Linkuri accesibilitate

Rezoluția SUA în cazul Ucrainei: un apel la rațiune și responsabilitate


Senatorul american John McCain vorbindu-le la 15 decembrie 2013 demonstranților pro-europeni în Piața Independenței la Kiev
Senatorul american John McCain vorbindu-le la 15 decembrie 2013 demonstranților pro-europeni în Piața Independenței la Kiev

Comentarii săptămînale în dialog: Gheorghe Cojocaru-Vasile Botnaru.




În vizita lui săptămânală în studioul Europei Libere de la Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre ultimele evoluții ale tensiunilor din Ucraina.

Gheorghe Cojocaru: „Și la acest început de an nou 2014, evoluțiile din Ucraina rămân în atenția opiniei publice internaționale, mai ales, după ce
Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru
Senatul Statelor Unite a adoptat recent o rezoluție în susținerea poporului ucrainean și a dreptului său la un viitor independent și democratic.

Liderii americani și europeni, se arată în rezoluția senatorilor americani, vor continua eforturile de soluționare pașnică și democratică a crizei actiuale din Ucraina. Senatul Statelor Unite cere opoziției și societății civile, tuturor partidelor politice să se abțină de la manifestări agresive sau antisemite, să promoveze dialogul și concilierea națională, iar autorităților de stat – să se abțină de la aplicarea forței împotriva manifestanților pașnici, să respecte drepturile fundamentale ale omului și să pedepsească autorii atacurilor violente asupra forțelor protestare de pe Maidanul din capitala Ucrainei, Kiev.”

Europa Liberă: Destinatarii principali ai acelei rezoluții totuși sunt factorii decidenți de la Kiev. Or, în cazul în care puterea de la Kiev va continua să recurgă la forță împotriva manifestanților pașnici, cităm din această rezoluție a Senatului american, „Washingtonul va trebui să examineze posibilitatea aplicării sancțiunilor împotriva persoanelor responsabile de ordonarea măsurilor violente sau împotriva celor care au aplicat direct aceste măsuri”. Ce efecte va avea această rezoluție asupra evenimentelor de la Kiev?

Gheorghe Cojocaru: „Poziția Senatului Statelor Unite reflectă îngrijorarea Americii în raport cu ceea ce se întâmplă la Kiev de la sfârșitul lunii noiembrie 2013 încoace, precum și dorința de a se identifica cât se poate de rapid o soluție democratică și pașnică la criza politică din Ucraina.

Rezoluția este, totodată, un avertisment în adresa autorităților ucrainene, îndemnându-le să excludă metodele violente în raport cu protestele pașnice și să se mențină în albia civilizată a dialogului cu forțele de opoziție, pentru a se ajunge la o conciliere națională în cee ce privește viitorul și destinul Ucrainei. Rezoluția, fără îndoială, este un apel la rațiune și responsabilitate către toate forțele implicate în derularea acestei crize politice de proporții, or, pentru a avea efectele scontate, ea trebuie să fie auzită de ambele părți vizate. ”

Europa Liberă: De pe la sfârșitul anului trecut, s-a instaurat un fel de balanță și marea bătălie, care se dă astăzi la Kiev, este, de fapt, pentru viitorul european al Ucrainei, în timp ce puterea încearcă să acrediteze ideea că vectorul răsăritean ar fi mai favorabil pentru poporul ucrainean. Cum a găsit acest început de an societatea ucraineană: la fel de decisă, mai rezervată cumva, mai ales după miliardele de dolari oferite de Rusia?

Gheorghe Cojocaru: „Sumele uriașe, pe care Rusia le va acorda Ucrainei, le acordă deja, ca și reducerea prețului la gaze, își vor arăta efectele mai târziu și atunci se va vedea și ce fel de efecte anume vor fi acestea și cei impact vor avea ele asupra societății ucrainene. Deocamdată însă această confruntare față în față se menține, ba se pare chiar că forțele de opoziție încep să câștige noi susținători, inclusiv în rândul Bisericii din Ucraina ...”

Europa Liberă: Biserica fiind un factor foarte important care, ca și cea din Republica Moldova, este dezbinată, după cum se știe...

Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, și Biserica ortodoxă din Ucraina este divizată, dar merită să se rețină faptul că, pe fondul acestei crize de la Kiev, sub un apel, de dată recentă, în favoarea integrării europene a Ucrainei alături de semnăturile tuturor reprezentanților confesiunilor din această țară, stă și semnătura mitropolitului Kievului, Vladimir, aflat în subordinea canonică a Bisericii Ortodoxe Ruse. Iată un gest care ne arată că în timpuri de cumpănă, mai ales, și în aceste zile de sărbători religioase pe stil vechi, în parte, Biserica din Ucraina, în ansamblul ei, vrea să fie împreună cu credincioșii pe care îi păstorește...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG