Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

20:54 19.2.2019

Distrugătorul SUA Donald Cook a ajuns în Marea Neagră

Distrugătorul american USS Donald Cook și-a început marți o nouă misiune în Marea Neagră, în scopul consolidării "stabilităţii regionale" prin cooperarea cu partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, anunţă Flota a VI-a a Forţelor Navale SUA.

"Distrugătorul USS Donald Cook, din clasa Arleigh Burke, a început marţi tranzitul prin Strâmtoarea Dardanele în drumul spre Marea Neagră, unde va efectua operaţiuni maritime de securitate în scopul intensificării stabilităţii maritime regionale, a disponibilităţii comune şi a capabilităţilor navale împreună cu aliaţii din cadrul NATO şi cu partenerii din regiune", anunţă Flota militară a VI-a a SUA, activă în Europa şi în Africa.

"Fiecare vizită ne oferă oportunitatea unică de a colabora cu partenerii regionali", a declarat Matthew Powel, comandantul distrugătorului USS Donald Cook.

"Misiunea navei în Marea Neagră va intensifica interoperabilitatea cu aliaţii NATO şi cu ţările partenere şi va demonstra determinarea colectivă pentru securitatea Mării Negre", precizează Flota a VI-a a Statelor Unite.

13:58 19.2.2019

Ucraina va lansa o linie de feribot pe Dunăre


Ucraina va lansa o linie de feribot la graniţa cu România, în ideea de a consolida conectivitatea regională, conforma agenției Rador.

Linia de feribot pe Dunăre va fi inaugurată în vara acestui an, la noul Punct de Trecere a Frontierei care face legătura între satul ucrainean Orlovka şi localitatea Isaccea.

Autorităţile ucrainene susţin că linia de feribot va avea o capacitate de transport de 1.000 de camioane şi 250 de autoturisme pe zi, ceea ce va permite crearea unei noi legături de transport în Europa de Est, atragerea de investiţii şi crearea de locuri de muncă în regiune.

13:56 19.2.2019

Ucraina cere mai mult ajutor financiar din partea Uniunii Europene

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a cerut Uniunii Europene, luni, împrumuturi de sute de milioane de euro şi ajutor pentru infrastructură şi domeniul afacerilor în regiunile de est şi de sud.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a confirmat că Blocul comunitar va impune mai multe sancţiuni asupra Rusiei în urma incidentului din Marea Azov.

"Avem nevoie de susţinere în sudul Ucrainei, să lucreze cu noi la infrastructură. Tentativele Rusiei de a destabiliza sudul Ucrainei sunt importante pentru securitatea europeană", a declarat Klimkin.

"Există o încercare de a sufoca întreaga regiune Donbass. Avem nevoie de infrastructură, este vorba despre drumuri şi căi ferate. Şi pentru a susţine oamenii, să îi ajutăm să lanseze afaceri mici şi medii pentru că avem nevoie să transformăm întreg modelul economic", a adăugat acesta.

Miniştrii de externe ai UE au discutat luni despre criza din Ucraina și creşterea sprijinului european. În martie, în Ucraina au loc alegeri prezidenţiale. Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi îi sprijină pe separatiştii pro-ruși din estul Ucrainei.

Klimkin a acuzat Rusia că transformă regiunea separatistă Donbas într-o „mare maşină de spălat bani". El a mai spus că Kievul nu poate „sub nicio formă" să permită Rusiei să facă parte din misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de monitorizare a alegerilor prezidențiale din martie.

21:52 18.2.2019

Situația astăzi pe front în Donbas

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG