Linkuri accesibilitate

Incidente, accidente și reținere


Dezinformare și zăpadă la München și Istanbul.




Liga Campionilor a trecut prin două situații neobișnuite în mai puțin de 48 de ore. Marți, la München, și marți și miercuri la Istambul, două meciuri neobișnuite au oscilat între spectacol și anarhie.

Mai întîi, Bayern a pierdut acasă un meci pe care l-a controlat multă vreme. După zece victorii consecutive în Liga campionilor și după ce cîștigase în campionat cu un 7-0 grotesc la Bremen, Bayern n-a mai reușit să se concentreze. La 2-0 în minutul 12, Bayern și susținătorii din tribune au conchis că meciul cu Manchester City s-a terminat. Silva a redus scorul înainte de pauză, dar repriza a doua nu părea să mai aibă sens. Manchester City a insistat, Bayern, oricum calificată, n-a reușit să găsească motive de trezire și Manchester City a ajuns la 3-2 în minutul 62.

Mai era o jumătate de oră de joc și Manuel Pellegrini, antrenorul lui Manchester City, a decis să țină rezultatul. Pellegrini a scos doi atacanți și a întărit apărarea. Manevra a reușit. Manchester City n-a mai marcat și nici n-a mai primit gol. Scorul a rămas 3-2, dar Pellegrini a aflat, după meci, un lucru pe care trebuia să îl cunoască de la bun început. În timpul unui interviu, Pellegrini a fost informat că propria lui echipă ar fi terminat grupa pe locul întîi și ar fi avut un culoar mai bun, dacă mai marca un gol. E de necrezut, dar Pellegrini și toți asistenții lui n-au făcut calculul. În consecință, Manchester City a cîștigat, s-a calificat dar, terminînd pe locul doi, va avea un adversar foarte greu și va fi cu un pas mai aproape de eliminare. E foarte posibil ca adversarul pe care Manchester City ar fi putut să îl evite dar pe care îl va întîlni mai departe să fie Real Madrid. Incidentul de la Munchen e rarisim. Fie că e vorba de proastă pregătire, fie că e vorba de naivitate, eroarea va urmări echipa care va juca sigur mai departe, însoțită de ideea că intră într-un meci pe care putea să îl evite.

A doua situație extraordinară a început, în aceași seară, la Istanbul. Imediat după primele minute, meciul Galatasaray-Juventus a fost înecat în zăpadă. O furtună cu ninsoare viscolită a trecut peste Istambul și a acoperit terenul de joc. Arbitrul spaniol Borbalan a întrerupt jocul în minutul 30, la 0-0, pentru că terenul era de nefolosit, iar vizibilitatea nu depășea cîțiva metri. A doua zi, miercuri, meciul a fost reluat, dar ninsoarea a reînceput. La pauză, după 45 de minute de joc haotic, italienii au protestat și au cerut insistent arbitrului să întrerupă jocul. În fond, condițiile meteo erau exact condițiile pentru care același arbitru suspendase același meci, cu o zi înainte. Mai mult, încercările de îndepărtare a zăpezii cu tractoare cu plug, transformaseră gazonul într-o arătură periculoasă. Arbitrul a refuzat și meciul s-a jucat mai departe, într-o atmosferă de intimidare teribilă dezlănțuită de galeria turcă. Neputînd fi vorba de fotbal, ambele echipe au încercat un joc nou, aruncînd mingi puternice în orice direcție și sperînd în erori ale adversarului. Cu cinci minute înainte de final, la o astfel de minge, Snejder a marcat, Galatasaray a cîștigat cu un 1-0 și s-a calificat. Juventus a pierdut calificarea și a continuat să protesteze. E greu de crezut că UEFA va crea un precedent acceptînd contestația depusă de Juventus. Însă e limpede că meciul a fost dus la capăt doar printr-un abuz dictat de un arbitru, care s-a temut de complicațiile la care ar fi putut da naștere o a doua întrerupere și reprogramare a meciului.

În rest meciuri și calificări de rutină. Toate cluburile mari de la Real și Barcelona la Arsenal și Manchester United erau deja calificate și au jucat meciul finalei al grupei cu reținere.
XS
SM
MD
LG