Linkuri accesibilitate

Mesajul către națiune al președintelui Putin (II): „gastarbaiteri la cheremul puterii politice şi administrative din Federaţia Rusă.”


Anatol Țăranu: „politicile reale, care sunt promovate de Federaţia Rusă, nu se corelează deocamdată perfect cu declaraţiile preşedintelui Rusiei.”




Președintele rus Vladimir Putin și-a ținut astăzi la Kremlin discursul anual despre starea națiunii, referindu-se și la probleme de interes pentru vecinii Rusiei. Despre aceste probleme, așa cum au fost abordate de Putin, a stat de vorbă Vasile Botnaru cu fostul ambasador moldovean la Moscova în anii 1990, Anatol Țăranu.

Anatol Ţăranu: „Pentru mine, cel mai important în adresarea lui Putin este faptul că el a vorbit despre Federaţia Rusă ca un jucător foarte
important pe arena internaţională. Dar, în acelaşi timp, a menţionat faptul că Federaţia Rusă nu pretinde calitatea unei supraputeri internaţionale. Nu ştiu în ce măsură această afirmaţie a preşedintelui rus se corelează cu paşii pe care îi întreprinde, cel puţin, în ultimii ani, Federaţia Rusă. Să sperăm că între afirmaţia preşedintelui rus şi politica reală care este promovată de Federaţia Rusă nu există o distanţă apreciabilă.

Dacă Federaţia Rusă, cu adevărat, încearcă să devină o ţară care nu îşi va impune poziţia sa altor ţări şi va fi, cum iarăşi pretinde preşedintele rus, un garant al suveranităţii şi intereselor altor popoare, atunci o asemenea abordare poate doar să fie salutată de către Republica Moldova.

Din păcate, politicile reale, care sunt promovate de Federaţia Rusă, deocamdată nu se corelează perfect cu aceste declaraţii ale preşedintelui Rusiei. Şi acest lucru poate, în modul cel mai bine, este văzut în relaţiile economice dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, dar deja se resimt şi acţiunile, şi măsurile restricţioniste pe care le întreprinde Federaţia Rusă, în raport cu migranţii, gastarbaiterii moldoveni care activează pe piaţa de muncă a Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Putin a dat o dispoziţie clară, să se facă ordine în acest domeniu. S-ar putea aştepta restricţionări masive?

Anatol Ţăranu: „Cred că da. Este vorba, de fapt, despre introducerea unor măsuri care ar reduce posibilitatea pătrunderii pe piaţa de muncă a Federaţiei Ruse a gastarbaiterilor moldoveni, dar vor fi serios restricţionate şi activităţile acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care deja lucrează în câmpul muncii al Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Putin a spus pe şleau: ei trebuie să cotizeze la sistemul de asistenţă medicală, la educaţie.

Anatol Ţăranu: „Da, el a vorbit despre necesitatea introducerii pretutindeni a aşa-numitelor patente pe care trebuie să le deţină oricare cetăţean al Republicii Moldova ca şi, de fapt, oricare alt gastarbaiter, care este gata să lucreze în Federaţia Rusă. Acest patent este nimic altceva decât o încercare de a centraliza plăţile care vor veni către statul rus din partea acestor gastarbaiteri. Dar această patentare, cum am putea să o numim eufemistic, ar însemna nimic altceva decât introducerea unui control foarte dur asupra oricăror mişcări ale forţei de muncă în Federaţia Rusă, ceea ce iarăşi îi va pune pe gastarbaiteri la cheremul puterii politice şi puterii administrative din Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Deci se anunţă un recensământ fiscal foarte riguros?

Anatol Ţăranu: „Da, este aşa. Şi trebuie să le spunem cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în Federaţia Rusă că, dacă acţiunile care au fost promise de către preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, vor fi introduse, pe gastarbaiterii moldoveni îi aşteaptă zile grele în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Există încă un aspect, pe care aş vrea să îl comentaţi. Vladimir Putin a supus criticilor valorile europene care vin în contradicţie cu valorile tradiţionale ale creştinismului, ale spaţiului slavon. El a zis că pseudovalorile mai că nu pun în drepturi egale binele cu răul etc. L-a citat pe Berdeaev, a zis că Europa se duce în jos şi înapoi, în timp ce Rusia face mişcarea sau încearcă să păstreze mişcarea înainte. Or, Republica Moldova, care şi-a ales vectorul european, înseamnă că şi-a ales valorile, pe care, de fapt, le critică Vladimir Putin. Ce rezultă de aici?

Anatol Ţăranu: „Da, este aşa. Prin aceste afirmaţi, Putin practic le insuflă partenerilor săi din CSI că ar trebui să renunţe la tot ce se numeşte integrare europeană şi să schimbe vectorul integrării europene pe vectorul integrării în spaţiul euroasiatic care este dominat de aşa-numita „sfânta” Rusie, cu ideologia aceasta a panrusismului.

Aici v-aş atrage atenţia încă asupra unui element, după mine, extrem de important, al acestei adresări către naţiuni a lui Vladimir Putin, a acelui compartiment care se referă la situaţia din învăţământ, din educaţie. Putin, foarte neevaziv, vorbeşte despre necesitatea introducerii în spaţiul CSI, în spaţiul partenerilor noştri, cum s-a exprimat el, a standardelor de educaţie existente în Federaţia Rusă.

De fapt, se încearcă o intrare în zona responsabilităţilor educaţionale ale fiecărui stat. Şi, din acest punct de vedere, nu ştiu cum această intenţie a preşedintelui Rusiei se corelează cu cuvintele lui despre inadmisibilitatea intervenţiei în zona suveranităţii statale a altor popoare.”

Europa Liberă: Domnule Ţăranu, impresia generală: s-a acutizat relaţia cu Federaţia Rusă sau, în fond, nimic nou nu aţi aflat?

Anatol Ţăranu: „Dacă e să reieşim din această adresare, vedem o anumită înăsprire a terminologiei, apariţia unor note mai dure, cu referinţă la partenerii din CSI. Şi, în acest sens, eu cred că se vor complica relaţiile între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Şi aceasta îşi va găsi reflecţia sa în toate domeniile, dar, în primul rând, în domeniul economic şi politic.”

Europa Liberă: Adică e un preludiu la un „Boris Godunov” care urmează anul viitor?

Anatol Ţăranu: „Nu ştiu dacă va fi un „Boris Godunov”, în adevăratul sens al acestui cuvânt, dar lucrurile ar putea să evolueze într-o direcţie mai puţin plăcută pentru noi. Şi trebuie să ne pregătim pentru o asemenea schimbare.”
XS
SM
MD
LG