Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: „Parlamentul acordă protecție unor infractori...”


Interviu dimineții cu primarul Capitalei despre recenta modificare de către legislativ a perceperii taxelor locale.



Parlamentul a adoptat recent nişte modificări de lege prin care se plafonează, iar uneori chiar se anulează, anumite taxe instituite de autorităţile publice locale. Noile prevederi vor face o gaură de circa două sute de milioane de lei, după cum susţin autorităţile locale care cer abrogarea acestora. Cum vede edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă, această situaţie şi depăşirea ei?

Europa Liberă: Situaţia despre care intenţionăm azi este în fond cunoscută: Parlamentul a adoptat nişte amendamente prin care a au fost plafonate iar uneori chiar anulate anumite taxe instituite de autorităţile publice locale. Acestea s-au revoltat cu degetul arătător spre pierderi de sute de milioane şi spre pericolul de a li se ruina localităţile cu bugetul găurit rău. Deputaţii au spus că intenţia lor a fost foarte bună - aceea de a evita situaţia în care unele autorităţi locale nu au „simţul măsurii” la taxe şi ruinează businessul. În general, pentru că pare incredibil, de ce s-ar certa de exemplu deputaţii partidelor parlamentare, care au votat, cu autorităţile locale într-un an electoral? Poate au avut motive foarte serioase să adopte amendamentele?

Dorin Chirtoacă: „Acum, pe lângă aceasta, urmează să se certe chiar şi cu colegii de partid. Pentru că am văzut comunicate de partid care spun că ei deja vor consulta primarii şi, respectiv, vor vedea ce au făcut şi cum au făcut în parlament la sfârşit de an.

Lucrurile sunt cred evidente: de la o vreme avem aleşi ai poporului de calitatea I, calitatea a II – a, calitatea a III-a sau mai ştiu eu de ce calitate. Nu înţeleg de ce ar trebui, după anul 2011,
Fiecare consiliu local, în mod normal, ştie mai bine cum trebuie să regleze nivelul taxei în localitatea sa....
când s-a făcut un lucru bun, s-a lăsat la discreţia autorităţilor locale posibilitatea de a stabili nivelul taxelor, brusc, după doi ani de zile, se vine cu o intervenţie abuzivă în acest sens.

Până la urmă fiecare comunitate, fiecare autoritate locală, fiecare consiliu local, în mod normal, ştie mai bine cum trebuie să regleze nivelul taxei în localitatea sa. Şi noi am pledat foarte mult pentru această modificare în anul 2011, am avut şi asistenţă din partea structurilor europene, dânşii au salutat această modificare a legislaţiei noastre.

Practic, personal, trag concluzia cine stă în spatele activităţilor legate de jocurile de noroc în Chişinău, legate de agenţii economici care nu vor să plătească impozite din sfera panourilor publicitate şi legate de pieţele din Chişinău care la fel se eschivează de la plata impozitelor al doilea an consecutiv.”

Europa Liberă: Aţi propus schimbarea inscripţiei de pe frontispiciul Palatului Republicii unde se ţine sesiunea parlamentară cu inscripţia de Cazinoul principal Republicii… Ce-aţi avut în vedere, de fapt?

Dorin Chirtoacă:
„Cam aşa arată lucrurile. Din momentul în care noi am stabilit taxe, care de fapt nu erau mai mari. Ceea ce au spus acolo câţiva deputaţi este ridicol: precum că noi am ridicat nivelul la taxe în aşa fel încât ruinăm activitatea agenţilor economici. În primul rând ce fel de agenţi economici, care gen de activitate?

Vorbim despre jocurile de noroc, vorbim despre panourile publicitare care au împânzit oraşul şi vorbim despre pieţe care s-au eschivat de la plata impozitelor. Adică cum noi ruinăm activitatea acestor agenţi economici în condiţiile în care la panouri a fost 500 de lei şi noi am păstrat 500 de lei, doar că am schimbat criteriul? La pieţe din nou am schimbat criteriul, nu am mărit taxa. La jocurile de noroc - da, am stabilit o taxă mai mare, dar asta pentru că este un gen de activitate care nu este privită cu ochi buni de locuitorii Chişinăului, nici de administraţia locală pentru că este ceva care nu aduce o plus valoare municipalităţii.

În mod normal, asemenea activităţi trebuie desfăşurate într-un mod special, în afara oraşului, într-o zonă special amenajată în acest sens şi cine vrea să se ducă să dea cu zarurile, dar nu la fiecare staţie de autobuz, la fiecare colţ de stradă cum se întâmplă lucrurile în ziua de azi. Pe lângă aceasta avem 80 de agenţi economici care activează neautorizat. Şi brusc toţi aceşti infractori îşi găsesc protecţie în Parlament. Oare unde s-a mai văzut ca Parlamentul să dea acoperire şi protecţie unor infractori?”

Europa Liberă: Dar aşa cum spuneţi Dvs, reiese că o majoritate parlamentară ar fi teleghidată din culise de cineva?

Dorin Chirtoacă:
„Lucrurile sunt evidente. Sunt agenţi economici care ne-au dat în judecată şi nu au plătit timp de doi ani nici un leu la bugetul local. Ei până în ziua de azi se judecă cu primăria. Şi văzând că primăria nu este dispusă să-şi schimbe atitudinea, au mers în Parlament şi au găsit acolo protecţie şi înţelegere şi şi-au rezolvat problema.

Am ajuns în situaţia în care Parlamentul Republicii Moldova oferă protecţie şi acoperire unor oameni certaţi cu legea. Un singur exemplu: piaţa de flori de la Bănulescu Bodoni care direct beneficiază de prevederea legală. La această piaţă se fură un milion de lei pe an cel puţin. Calculul este simplu: sunt 50 de buticuri de flori, contractul de arendă la fiecare butic este de 8 mii de lei (real, întrebaţi pe cei ce vând acolo), pe hârtie, formal, oficial este 1500 în loc de 8 mii şi, respectiv, de aici îi calcula o taxă de circa 70-80 de mii. Şi diferenţa de un milion rămânea în buzunarul proprietarului.

Apare întrebarea de ce până în ziua de azi nimeni nu a tras la răspundere acel proprietar? Este vorba despre Sel&Company, respectiv „tovarăşul” Şelin, şi dintr-odată Parlamentul îi oferă protecţie în loc să-l tragă la răspundere şi lucrul este valabil şi pentru cei cu cazinourilor, şi pentru cei cu panourile.”

Europa Liberă: Totuşi pare a fi un gest sinucigaş, politic vorbind, dacă este adevărat ceea ce spuneţi. Pentru că într-adevăr este un an electoral şi lumea chiar în modul acesta să se expună. Poate au fost totuşi anumite excese în stabilirea acestor taxe astfel încât să justifice o majoritate parlamentară să ia măsuri de raţionalizare?

Dorin Chirtoacă:
„În ce au constat excesele dacă pentru panourile publicitare taxele au fost de 500 de lei pentru metru pătrat şi noi am stabilit de asemenea 500 de lei pentru metru pătrat, doar că am exclus posibilitatea speculaţiilor cu publicitatea socială?

Ce făceau agenţii economici? Nu declarau toată publicitatea pe care o afişau pe panourile publicitare şi, respectiv, spuneau că, cam trei luni, jumătate de an pe panourile în cauză aveau publicitate socială şi, respectiv, pentru publicitatea socială nu trebuie să plătească taxe. În realitate aveau publicitate comercială practic tot anul, doar că trebuia cineva să constate în fiecare zi că e publicitate comercială şi, respectiv, trebuie să plătească pentru tot anul taxe. Era o formă de eschivare de la plata impozitelor şi noi nu am făcut altceva decât să excludem versiunea cu publicitate a socială şi să spunem: plătiţi taxe pentru faptul că ocupaţi spaţiul public, pentru faptul că aveţi panou în oraş. Dacă panoul Dvs. nu are publicitate comercială, nu este rentabil, scoateţi-l şi plătiţi doar pentru acele panouri care conţin publicitate comercială. Deci, noi nu am mărit taxa. Noi am păstrat-o la 500 de lei.

La pieţe, a fost o modificare a criteriului. Erau 20 la sută din încasări, doar că încasările nu erau declarate şi noi am schimbat de pe încasări - pe metru pătrat. În momentul în care am pus 50-60 de lei pentru metru pătrat la fiecare, plus am mărit la cei unde evident încasările erau mult mai mari, nu am făcut altceva decât să nu le oferim posibilitatea să mintă. Iar cu jocurile de noroc am pus taxe într-adevăr mai mari - 15 mii de lei pentru aparatul de joc - pentru că personal consider total neavenită această activitate în oraş. Şi prin taxe, evident că arătăm cam ce trebuie să se întâmple - să se mute în altă parte.

Avem un Parlament care merge împotriva cetăţenilor şi în favoarea unor activităţi total inutile oraşului.”

Europa Liberă: Acum că s-au plafonat aceste taxe, asupra capitalei ce efect va avea? Aţi făcut calculele?

Dorin Chirtoacă:
„Plafonarea aceasta în primul rând reprezintă o imixtiune în activitatea administraţiei locale. Este o lege de fapt neconstituţională, pentru că această înseamnă abuz, aceasta înseamnă abuz, intervenţie brutală în activitatea administraţiei locale. Ceea ce am spus mai devreme – noi avem aleşi locali de categoria I, de categoria a II-a ca şi făina, sau cum? Adică, vezi Doamne, parlamentarii sunt oameni luminaţi şi deştepţi, da autorităţile locale, consiliile locale sunt oameni nepricepuţi şi proşti? Nu-şi dau seama ce fel de taxe trebuie să stabilească în localităţile lor? Asta este concluzia. Ei ne dau nouă lecţie, aşa rezultă. Asta o dată. A doua – nu s-a consultat nici o autoritate locală. Este afectată întreaga republică. Veniturile autorităţilor locale s-au diminuat cu circa 200 de milioane de lei la nivelul republicii.”

Europa Liberă: La Chişinău cât e?

Dorin Chirtoacă:
„40 de milioane doar la Chişinău. Unii oameni au pierdut contactul cu realitatea şi, probabil, cred că sunt zei acolo la nivelul clădirii în cauză. Acum se mai mută în noul sediu şi consideră că ei sunt acolo pentru totdeauna. Lucrurile nu stau chiar aşa. Personal nu mă ţin de nici o funcţie şi nu-mi trebuie nici una. Dar când văd că lucrurile merg împotriva a orice, inclusiv a tot ceea ce înseamnă reguli democratice, nu mai vorbesc de valori europene, că acestea sunt demult călcate în picioare la nivelul guvernării.”

Europa Liberă: Spiritul Dvs. pamfletar este demn de toată admiraţia. Totuşi, de ce lumea ajunge să se crucească şi să se împotrivească prin proteste faptului împlinit? Doar amendamentele respective nu au fost un fenomen natural care să te ia prin surprindere ca un tsunami. Poate că şi primarii au fost oarecum distraţi sau distraşi de sărbători?

Dorin Chirtoacă:
„Ba da, a picat ca un tsunami. Personal nu am aflat despre acest lucru decât după sărbători…”

Europa Liberă: Dar cum s-a întâmplat - nu a existat această comunicare cu desăvârşire?

Dorin Chirtoacă:
„Nu s-a comunicat absolut nimic. Nu a ştiut nici un primar. Toate lucrurile s-au aflat după ce s-a publicat în Monitorul oficial pe 31 decembrie modificarea legislativă. Pentru că cum a fost în Parlament? Pe 23 decembrie au votat o lege prin care au făcut „operări de modificări”. Atunci când se votează o lege cu operări de modificări, scriu acolo texte lungi - „se modifică articolul cutare din legea cutare” - trebuie să fii mare expert ca să-şi dai seama dintr-un text de zeci de pagini ce şi unde se modifică.

Pe 31 decembrie s-a publicat şi abia atunci fiecare a început să verifice unde de fapt este acel articol, din care lege şi care sunt efectele. Nu s-a discutat absolute cu nimeni, cu nici un primar, nici cu CALM. A FOST o intervenţie abuzivă şi brutală, precum se practică la noi în ultima vreme. De Ziua Independenţei – dăm pe nimic Banca de Economii şi Aeroportul, de Crăciun şi Revelion intervenim în activitatea administraţiei locale – ne facem de cap cum vrem noi, că suntem Parlamentul R. Moldova.”

Europa Liberă: Ce urmează, ce instrumente sunt şi cum se poate soluţiona?

Dorin Chirtoacă:
„Legea a fost atacată la Curtea Constituţională şi sperăm ca CC să declare această lege ca fiind neconstituţională, pentru că aşa este, este încălcarea autonomiei locale. În acelaşi timp, noi avem procese în instanţa de judecată, pentru că scoaterea plafoanelor stabilite de Parlament nu rezolvă problema în esenţă, pentru că aceşti infractori de doi ani de zile nu plătesc taxe şi ne-au dat acum în judecată. Deci, noi acum ne şi mai judecăm cu ei. Parlamentul nu ai cum să-l dai în judecată, doar că Parlamentul a stabilit aşa reguli încât lucrurile se duc în joc. Cum nu dai, lucrurile nu se rezolvă.

În mod normal, Parlamentul acum ar trebui să-şi anuleze propria lege şi să vină în întâmpinarea autorităţilor locale şi a cetăţenilor, pentru că autorităţile locale nu au stabilit aceste taxe împotriva cetăţenilor şi în favoarea unor agenţi economici. Dimpotrivă, în favoarea cetăţenilor au fost stabilite taxele în cauză. Şi Parlamentul acum merge împotriva oamenilor, pe când ar trebui să ajute autorităţile locale să încaseze aceste taxe. Aşa ar trebui să procedeze un Parlament responsabil. Acum avem un Parlament nu al cetăţenilor, ci al unor grupuri înguste.”
XS
SM
MD
LG