Linkuri accesibilitate

Au majorat într-un an datoriile Moldtelecom cu circa 100 de milioane de lei, dar au fost decoraţi de preşedintele Timofti (Adevărul)


Democraţii nu au renunţat la ideea de a modifica Codul Electoral (Ziarul Național).



Kremlinul pregăteşte un plan de dezmembrare a Ucrainei, scrie site-ul adevărul.md al ziarului cu acelaşi nume de la Chişinău. Articolul respectiv citează un influent săptămânal de la Kiev „Zerkalo Nedeli“ (Oglinda săptămânii). Pentru a nu admite extinderea spre est a ideilor naţionale ucrainene şi pentru a preveni o pierdere totală a acestei ţări, Moscova are un „plan B“ privind soarta Ucrainei, şi anume dezmembrarea ei în trei părţi, se afirmă în celel două publicaţii.

O Ucraină „bolnavă” de revoluţie naţională şi libertate a cuvântului este o sursă de infecţie şi cangrenă care se poate răspândi de la Kiev la Moscova. Cea mai bună metodă de luptă cu cangrena este amputarea părţilor infectate. Aşa că există o tentaţie de a izola regiunile vestice (ale Ucrainei n.r.), până când în ele nu au infectat întreaga Ucraină”, se arată în articol. Potrivit Zerkalo Nedeli, posibilitatea integrării depline în Rusia astazi este oferită doar pentru trei regiuni estice (Doneţk, Lughansk şi Harkiv) şi Crimeea. În opinia publicaţiei procesul va fi unul de durată şi ar putea porni de la federalizarea ţării, mutarea capitalei în Harkov sau Doneţk şi aşa mai departe.

Totodată, Zerkalo Nedeli susţine că mulţi din cei care promovează aceste idei sunt chiar din Ucraina. „Înrăutăţirea situaţiei economice va forţa Kremlinul să acţioneze. Pentru că mâine poate fi prea târziu. În orice caz anul 2014 ar putea fi decisiv în adoptarea unor deciziilor necesare”, avertizează săptămânalul de la Kiev.

Final de luptă în instanţă pentru controlul asupra cafenelei Guguţă, anunţă o ştire de pe adevarul.md care se referă la verdictul Curţii Supreme de Justiţie din 6 noiembrie 2013, prin care compania Finpar, ce ar face parte din imperiul lui Plahotniuc, ar fi câştigat în instanţă lupta pentru cafeneaua din centrul capitalei. Decizia CSJ a respins recursul depus de Consiliul Municipal Chişinău în acest sens şi a menţinut în vigoare deciziile instanţelor inferioare în procesul legat de tranzacţia de vânzare-cumpărare a cafenelei Guguţă. Despre firma învingătoare, Finpar Invest, publiocaţia scrie că acţionar ar fi Vera Morozan, sora fostului prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc, iar de spre imobil – că ar avea peste o mie de metri pătraţi şi un teren aferent de circa 0,40 hectare.

Au majorat într-un an datoriile Moldtelecom cu circa 100 de milioane de lei, dar au fost decoraţi cu ordine de preşedintele Timofti, mai scrie adevărul.md. Publicaţia observă că printre cele 19 persoane decorate joi, 26 decembrie, de Preşedintele Republicii Moldova cu ordinul „Gloria Muncii”, se numără şi doi şefi de la Moldtelecom: Vitalie Iurcu, directorul general şi Vladimir Didilica, preşedintele Consiliului de Administraţie. Aceasta în timp ce un raport al Agenţiei Proprietăţii Publice relevă că în anul 2012 Moldtelecom a acumulat noi datorii în valoare de circa 100 de milioane de lei, şi la 1 ianuarie 2013 avea de rambursat o datorie exorbitantă de 1,24 miliarde de lei.

Ziarulnational.md s-a interesat cine este europarlamentarul care va realiza raportul în problema ridicării vizelor pentru moldoveni. Este vorba despre europarlamentarul român Marian Jean Marinescu, delegat de grupul Partidului Popular European pentru a realiza raportul. Deputatul a declarat că va face tot posibilul ca în primăvara anului 2014 Parlamentul European să voteze pentru abolirea regimului de vize. „Primul raport care va evidenția progresele R. Moldova va fi prezentat în ianuarie 2014, iar cel târziu în luna martie-aprilie actualul Legislativ european ar trebui să susţină ridicarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, astfel încât viitoarele alegeri europarlamentare să nu întârzie drumul european al R. Moldova”, a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

Democraţii nu au renunţat la ideea de a modifica Codul Electoral în vederea introducerii votului mixt şi aşteaptă un răspuns în acest sens din partea Comisiei de la Veneţia, mai scrie ziarulnational.md, citând un interviu pentru postul nostru de radio al speakerului democrat Igor Corman. Înainte de a înregistra proiectul de lege în Parlament, democraţii au decis să ceară sfatul experţilor europeni. „Regulamentul Comisiei de la Veneţia prevede că preşedinţii parlamentelor pot să trimită la această Comisie pentru avizare anumite iniţiative şi până la înregistrarea lor în Parlament, dacă insistă unele grupuri parlamentare. Deci, eu am făcut acest lucru”, a explicat Corman.
XS
SM
MD
LG