiembrie în cadrul summitului de la Vilnius (Lituania) al Parteneriatului Estic, se va aplica de la inceputul anului 2015. Insa prin votul de azi al Parlamentului documentul va oferi, de la 1 ianuarie 2014, liberalizarea totală a comerțului cu Moldova, doar in domeniul vinurilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG