Linkuri accesibilitate

Rosselhoznadzor-ul a interzis unei companii moldovenești să exporte carne de bovină în Federația Rusă (Evenimentul zilei)


Guvernul ar trebui să pregătească recensământul naţional (C.Tănase/Timpul).



Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, care a ţinut o conferinţă de presă la revenirea legislativului din vacanţă, a fost solicitat de presă să comenteze nemulţumirile primarilor şi preşedinţilor de raioane legate de decizia Parlamentului de a plafona taxele locale. „Ar fi necesar un mecanism de reglementare a acestor taxe pentru a evita situaţia când ele diferă radical de la o regiune la alta”, și-a dat cu părerea speakerul. Argumentele invocate de demnitar, citate într-o ştire de pe agenţia IPN, ar fi următoarele: din 2011 până în 2013, consiliile locale ar fi luat decizii prin care au majorat taxele cu 700, 800 şi chiar 900%. Pe de altă parte, au fost depistate cazuri când unii agenţi economici erau scutiţi de achitarea taxelor. Igor Corman este de părere că această situaţie nu ar permite agenţilor economici să activeze în condiţii echitabile.

În ce priveşte decizia de marţi a Consiliul Superior al Magistraturii de a demite, într-un fel de premieră, cinci magistraţi bănuiţi de lipsă de integritate profesională şi alte încălcări, Adevărul scrie că vestea i-a şocat pe justiţiarii care au evitat cu tot dinadinsul să comenteze în faţa presei demisia, la fel ca ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, sau procurorul general Corneliu Gurin. Patru din cei cinci judecători daţi afară din sistem au activat la Judecătoria Comercială de Circumscripţie. Este vorba de Sergiu Namaşco, Alexandru Rotari, Liliana Andriaş şi Iurie Ţurcan.

Reporterii Ziarului Naţional semnalează într-un articol că liceul „Lucian Balga” din Tiraspol, care se află în subordinea Chișinăului şi are probleme cu administraţia din stânga Nistrului riscă să fie închis în luna martie. Autoritățile transnistrene au înaintat un ultimatum conducerii instituției, iar cerințele sunt imposibil de îndeplinit, susţine administraţia Liceului. Directorii instituțiilor de învățământ din regiunea transnistreană îşi îndreaptă toate speranţele spre Guvernul de la Chişinău, de la care aşteaptă de fapt soluţia cazului.

Evenimentul Zilei aduce în discuţie o altă veste proastă, de această dată pentru exportatorii de carne spre Federaţia Rusă. Rosselhoznadzor-ul a interzis unei companii moldovenești să exporte carne de bovină în Federația Rusă, pe motiv că nu ar fi fost respectate condițiile de păstrare a cărnii. Anterior, Rosselhoznadzor a respins și un lot de fructe din Republica Moldova, aminteşte publicaţia, motivând că acestea conțin prea mulți nitrați, iar de la începutul lunii septembrie, și importul vinurilor moldovenești.

Publicaţia on-line de la Kiev, „Obozrevatel.com” citează o declaraţie prevestitoare de neplăceri a reprezentantului permanent al Federaţiei Ruse la UE, Vladimir Cijov. „Moldova și-a făcut alegerea – a parafat Acordul de asociere cu UE și noi îi dorim succes. Mă interesează un moment. La modul practic, în această țară funcționează două economii independente. Cum se vor încadra aceste economii în „zona de liber schimb aprofundat și cuprinzător” cu UE?”, se întreabă demnitarul.

Pagina electronică a săptămânalului „Economist” scrie că în 2013, Aeroportul Internaţional Chişinău a deservit un număr record de pasageri, peste 1,32 milioane sau cu 8,26 la sută mai mult faţă de anul precedent. Cele mai populare destinaţii au fost Moscova (cu 28%), Istanbul (12%), Antalya (9%), Verona (6%), Munchen (6%) etc. Reporterii de laEconomist mai notează că în prezent, 19 companii aeriene efectuează zboruri charter şi zboruri regulate pe/de pe Aeroportul Chişinău spre 29 de destinaţii internaţionale. Pe Aeroportul din Chişinău activează 4 transportatori aerieni naţionali şi 15 companii aeriene străine.

Preşedintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a „presiunilor administrative” făcute de Tiraspol. Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, citat de ziarul Gândul de la Bucureşti, „Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova”.

Pentru că în aprilie 2014 în Republica Moldova se va desfăşura recensământul naţional, editorialistul Constantin Tănase de la săptămânalul „Timpul” se întreabă: cine şi câţi vom fi după acest recensământ? Autorul aminteşte că rezultatele recensământului din 2004 au fost contestate nu numai de experții interni, ci și de cei externi, îndeosebi la capitolul naționalitate și limbă vorbită. Dl Tănase s-a arătat uimit de faptul că, deși până la data desfășurării au rămas doar două luni de zile, guvernul nu a întreprins nimic pentru familiarizarea populației și pregătirea ei către respectivul recensământ.
XS
SM
MD
LG