Linkuri accesibilitate

Propagandă anti-americană la București și avertismentul Strafor


Vicepreședintele american Joe Biden și președintele român Traian Basescu la București, 22 octombrie 009
Vicepreședintele american Joe Biden și președintele român Traian Basescu la București, 22 octombrie 009

„Angajamentul” României față de Statele Unite și în general față de Occident nu este „absolut și necondiționat”.





Înaintea vizitei adjunctei șefului diplomației americane la București propaganda anti-occidentală a crescut în anumite medii publicistice susținând punctele de vedere ale premierului român, în acest sens.

În același timp responsabili cu rang înalt ai justiției autohtone au fost chemați, pe neașteptate, la discuții de către reprezentanții Ambasadei Statelor Unite, fiindcă potrivit informațiilor pe care le avem din zona diplomatică, Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat american vrea să discute în România cu predilecție slăbiciunile statului de drept.

Prima întâlnire este programată cu președintele Traian Băsescu în această vineri seară, urmând ca sîmbătă dimineață reprezentanta Departamentului de Stat să se vadă cu ministrul român de externe și, separat, cu liderii societății civile.

Premierul Victor Ponta a refuzat să o primească pe Victoria Nuland, pretextând că are agenda completă, dar în subsidiar șeful guvernului român se teme că va trebui să răspundă unor reproșuri legate de poziția sa față de justiție, după ce a catalogat condamnarea fostului premier socialist, Adrian Năstase într-un dosar de corupție, ca fiind una politică.

Într-o analiză dată vineri publicității de Agenția Stratfor este interpretată și declarația lui Gyorgy Frunda, consilier al primului ministru care avertiza că România „nu este o colonie”.

Această „retorică dură” ar putea apărea ca o „verigă slabă” între România și Statele Unite se spune în textul Stratfor, care precizează că practica Washingtonului de a critica în diverse părți ale lumii devierile de la democrație nu este nouă și că face parte din strategia Statelor Unite de susținere a transparenței și democrației.

Victoria Nuland la Tbilisi, 6 decembrie 2013.
Victoria Nuland la Tbilisi, 6 decembrie 2013.
Analistii Stratfor trec în revistă interesele Statelor Unite în zonă și amintesc că România a fost aleasă pentru tranzitarea trupelor americane care se retrag din Afganistan.

„România este importantă pentru Washington, dar relația este exponențial mai importantă pentru București” consideră raportul Stratfor, explicând că „Statele Unite reprezintă singurul garant credibil al securității României în fața puterii renăscute a Rusiei”.

Cu toate acestea nu însemană că „angajamentul” României față de Statele Unite și în general față de Vest este „absolut și necondiționat” avertizează analiștii americani, argumentând că Bucureștiul ar putea lua în considerare „alte opțiuni, inclusiv Rusia, pentru comerț și investiții” pe fondul crizei economice din Uniunea Europeană și a neprimirii țării în Spațiul Schengen de Liberă Circulație.

Refuzul premierului român de se vedea cu numărul doi al diplomației de la Washington ar putea fi interpretat și în acest fel, mai cu seamă că vicepremierul Liviu Dragnea a declarat vineri că nu știe unde se fală șeful guvernului.

Acest refuz „va avea costuri uriașe pentru România și pentru premier personal”, ne-au declarat surse diplomatice, mai ales că declarațiile neprietenoase ale consilierilor primului ministru au fost completate de postul de televiziune Antena 3, postul de televiziune deținut de Dan Voiculescu, aliatul lui Victor Ponta cu o petiție trimisă oficialilor de peste ocean.

Este vorba despre o scrisoare deschisă, pe care telespectatorii Antenei 3 au fost invitați să o semneze și să o comenteze în contextual dezbaterii ideii că România nu este o colonie a Americii.

Petiția este, însă, o acuzație lungă și fără argumente la adresa lui Traian Băsescu despre care se spune că „și-a construit un regim propriu, cu manifestări despotice periculoase”.

În același timp această scrisoare este și o invitație implicită adresată oamenilor de a ponegri politica Statelor Unite, la cel mai audiat post de știri din România.

Se știe că Washingtonul, la fel ca și Bruxelles-ul l-a susținut pe Traian Băsescu în criza din 2012 când premierul Victor Ponta și aliații lui au încercat să-l debarce pe șeful statului român.

De asemnea criticile din ultima perioadă l-a adresa derapajelor din justiție formulate de oficialii americani au fost extrem de dure.

Chiar joi, cu o zi înainte de vizita diplomatei americane la București, Ambasada Statelor Unite i-a invitat pe ministrul Justiției și pe noul șef la Consiliului Superior al Magistraturii la discuții.

După întâlnire, Adrian Bordea, reprezentantul magistraților, opozant al aripii reformatoare, a declarat că a răspuns invitației „din curoazie”, dar că nu va fi „pionul vreunei ambasade” fiindcă judecătorii sau procurorii români nu au nici un motiv „să se plângă într-o parte sau în alta” devreme ce oricum „prea mult ajutor” nu primesc din afară.

Așadar semnalul discursului anti-occidental este dat de la vârf, chiar din cancelaria premierului, după ce doi consilieri ai lui Victor Ponta au tăgăduit dreptul Statelor Unite de a trage la răspundere România în privința unor chestiuni de politică internă.

Acest semnal este susținut prin mijloace propagandistice de cea mai populară televiziune de știri, fiind asimilat fără rezerve de șeful Consiliului Superior al Magistraturii, într-o perioadă în care coaliția aflată la guvernare în România înceară să slăbească instituțiile care luptă cu marea corupție.

Politigraf

XS
SM
MD
LG