Linkuri accesibilitate

„Boicotați magazinele britanice Tesco”- noi tensiuni între Polonia și Anglia


Un magazin polonez la Londra
Un magazin polonez la Londra

Polonezii sînt cel mai mare grup etnic instalat în Marea Britanie după marea extindere a UE din 2004.



Tensiunile dintre guvernul britanic și multe alte țări din UE, în special din Europa de Est, în legătură cu măsurile de limitare a imigrației legale est-europene în Regatul Unit au crescut, după ce miercuri un grup de parlamentari polonezi a cerut boicotarea supermagazinelor britanice Tesco.

Premierul Britanic David Cameron, cedând în fața presiunilor aripii dure a partidului conservator, a invocat recent eventualitatea suprimării alocațiilor plătite copiilor imigranților din țările mai sărace ale UE rămași în țara lor în vreme ce părinții lucrează în Anglia.

David Cameron a dat exemplul imigranților polonezi, cel mai mare grup etnic instalat în Marea Britanie după marea extindere a UE din 2004. Anglia și Irlanda au fost primele țări care au acordat un drept de muncă fără restricții cetățenilor din noile țări membre. Cameron a numit recent această decizie a guvernului laburist de atunci al lui Tony Blair o „eroare monumentală”. Afirmațiile lui Cameron au stârnit proteste în Polonia, inclusiv din partea unor figuri precum Lech Walesa, sau ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

Un grup de deputați polonezi de dreapta a propus boicotarea magazinelor Tesco, pentru care lucrează în Polonia circa 30.000 de oameni. Tesco a investit în Polonia aproape 2,5 miliarde de euro.

Marți, premierul Poloniei, Donald Tusk, a avertizat că va opune un veto oricărei propuneri de restrângere a drepturilor de muncă și deplasare în UE. Cifra oficială a polonezilor care trăiesc in Marea Britanie e de 640.000, dar se estimează că în realitate ar fi vorba mai degrabă de un milion de oameni.

Anglia a fost nevoită să ridice săptămâna trecută, pe 1 ianuarie, restricțiile care încă le mai erau impuse lucrătorilor români și bulgari. Presa populară avertizase, de-a lungul lunilor ce au precedat ridicarea restricțiilor, că un adevărat exod va avea loc dinspre România și Bulgaria spre Anglia, dar în prima zi, așteptați de televiziuni și parlamentari, în condiții de mediatizare extremă, nu au sosit decât doi români.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG