Linkuri accesibilitate

Premierul social-democrat român nu a criticat niciodată ce se întîmplă în Transnistria (T.Băsescu citat de Hotnews)


Multe dintre defectele legii fundamentale se afla la originea crizelor politice trăite de R. Moldova (Corina Cojocaru pentru Adevărul)Presedintele României, Traian Basescu, a acordat astazi un interviu presei din țara sa, in care se refera pe larg si la Republica Moldova, la Rusia si la viitorul intrețesut al acestor state.

Site-ul Hotnews selecteaza principalele declaratii. La inceputul ultimului sau an de mandat, Basescu evoca posibilitatea reconfirmarii, printr-un nou referendum, a optiunii populare pentru un parlament unicameral la Bucuresti.

Anunta, de asemenea, ca pactul de coabitare cu seful guvernului, Victor Ponta, ramane valabil, pentru ca s-a dovedit a avea un foarte bun efect in relatiile cu partenerii externi. Imediat insa admite ca, in privinta Republicii Moldova, se afla pe pozitii diferite de ale premierului Ponta.

Pe partea acestuia, explicatia ar fi mai ales dorinta de a-si contrazice cu orice pret adversarul, dar n-ar trebui cu totul neglijata componenta de formatie individuala: premierul social-democrat, arata presedintele Basescu, nu a criticat niciodata ce se intampla in Transnistria, care se afla sub controlui Moscovei, dar a criticat in repetate randuri Occidentul.

Aceeasi explicatie, dar mai prudent formulata, in cazul reactiei premierului Iurie Leanca la ideea reunificarii: „El a facut scoala de diplomatie la Moscova, a fost in Ambasada URSS la Bucuresti pina in 1989, dar nu discut despre persoane”, a spus Traian Basescu, citat de Hotnews.

Presedintele României a folosit prilejul pentru a-si nuanta pledoaria dinaintea summit-ului de la Vilnius, cum ca urmatorul mare proiect de tara pentru România ar trebui sa fie unirea cu Moldova. In interviul acordat la B1TV, spune ca nu poate sa nu ia in calcul si o eventuala revenire la putere a comunistilor de la Chisinau.

Doar in aceasta situatie era important ca Republica Moldova sa stie ca mai are o cale de acces spre Uniunea Europeana, si anume prin unirea cu România.

Ziarul Adevarul publica un interviu cu specialista basarabeanca in drept international Corina Cojocaru, prima din tara sa care a obtinut calificativul „foarte onorabil” pentru teza de doctorat sustinuta la Sorbona despre Constitutia Republicii Moldova.

Corina Cojocaru este functionar si diplomat al statului moldovean si, in această calitate, aduce critici actualei Constitutii.

Ea arata ca multe dintre defectele legii fundamentale se afla la originea crizelor politice traite de Republica Moldova.

Țara ar trebui sa iasa din sistemul guvernarii „de cabinet”, care depinde exclusiv de majoritatea parlamentara. Ar trebui introdusa motiunea de cenzura constructiva, existenta in sistemele politice ale multor tari europene, si care presupune ca, atunci cand se introduce o motiune de cenzura si cade guvernul, initiatorii motiunii sa aiba deja varianta de guvernare care sa-si intre deindata in rol.

Aceasta, considera Corina Cojocaru, slujeste la reconstruirea ideii de responsabilitate in randul clasei politice. Presedintele Republicii Moldova ar trebui ales prin vot direct, mai spune specialista in drept constitutional intervievata de Adevarul. Ea se declara interesata sa lucreze in cadrul unui grup de experţi creat pentru redactarea unui nou text constituţional, sau macar pentru revizuirea actualei Constituţii a Republicii Moldova.
XS
SM
MD
LG