Linkuri accesibilitate

„Cea mai mare gunoişte din Europa se află la periferia Chişinăului” (Evenimentul zilei)


„Păcura din rezerva de stat, distribuită pe ascuns” (Adevărul).




„Păcura din rezerva de stat, distribuită pe ascuns” titrează cotidianul Adevărul. Jurnalistul Ion Preaşca a scos la iveală faptul că fabrica de zahăr din Donduşeni primeşte combustibil din rezerva strategică a statului, deşi nu există încă o decizie corespunzătoare de Guvern şi nu a fost organizată o licitaţie. Economistul Viorel Chivriga apreciază drept păguboasă practica de a ajuta companiile ajunse la ananghie cu produse din rezerva de stat fără a fi organizate licitaţii şi fără a asigura transparenţă. Administraţia Consiliului Concurenţei susţine că nu a fost informată despre intenţia Guvernului de a acorda acest ajutor, deşi legislaţia prevede că instituţia trebuie să fie sesizată până la adoptarea unei decizii.

Elicopterele din dotarea întreprinderii de stat „Moldaeroservice” ar putea presta servicii de ambulanţă aeriană pentru spitalele din Moldova, în baza unui contract cu Serviciul de Asistenţă Medicală Urgentă. Anunţul a fost făcut de către ministrul transporturilor, Vasile Botnari, transmite Agenţia de ştiri „IPN”. „Moldaeroservice” dispune de șase helicoptere, dintre care două pot fi reutilate pentru necesităţi sanitare. Vasile Botnari a spus, în cadrul unei mese rotunde, că în Moldova de 20 de ani nu există un serviciu propriu de ambulanţe aeriene, iar pentru transportarea de urgenţă a pacienţilor medicii recurg la maşinile de ambulanţă.

„Cea mai mare gunoişte din Europa se află la periferia Chişinăului” anunţă cotidianul Evenimentul Zilei. Reporterii publicaţiei scriu că 1,2 milioane tone de deșeuri solide au fost depozitate din 2011 şi până în prezent. Preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vlad Garaba, a menţionat, că Primăria nu întreprinde măsuri pentru a opri depozitarea deşeurilor, iar Ministerul Mediului, care este în drept să aplice sancţiuni, nu face nimic din cauza intereselor politice.

Jurnalistul Vadim Vasiliu, de la Jurnal de Chişinău, constată că întreprinderile internaţionale sunt forţate să aducă forţă de muncă din străinătate, deoarece în Republica Moldova nu există muncitori calificaţi. Autorul îl citează pe menţionat Octavian Costaş, senior în cadrul Reprezentanţei BERD în Republica Moldova, cu declaraţia: „.Companiile internaţionale se plâng pe faptul că nu există suficientă forţă de muncă cu un nivel înalt de pregătire care să se afle fizic în Republica Moldova. Sunt muncitori calificaţi, însă aceştia se află în străinătate. Am propus guvernului ca o parte din asistenţa noastră să fie îndreptată spre analiza acestei lacune”.

Bani, tupeu şi pile-n Parlament” - asta pare a fi reţeta succesului pusă în aplicare de fraţii Andrei şi Victor Toacă, în aparenţă nişte tineri de afaceri obişnuiţi, care au reuşit să arendeze zeci de hectare de pădure şi să-şi ridice vile la marginea Chişinăului. În realitate, aceştia sunt doar un paravan pentru funcţionarii de rang înalt şi pentru deputaţii din Legislativ, se arată într-un articol al „Centrului pentru Investigaţii Jurnalistice”. Cu loturile de la Durleşti, fraţii Toacă figurează într-un proiect de hotărâre de Guvern, alături de fiul lui Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor; soţia ministrului Sănătaţii Andrei Usatâi, şi alţi oameni de afaceri cu pile în Parlament.

Ziaristul Marin Basarab, de la Timpul, a realizat un top al problemelor anului 2013 pe care le-ar lăsa în... istorie. Iată doar câteva dintre acestea: „aș vrea să las în 2013 toți politicienii, funcționarii, medicii, judecătorii și polițiștii corupți. Am impresia că în 2014 am răsufla mai ușor fără ei. Aș lăsa Transnistria cu toți liderii-marionete în 2013. Aș vrea să văd în 2014 o Republică Moldova Suverană și Independentă, cu un teritoriu integru. Aș vrea să las în 2013 toate marșurile și întrunirile politice. Toate mitingurile șovine și extremiste, toate reacțiile antisemite și habotnice trebuie să rămână în trecut”, notează autorul.

Mariana Raţă, de la Ziarul Naţional, aminteşte că luni se va împlini exact un an de la vânătoarea cu ghinion din Rezervația „Pădurea Domnească”. Cazul care a dinamitat, la începutul acestui an, situația politică din R. Moldova, a dus la căderea Guvernului Filat, punând în pericol soarta actualului Parlament, dar și parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, bate pasul pe loc în biroul unui judecător de la Fălești. La mai bine de șase luni de la transmiterea în instanță, dosarul privind tragica vânătoare se află încă tot la faza de examinare. Judecătorul evită să dea un termen pentru pronunțarea sentinței, procurorii însă lasă de înțeles că procesul va mai dura
XS
SM
MD
LG