După ce în 2012 investițiile străine directe au marcat o creștere de 33%, în primele nouă luni ale 2013 situația a revenit la trendul negativ din perioada 2009-2011. Scăderea este de 48,5%. În cifre absolute, pe bază anuală, investițiile străine au fost de 785 de mln. euro – 2% din PIB, fața de 1,524 de miliarde în perioada precedentă – 4%, arată un raport al Băncii Naționale. Un adevărat record negativ a fost marcat în luna septembrie când în economie au intrat numai 3,8 milioane de euro.
Cel mai mare investitor în 2013 este Olanda – cu 483 de milioane de euro, urmată de Rusia – 67 de milioane.
Cei din opoziția de dreapta au explicat scăderea investițiilor după evoluția pozitivă de la 2012 prin criza politică. În situația de instabilitate nu mai acționează factorii de atracție precum taxa de 10% asupră profitului și a salariilor, și cheltuielile minime cu salarii.
Situația apare într-o lumină ceva mai pozitivă luând în calcul celelalte intrări și ieșiri de capital din țară. Transferurile curente în cursul anului din care fac parte subvențiile europene, aportul la bugetul Uniunii și transferurile imigranților au un sold pozitiv de aproape 2 miliarde euro – o creștere cu 24,4% fața de aceiași perioada a anului 2012.
Continuă trendul pozitiv și în ramura turistică. În primele nouă luni veniturile au fost cu 2,4% mai mari fața de perioada respectivă din 2012 depășind 2,6 miliarde euro. Înscrierile record stau la baza prognozelor pentru un sezon de iarnă foarte bun.
Guvernul bulgar nu se arată îngrijorat de scăderea investițiilor. Primul ministru Oreșearski prognozează relansarea economiei în 2014 la baza unor proiecte mari printre care pe primul loc figurează gazoductul „Southstream” cu investiții în tronsonul bulgăresc de peste 3 miliarde euro.
Cu căteva zile în urmă a fost semnat acordul cu concernul „Westinghouse” despre elaborarea studiului tehnico-financiar al unui nou bloc energetic de 1000 de MW la centrala atomoelectrică „Kozludui”.