Linkuri accesibilitate

Dumitru Diacov: „să încercăm să discutăm, să lămurim și să aplanăm spiritele...”


În dialog despre referendumul inițiat de autoritățile de la Comrat și semnificațiile sale.



Președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov recunoaște că partidul său s-a pomenit într-o situație delicată din cauza controversatelor referendumuri plănuite la 2 februarie în unitatea teritorial-autonomă Gagauz-Yeri. Referendumurile consultative despre direcția de politica externă a Republicii Moldova spre est sau spre vest și despre independența autonomiei găgăuze sunt sprijinite de adepții Partidului Democrat care domină parlamentul local găgăuz. Dar ele merg împotriva politicii de la centru a Partidului Democrat. Dumitru Diacov i-a spus într-un interviu Valentinei Ursu că referendumurile țin de lupta politică locală de la Comrat. Dar a folosit el însuși ocazia pentru a-i osândi pe cei pe care-i crede neprieteni geopolitici ai Chișinăului.

Europa Liberă: Ce vor autoritățile de la Comrat, din moment ce această Adunare Populară de acolo a decis organizarea acestui plebiscit, pentru a întreba locuitorii din zonă ce preferă, mai degrabă: aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan?

Dumitru Diacov: „Psihologic, acolo mai multe persoane ar prefera ca să activăm în cadrul Comunității Statelor Independente, să avem relații mai strânse cu Federația Rusă. Nu este o descoperire pentru nimeni. Însă ideile, inițiativele de a provoca, de a organiza un referendum, de a convoca diferite adunări pe această temă se încadrează în competiția politică de acolo și în legătură cu campania electorală care urmează să aibă loc în Republica Moldova.

Liderii locali încearcă să se prezinte în fața electoratului cu idei populare acolo, pe loc, având în vedere că, anul viitor, vor fi și alegerile bașcanului și actualul bașcan nu mai poate candida. Înseamnă că el se gândește să candideze undeva în Chișinău, pe listele parlamentare. Deci, se poate face o ecuație și de clarificat că nu are rădăcini serioase această problemă acolo, dar este o temă care se găsește la suprafață și care este exploatată politic și multiplicată la Chișinău de mass-media.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, se zice că Partidul Democrat ar fi un partid cu mare influență, în această zonă de sud a Republicii Moldova. În cazul acesta, PD se distanțează de liderii locali sau ar trebui să se distanțeze?

Dumitru Diacov: „Nu se distanțează de liderii locali. Nu stimulează în niciun fel Partidul Democrat de la Chișinău astfel de idei, nu încurajează pe nimeni, fiindcă atunci ar însemna să avem o situație de dualitate: la Chișinău într-un fel, acolo în alt fel. Nu este bun lucrul acesta.”

Europa Liberă: Ar trebui să mergeți în teritoriu?

Dumitru Diacov: „Noi mergem în teritoriu, discutăm cu ei în teritoriu. Ei au influențele lor, au jocul lor acolo, în teritoriu. Fiecare încearcă să stăpânească un segment mai serios al electoratului. În consecință, este un joc periculos, este o chestie care, nu cred că, trebuie să se extindă. Însă este o realitate. Nu este prima dată, când astfel de situații apar.

Trebuie să abordăm cu calm acest lucru. Și trebuie să încercăm să discutăm, să lămurim și să încercăm să aplanăm spiritele. Eu nu cred că această situație din Comrat poate fi extrapolată asupra întregii republici. Însă există dorința din partea forțelor politice care împărtășesc, și la nivel de Chișinău, această idee de a crea aceste insulițe pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a se pregăti de viitoarea campanie politică, am în vedere alegerile parlamentare.”

Europa Liberă: Bine, dar e vorba despre un referendum, în pofida nemulțumirii Chișinăului. Procuratura Generală a și dispus începerea urmăririi penale pe faptul samavolniciei comise în procesul organizării plebiscitului în unitatea teritorial-administrativă Gagauz Yeri.

Dumitru Diacov: „Bine, acest referendum nu va fi recunoscut. El nu face altceva decât să creeze confuzie. Pentru Partidul Democrat, ca și pentru celelalte partide, care sunt în coaliția de guvernare, este o problemă care trebuie abordată cu calmitate, dar și principial.”

Europa Liberă: Putem vorbi despre o antagonizare a relației dintre puterea locală de la Comrat și guvernarea de la Chișinău?

Dumitru Diacov: „Dacă această temă se va extinde, sigur că, vor apărea doritori de a crea aceste antagonisme. Eu vă spun că noi suntem într-o fază de dezvoltare unde se cere mai multă coeziune, unde se cere mai multă unitate de efort, unde se cere o abordare uniformă, să-i spunem, la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Eu sper că nu o să ajungem la referendum. Eu sper că, până la urmă, şi organele de drept îşi vor spune cuvântul. Dacă este anunţat ilegal, înseamnă că nu poate fi petrecut. O să vedem. Eu nu vreau să anticipez.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, această situaţie din unitatea Gagauz Yeri se poate răsfrânge asupra parcursului european al Moldovei?

Dumitru Diacov: „Nu cred. Eu, de exemplu, am vorbit cu foarte mulţi membri ai Partidului Democrat de acolo. Ei înţeleg foarte bine şi împărtăşesc politica coaliţiei de guvernare, nu au nimic împotrivă în ceea ce facem noi, la Chişinău. Deci, nu cred că ei vor dori ca să creeze probleme serioase pentru Republica Moldova. Eu repet, este o competiţie locală, este o competiţie internă, fiecare încearcă, aşa, mai în glumă mai în serios, să-şi menţină electoratul său, ceea ce eu consider că este, aşa, o mică mizerie moldovenească.

Noi deseori practicăm acest populism de care nu ne dăm seama şi venim cu diferite iniţiative, care apoi nu prea bine se răsfrâng asupra atmosferei din mediul politic, să spunem aşa. Lucruri similare, iniţiative similare, nu pe această temă, apar şi în Chişinău, de la politicienii mai serioşi sau de la partidele mai serioase.”

Europa Liberă: De la cine?

Dumitru Diacov: „De la diferite partide. Dar, eu vă spun, pe alte teme. Toţi doresc să se dea pensii mari, toţi doresc să se dea subsidii, în diferite direcţii de activitate economică a Republicii Moldova, măcar că toată lumea înţelege că lucrul acesta este aproape imposibil de realizat. Fiindcă bugetul este auster, nu putem să ne permitem cheltuieli suplimentare. Cu toate acestea, toate partidele, toate fracţiunile parlamentare deseori ies cu diferite iniţiative legislative. Ceea ce se întâmplă, în Comrat, într-o măsură oarecare, poate fi comparat cu această practică nu prea bună.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar şi ambasadorul rus la Chişinău a declarat că Moscova va oferi mai mult sprijin Găgăuziei.

Dumitru Diacov: „Moscova niciodată nu a făcut secret că doreşte ca Republica Moldova să fie mai aproape de CSI, să fie mai aproape de această nouă formaţiune care se creează, Uniunea Vamală sau Uniunea Euroasiatică.”

Europa Liberă: Credeţi într-un deznodământ fericit şi pentru Chişinău, şi pentru Comrat?

Dumitru Diacov: „Eu cred că noi avem mai multe elemente de discutat. Şi mesajele transmise de Băsescu de la Bucureşti. Aceasta este un fel de reacţie şi la aceeaşi declaraţie inclusiv. Pe mine chestiunea lui Băsescu, care a pus pe brânci România şi care vrea să ne aducă fericirea cu unirea, tot mă îngrijorează la fel ca şi iniţiativele găgăuzilor. Adică, noi avem „prieteni” din diferite părţi, care tot ne încearcă de minte.

Ce se va întâmpla în Republica Moldova depinde de Republica Moldova, de mediul politic din Republica Moldova. Trebuie să fim responsabili de ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Dar întotdeauna se vor găsi elemente care vor exploata diferite teme geopolitice, o să vedeţi, la Moscova, la Bucureşti. Avem „prieteni”, din păcate, din toate direcţiile. Noi, de mai mulţi ani de zile, auzim mesaje care ne îngrijorează şi care nu prea corespund cu strategia Republicii Moldova din diferite părţi – şi de la Bucureşti, şi de la Moscova.

Noi trebuie să fim calmi, noi trebuie să încercăm să cooperăm şi cu România, şi cu Federaţia Rusă, să avem un parteneriat serios. Dar noi trebuie să avem mai multă unitate în Chişinău. Şi puterea de la Chişinău trebuie să realizeze acest lucru. Şi atunci vom privi cu calm şi, poate, cu puţină ironie fel de fel de iniţiative de acestea năstruşnice, care ne creează probleme.”
XS
SM
MD
LG