Linkuri accesibilitate

Martin Schultz: „Comparaţiile cu naziştii sunt total inacceptabile”


Premierul socialist al României, criticat aspru de preşedintele socialist al Parlamentului European


Premierul social democrat al României, Victor Ponta, a fost criticat aspru de preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, pentru declarațiile pe care le-a făcut despre politicianul german conservator Elmar Brok, preşedintele comitetului de afaceri externe al parlamentului european. Ponta a spus ca gândirea domnului Brok ar fi, citam, „nazista”. Astăzi, potrivit site-ului Hotnews.ro, premierul de la București şi-a cerut scuze pentru declarația sa considerând-o „nefericita”. Presa germana de astăzi a comentat si ea extrem de critic declaraţiile premierului României, dar care se înscriu intr-o tendinţă evidenta de agresivitate verbala antioccidentala. De la Strasbourg, relatează Iolanda Bădiliţă.

Presedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, a declarat, luni, la Strasbourg, în deschiderea primei sesiunii plenare a legislativului comunitar din acest an ca declaraţiile premierului român Victor Ponta, prin care acesta spune ca Elmar Brok da dovadã de o gândire nazistă atunci vorbeste despre amprentarea migrantilor „sunt total inacceptabile”.

Sustinerea surprinzatoare de care beneficiaza Brok din partea sefului PE ar putea avea doua explicatii. Pe de o parte, cei doi politicieni sunt germani, iar declaratia premierului roman intra pe un teren minat, in Germania referirile la perioada nazista fiind un subiect tabu. Pe de alta parte, Schulz incearca sa isi asigure in acest fel sustinerea PPE-ului pentru candidatura la sefia Comisiei Europene.

Martin Schulz
Martin Schulz
„Am luat la cunostinta ca dl Brok a fost atacat într-un discurs de premierul român. Media a informat ca s-au fãcut paralele între cele spuse de dl Brok despre imigratie si declaratii ale nazistilor. Este o chestiune pe care voi incerca sa o clarific cu dl Ponta, cu care am solicitat o discutie. Dar trebuie sa subliniez ca aceste comparatii cu nazistii sunt total inacceptabile. Oricum, dl Brok este în mod clar un om de mare integritate”, a spus Schulz în plenul PE.

Declaratia nu a starnit un interes deosebit intre eurodeputati, Schulz continuand cu prezentarea schimbarilor de agenda si a noilor deputati, procedura uzuala in prima zi de sesiune.

Totusi, un eurodeputat PSD din Romania, Victor Bostinaru, a intervenit pentru a da o replica sefului legislativului, altfel, fost presedinte al Aliantei Progresiste a Democratilor si Socialistilor, cunoscuta si sub numele Grupul Socialist, din care face parte si PSD.

Bostinaru a vorbit despre un meci „PPE-PPE, dintre Elmar Brok si Traian Băsescu”, indus in eroare, probabil de traducerea defectuoasa a termenului german: „Minister-President”, prim ministru, adica, transformat in mod eronat de traducatorii in limba romana in „President”, adica presedinte.

Elmar Brok
Elmar Brok
„Nu vom avea aici o dezbatere despre ce au spus dl Brok sau dl Ponta. Stiu despre acest lucru din presa. Voi cerceta ce s-a spus. Daca s-a ajuns la asemanari cu nazismul, si stiu asta doar din presa, le condamn,” a spus presedintele PE, inchizandu-i microfonul eurodeputatului Bostinaru.

Stimulat de dezbaterea declansata in Germania si Regatul Unit pe marginea ridicarii restrictiilor pe piata muncii pentru romani si bulgari, seful guvernului roman declara ca „politicieni demagogi, iresponsabili si populisti”, precum Elmar Brok, foarte bine mediatizati de „presa basista”, au aratat ce gandesc despre români, ca „trebuie să ne amprenteze, si ca ar trebui sa fim toti, eventual, tinuti în spatele unor garduri electrificate”. Victor Ponta a mai spus ca „precum Monica Macovei si dl Brok are o gandire fascista, nazista. Cine se aseamana, se aduna”, a incheiat acesta.

Intr-un interviu pentru presa germana, eurodeputatul german de centru dreapta Elmar Brok, seful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul Eurpean si unul dintre cei mai influenti membri ai legislativului, a ridicat problema unei posibile repatrieri a imigrantilor din Europa de Est care sosesc în Germania „pentru a scapa de saracie”. El a mai spus ca UE ar trebui sa ia in consideratie posibilitatea înregistrarii amprentelor lor pentru a-i împiedica sa abuzeze de sistemele de beneficii sociale.

Surprins de declaratiile premierului român, care i-a atribuit un comportament „nazist”, Elmar Brok a aratat ca Victor Ponta, „a carui relatie cu statul de drept este binecunoscuta” nu ar trebui „sa trateze astfel un vechi prieten al României”.
XS
SM
MD
LG