Linkuri accesibilitate

Chişinăul are nevoie mai mult ca niciodată de solidaritatea Bucureştiului (V. Ciobanu/Adevărul)


Un interviu cu şeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola (Timpul).



Factură pentru dragoste” este considerată de redactorul-şef de la „Adevărul”, Alina Ţurcanu, reacţia liderului de la Cotroceni, Traian Băsescu, la modul în care liderii politici de la Chişinău au reacţionat la declaraţiile „unioniste” ale sale. Preşedintele român a ajuns să facă aluzii urâte la biografia premierului moldovean şi să ne avertizeze că ne va prezenta factura pentru ajutorul oferit de România pe parcursul a 20 de ani, scrie editorialista şi continuă: „Şi eu care credeam că bursele pentru tinerii basarabeni sunt o dovadă de dragoste dezinteresată, o minimă reparaţie pentru nedreptatea istorică ale cărei consecinţe le suportăm până astăzi”.

Într-un alt articol de opinie din acelaşi ziar, Vitalie Ciobanu scrie că în drumul său european Chişinăul are nevoie ca niciodată de solidaritatea Bucureştiului. „Dacă nu înţelegem noi, românii, acest adevăr simplu, ne „ajută“ fratele mai mare de la Răsărit să înţelegem”, crede dl. Ciobanu. Cel mai la îndemână exemplu, după părerea sa, e declaraţia din aceste zile a ambasadorul rus la Chişinău, Farit Muhametşin, că două regiuni din sudul Moldovei, locuite de găgăuzi şi de bulgari, se vor bucura în 2014 de o atenţie specială din partea Federaţiei Ruse […] „Dl Muhametşin nu a intrat în detalii, dar ne-a lăsat să bănuim că s-a referit la separatism şi la dispoziţii antieuropene”, scrie editorialistul.

„Timpul” publică un interviu cu şeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, în care emisarul european este întrebat şi despre tema unionistă. „Trebuie să spun că, într-o oarecare măsură, eu chiar regret că asemenea discuții, purtate în diferite părți ale societății moldovenești și în anumite grupuri din România, au început să fie prea mult contopite cu procesul de apropiere a R. Moldova de UE. Și sunt aspecte cu totul diferite, pentru că vedem R. Moldova ca o țară suverană, multinațională, multietnică și ar trebui să vedem unde poate fi obținut un consens social în cazul RM”, a aprecia Dl. Tapiola.

Directorul şi editorialistul de la „Timpul”, Constantin Tănase, crede că „elitele conducătoare de la Chișinău taxează operativ, dur și curajos orice declarație „subversivă” a președintelui român T. Băsescu, în schimb, niciodată nu schițează, măcar de ochii lumii, un gest de împotrivire față de declarațiile și acțiunile, cu adevărat subversive, antistatale și antimoldovenești ale președintelui rus V. Putin sau ale purtătorilor lor de mesaj. Cu alte cuvinte, Chișinăul oficial, susținut de acea parte a presei, vede paiul din ochiul lui Băsescu, dar nu și bârna din ochiul lui Putin”, apreciază dl Tănase.

Lilian Negură scrie în „Jurnal de Chişinău” că „modernizarea R. Moldoba nu poate fi făcută decât prin fortificarea capacității statului de a pregăti premisele succesului acestor reforme”. „A venit timpul ca moldovenii să-și reinventeze statul. Acest stat corupt și ineficient, compus din funcționari care au mentalitatea de a fi o castă privilegiată și care oferă privilegii, trebuie reformat, însă nu în sensul diminuării ponderii statului în viața cetățenilor. Din contra, moldovenii au nevoie de un stat care, cu expertiză și resurse adecvate, să-i ajute să facă față noilor transformări radicale din societate”, mai apreciază editorialistul.

„Kommersant.md” publică o analiză despre refuzul „Moldtelecom” de a mai retransmite în reţelele sale postul „RTR Moldova” (care aparţine în proporţie de 50% Companiei de stat de tv şi radio a Federaţiei Ruse). Publicaţia mai precizează că „RTR Moldova nu este unicul post TV cu care operatorul a încetat să mai colaboreze în acest an. Anterior, în noaptea de revelion, la 23.55, Moldtelecom a stopat retransmiterea postului Accent TV apropiat Partidului Comuniştilor de opoziţie”.
XS
SM
MD
LG