Linkuri accesibilitate

Cupe Mondiale la întîmplare


Un tînăr fotbalist pozînd pe aeroportul de la Doha
Un tînăr fotbalist pozînd pe aeroportul de la Doha

FIFA nu s-a decis cum să iasă din încurcătura creată de decizia complet negîndită prin care a acordat Qatarului dreptul de organizare a Campionatului Mondial din 2022.



Anul a început continuînd criza creată de FIFA prin decizie FIFA. Cînd FIFA a decis să acorde dreptul de organizare a Campionatului Mondial din 2022 statului Qatar, totul părea clar. Acum totul e neclar. Decizia luată de FIFA a provocat uimire. Qatar? De unde şi pînă unde? Apoi, au apărut întrebări mai precise: cum se poate juca fotbal vara, într-o ţară unde temperatura ajunge la 40-45 de grade. FIFA şi Sepp Blatter, Preşedintele organizaţiei, au început să recalculeze. Nu se poate juca vara dar se poate juca iarna. Da, dar asta ar însemna că toate competiţiile de club europene vor trebui suspendate. Imposibil. Acum, FIFA face încă un pas lateral şi sugerează că poate statul Qatar va organiza doar jumătate de Cupă Mondială. Sau poate deloc. După care discuţia a reînceput cu noi declaraţii derutante.

Noul val de confuzie a fost stîrnit de o declaraţie neaşteptată a Secretarului General FIFA Jerome Vackle. Într-un interviu acordat unui post de radio francez, Vackle a declarat că nu mai poate fi vorba de o Cupă Mondială de vară, ci de o Cupă Monidală care se va juca în intervalul noiembrie - ianuarie. Atunci temperaturile ating o medie de 25 de grade şi totul va fi bine.

FIFA a reacţionat susţinînd că Vackle a vorbit în nume personal dar nimeni nu poate uita că Vackle e al doilea om în ierarhia organizaţiei. Tot ce se mai poate înţelege e că FIFA nu s-a decis cum să iasă din încurcătura creată de decizia complet negîndită prin care a acordat Qatarului dreptul de organizare. în acest fel, capătă greutate argumentele celor ce au sugerat că decizia a fost de fapt luată pentru că funcţionarii de vîrf ai FIFA au fost cumpăraţi de Qatar. Nimeni nu are dovezi dar e limpede că decizia nu a fost luată pe baza unei analize reale.

Între timp, FIFA are probleme cu un Campionat Mondial mult mai apropiat. Campionatul Mondial ca va începe peste exact cinci luni în Brazilia. Sepp Blatter a înţeles că Brazilia nu e chiar pregătită pentru Campionatul Mondial pe care l-a acceptat acum șapte ani.

Doar patru din opt stadioanele necesare sînt gata. Accidentele de muncă s-au ţinut lanţ şi au făcut victime pe stadioanele neterminate unde se lucrează în asalt. Nu există garanţii că lucrările vor fi finalizate şi Blatter care nu obinuieşte să vorbească tranşant a făcut o excepţie declarînd că n-a mai văzut asemenea întîrzieri. Brazilienii au dat asigurări că totul va fi gata la timp.

Selma Rouseff, preşedinta Braziliei, a respins orice critici şi ştie bine de ce. După Mondialele din iunie-iulie, următorul mare eveniment sînt alegerile prezidenţiale. Într-o ţară în care fotbalul bate orice, o Cupă Mondială prost organizată poate fi fatală politicienilor asociaţi cu eşecul. Apoi, nu e clar ce vor aduce Mondialele Braziliei. Într-o ţară cu enorme probleme de sărăcie, mulţi dau de exemplu stadionul din Manaus, un oraş situtat în plină jungă amazoniană. Acolo ar urma să se joace patru meciuri de Cupă Mondială. Ce s-ar mai putea juca, însă, după Cupa Mondială? Nimeni nu ştie la ce va servi stadionul construit cu cheltuieli de zeci de milioane de euro la Manaus după ce se încheie Cupa Mondială.
XS
SM
MD
LG