Linkuri accesibilitate

În ajunul Congresului de constituire al Partidului liberalilor reformatori


Un interviu cu deputatul Ion Hadârcă.



Partidului Liberal Reformator iniţiat de deputaţii şi miniştrii desprinşi din Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a început pregătirile de alegeri. Duminică, partidul se va întruni într-un Congres de constituire, la care sunt aşteptaţi delegați din organizațiile teritoriale şi mai mulţi invitați inclusiv din partea Internaționalei Liberale și a Alianței Liberalilor și Democraților Europeni. O avanpremieră a congresului cu liderul neoficial al viitoarei formaţiuni, deputatul Ion Hadârcă.

Europa Liberă: Dle Hadîrcă, e limpede că liderul îl va alege Congresul şi ar fi lipsit de logică să vă întreb acum cine va fi. Dar dvs. personal aţi putea să ne împărtăşiţi, în nume propriu, dorinţa dvs. Pe cine vedeţi în această funcţie?

Ion Hadârcă:
„Nu contează. Contează mecanismele pe care noi le-am proiectat în documentele de referinţă - statutul partidului şi declaraţia noastră de la 18 aprilie. Am optat pentru democratizarea vieţii de partid, pentru anumite remanieri care ar fi asigurat o stabilitate şi o continuitate înnoitoare în formaţiunea din care am făcut parte. Lucrul acesta nu s-a întâmplat.

Foştii noştri parteneri s-au cramponat în vechile ambiţii şi lucrurile au rămas pe vechi, aşa încât noi a trebuit să luăm o decizie mai radicală, mergând în întâmpinarea mai multor structuri care nu agreau nici ideea de opoziţie, nici ideea de împingere în alegeri anticipate, aşa cum se vestise şi se acceptase în fond de o parte a conducerii fostul partid din care făceam parte. Împingerea în alegeri anticipate.

Noi chiar am traversat o perioadă foarte bulversantă în prima jumătate a anului, cu crize politice majore, cu aproape că o cultivare a euroscepticismului şi decepţiei în toată clasa politică. Dar am reuşit să preluăm iniţiativa, să formăm guvernul, majoritatea parlamentară şi să asigurăm stabilitatea, aşa încât am putut ieşi la un rezultat cât de cât onorabil, care a început să alimenteze speranţa că lucrurile pot fi schimbate în bine.

Am parcurs în luna noiembrie perioada summit-ului de la Vilnius, care a fost precedat de un miting foarte important în PMAN, miting organizat şi de formaţiunea noastră încă în devenire. Deci, au fost cu totul alte obiective decât a desemna un lider.”

Europa Liberă: Eu am să insist totuşi, pentru că într-o societate care votează cu liderul de obicei, mi se pare legitimă această întrebare. Numele domnului Alexandru Tănase de la Curtea Constituţională şi al fostului premier Ion Sturza s-au vehiculat la un moment dat ca posibile viitoare locomotive din afara formaţiunii a partidului pe care îl constituiţi duminică. Câtă substanţă, relevanţă conţin aceste speculaţii?

Ion Hadârcă:
„În genere noi am moştenit din vechile structuri şi vechile vremuri de fapt nişte principii de partid care imitau la alt nivel, la altă scară, ca nişte clone, structura partidului comunist. Se construieşte un lider, el ţine ştampila, în jurul lui se învârte tot universul, el dă, el face, el decide, iar ceilalţi se subordonează, mulţumindu-i pentru ceea ce le-a dat. Noi trebuie să ne debarasăm de aceste percepţii şi tocmai aceste principii le-am pus în declaraţia noastră. În primul rând, votul secret va decide. Este o noutate pentru viaţa politică, am văzut şi ce se mai întâmplă prin alte formaţiuni la nivelul modalităţii acestea de soluţionare, de agreare, de propulsare în continuare... ”

Europa Liberă: Deci veţi avea vot secret. Mai mulţi candidaţi?

Ion Hadârcă:
„Numaidecât. Pe bază de alternativă, vot secret, pe bază de meritocraţie. Asta trebuie să conteze. E un început…”

Europa Liberă: Nu e mult de aşteptat să vedem şi cine va fi liderul. Dar sunteţi deocamdată, repet, deocamdată, cel mai mic partid din coaliţie. Nici nu poate fi altfel în situaţia în care aveţi foarte puţin timp - opt luni - de când v-aţi constituit ca formaţiune distinctă de liberali. Sunteţi însă şi singurul partid din coaliţie căruia sondajele nu-i dă şanse deocamdată să acceadă în viitorul Parlament…”

Ion Hadârcă:
„… sondajele nici nu au cum să ne dea la ora actuală şanse, pentru că noi propriu-zis nici nu suntem constituiţi. Ceea ce indică sondajele este o luare în considerare a faptului că ar putea exista o aşa o formaţiune care ar putea astfel să se plaseze. E un început…”

Europa Liberă: E limpede totuşi că aveţi nevoie de ceva extraordinar care să convingă electoratul. Ce e acel ceva, în viziunea dvs.?

Ion Hadârcă:
„Acel ceva este modernizarea vieţii de partid,. Programul cu care va veni partidul, schimbarea imaginii, biografia partidului propriu-zisă care începe să fie constituită şi să aibă nişte atuuri - asigurarea stabilităţii politice, echipa de guvernare, semnarea documentelor de la Vilnius - iată, ieri, am primit o veste bună de la Parlamentul European, care printr-o rezoluţie dă şanse mai mari pentru accelerarea accederii şi semnării Acordului de Asociere la UE. Deci, sunt semne foarte bune care sunt şi atuuri ale reformatorilor, nu-i aşa?”

Europa Liberă: Aveţi un ministru suspectat de corupţie, cel puţin de fostul şef al acestuia. E vorba de ministrul de la tineret şi sport şi e suspectat de fostul ministru, Octavian Ţîcu. Cum convingeţi electoratul că nu sunteţi la fel ca alte partide în ceea ce priveşte toleranţa faţă de astfel de suspecţii?

Ion Hadârcă:
„Dacă o să mergem pe linia aceasta de suspectări… Curtea Constituţională în primăvară a luat nişte decizii şocante bazate pe suspectări. Statul de drept funcţionează pe alte principii. Trebuie să fie probe foarte clare în acest sens. Deci, noi acceptăm şi împărtăşim aceste principii - prezumţia nevinovăţiei. Dacă şi dacă se va proba că cutare sau cutare ministru, membru al echipei noastre este vinovat în vreun delict, noi vom lua măsurile de rigoare.”

Europa Liberă: Admiteţi că s-ar putea proba?

Ion Hadârcă:
„Deocamdată nu avem probe de genul acesta. S-au făcut doar nişte declaraţii, s-au fluturat nişte hârtii, asta este neconvingător…”

Europa Liberă: Dar le-a fluturat omul căruia i-aţi propus să fie ministru din partea formaţiunii dvs.?

Ion Hadârcă:
„I-a propus altcineva, precedentul ministru nu a făcut parte ca atare din partid, a fost invitat. Dar sunt organele de drept şi să vedem ce spun organele de drept.”

Europa Liberă: Sunteţi singurul partid din coaliţie care a criticat nişte decizii economice ale guvernului din care faceţi parte, după criza din primăvară. Au sunat cam neconvingător aceste critici pentru unii, pentru că nu au existat parcă şi acţiuni pe măsură - aţi depus o sesizare la CC despre care nu prea existau certitudini că va fi examinată. De ce a fost nevoie de astfel de acţiuni dacă era clar că tot nu vor fi urmate şi de efecte concrete?

Ion Hadârcă:
„De unde luaţi asemenea concluzii - că nu era clar? Noi am luat o atitudine tranşantă chiar în momentul în care a fost luată decizia de către guvernul care nu avea de fapt atunci calităţile pentru a da în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău. Am contestat la CC. CC a reacţionat imediat, prompt şi noi am apreciat şi am lăudat lucrul acesta. Deci, prima fază a fost una foarte eficientă. Altceva, că CC nu a avut curajul mai departe de a lua o decizie, să suspende această decizie dubioasă şi atunci lucrurile ar fi revenit la normal.

Noi poate am investit prea multă încredere în acest sens, dar CC nu ne-a dat dreptate şi a zis că nu e de competenţa sa - ne-a trimis în instanţele de judecată. Noi am depus documentele în instanţa şi aşteptăm deja ca instanţa să pună pe rol acest proces. Între timp guvernul rus a luat o decizie, cu câteva săptămâni în urmă, în care decidea să apere drepturile investitorilor în Aeroportul Chişinău, şi noi am reacţionat încă o dată, am făcut o declaraţie şi i-am propus prim-ministrului să rezilieze contractul. Acestea sunt căile legale. Altele nu pot să fie.”

Europa Liberă: Revenind la chestiuni electorale, electoratul proromânesc este cu certitudine cel pe care îl vizaţi. Aflarea într-o coaliţie cu partide care nici nu recunosc drept română limba vorbită în R. Moldova va ajuta partidul dvs. să crească, sau, dimpotrivă?

Ion Hadârcă:
„O să-i facem să recunoască. Noi am format această coaliţie pentru a depăşi nişte obstacole, nişte momente de criză, şi pentru a atinge nişte obiective, care au şi fost atinse în bună parte. Dar noi toţi vorbim limba română şi toţi cei care chiar de fapt nu o recunosc şi vor s-o treacă prin referendum tot româna vorbesc, aşa, în discuţii particulare.

Dar altceva e că fac jocuri pentru electorat. Noi aici suntem mai deschişi în acest sens, ne vom axa în continuare pe valorile care ne unesc, iar în ceea ce priveşte împărtăşirea idealurilor noastre, sunt nişte lucruri pe care nimeni nu ni le poate lua. Vom convinge, vom găsi argumente să convingem electoratul, şi nu doar cel proromânesc, dar şi cel care este în ezitare. Există o marjă mare în aşteptare şi un procent foarte mare de alegători încă indecişi.”

Europa Liberă: În privinţa disensiunilor mai vechi dintre PLDM şi PD, partidele cu care formaţi împreună o coaliţie şi raporturile dintre care s-a dovedit că contează în mod prioritar, ce credeţi că se va întâmpla în anul care mai e până la alegeri?

Ion Hadârcă:
„ Eu aici îmi amintesc de discuţia noastră pe care am avut-o la Bruxelles cu Înaltul comisar european, Štefan Füle, unde au fost puse nişte accente foarte realiste şi obiective, ca o oglindă în faţă. Faţă de piedicile şi obstacolele pe care trebuie să le mai înfruntăm - lupta cu corupţia, reforma sistemului judiciar, transparentizarea privatizărilor, a finanţării partidelor politice - deci sunt handicapuri pe care trebuie să le depăşească şi în parcursul acestor reforme se va vedea, eu ştiu, în confruntarea aceasta se va vedea care este mai curat şi cine va învinge. ”
XS
SM
MD
LG