Linkuri accesibilitate

Tensiune continuă la Kiev


Victoria Nuland, asistenta secretarului de stat american, împărțind alimente protestatarilor din Piața Independenței
Victoria Nuland, asistenta secretarului de stat american, împărțind alimente protestatarilor din Piața Independenței

Catherine Ashton: „Dialogul cu forțele politice și cu societatea, ca și folosirea argumentelor, sînt întotdeuna mai utile decît argumentul forței.”


La Kiev situația continuă să fie tensionată în ciuda retragerii în mare parte a forțelor speciale ale poliției din Piața Independenței.

Victoria Nuland, asistenta secretarului de stat american, aflată în capitala Ucrainei, poartă convorbiri cu președintele Victor Ianukovici. Ceva mai devreme, diplomata americană s-a întîlnit cu protestatarii pro-europeni din Piața Independenței și, într-un gest simbolic, a distribuit sandwichuri atît demonstranților cît și membrilor forțelor de poliție. Nuland se află în Ucraina ca parte a eforturilor internaționale de a se găsi o rezolvare confruntării care îl opune pe președintele Ianukovici protestatarilor nemulțumiți de refuzul său de a semna Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Asistenta secretarului de stat american se întîlnește cu protestatarii în Piața Independenței la Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00

Între timp, cea mai mare parte a forțelor de poliție au fost retrase din Piața Independenței, unde mii de persoane s-au adunat din nou miercuri dimineață, după ce sute de polițiști au atacat tabăra de corturi a opozanților în cursul nopții trecute. Vitali Kliciko, liderul opoziției, a declarat mulțimii că după tentativa guvernamentală de noaptea trecută, Ianukovici ar trebui să demisioneze: „Avem deptul să cerem demisia președintelui, nu-i așa?” - s-a adresat el mulțimii care a răspuns în cor cu un „Da”.

Ministrul de interne Vitali Zaharencenko a promis că nu va mai fi o tentativă de a dispersa cu forța protestatarii. „Nimeni nu încalcă drepturile cetățenilor de a protesta în mod pașnic”, a scris el între altele, pe site-tul web al Ministerului.

Președintele Ianukovici la întîlnirea sa cu diplomata Catherine Ashton la Kiev
Președintele Ianukovici la întîlnirea sa cu diplomata Catherine Ashton la Kiev
Catherine Ashton, responsabila cu politica externă a Uniunii Europene, care s-a întîlnit marți, timp de peste trei ore, cu președintele Ianukovici, și-a exprimat într-o declarație „tristețea” față de intervenția poliției, spunînd în continuare: „Dialogul cu forțele politice și cu societatea, ca și folosirea argumentelor, sînt întotdeuna mai utile decît argumentul forței.”

Linas Linkevicius, ministrul de externe al Lituaniei, care asigură președinția rotativă a UE, a spus astăzi că autoritățile ucrainiene și-au pierdut credibilitatea, după ce forțele de securitate au atacat protestatarii, ignorînd apelurile occidentale la reținere. Linkevicius a mai apreciat că atacul a arătat că „alegerea conștientă făcută de autoritățile ucrainiene este împotriva căii europene.”
XS
SM
MD
LG