Linkuri accesibilitate

Bomba ecologică de pe Nistru, la un pas de explozie (Evenimentul Zilei)


România – un partener redutabil pe care SUA şi-l doresc în regiune (Ziarul Naţional)


În „Ziarul Naţional”, editorialistul Petru Bogatu se arată convins că adevărata semnificaţie a şederii de deunăzi la Bucureşti a subsecretarului de stat american, Victoria Nuland, în ciuda faptului că vizita fusese urmărită şi comentată cu lux de amănunte, a scăpat în mare parte atenţiei mass-media. Din punctul lui de vedere, România, în viziunea americană, este un mare aliat pe care Washingtonul şi-l doreşte eminamente redutabil pentru a promova interesele comune în zonă. Inclusiv, pentru a sprijini, împreună, Republica Moldova. Este tocmai ceea ce nu a sunat în nici un comentariu. Cităm: „Iată mesajul capital pe care l-am aşteptat de foarte mult timp să ne parvină!”, conchide dl Bogatu.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” constată că în 2013, în plină criză politică, opinia publică era informată despre mai multe dosare penale deschise de oamenii legii în privinţa unor miniştri sau viceminiştri. În 2014, un singur dosar penal, care vizează deja un fost ministru cercetat atunci, se află în instanța de judecată, doar că, din vară şi până în prezent, nu a avut loc nicio şedinţă de judecată dusă la final, pentru că, de fiecare dată, lipsea procurorul sau judecătorul. Dosarul care se află în judecată este cel pe numele ex-ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă, fiind acuzat că l-a favorizat pe Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament şi coleg de partid, oferindu-i 400 de mii de euro din bugetul statului în baza unei hotărâri de judecată care încă nu era definitivă.

Aceeaşi publicaţie semnalează folosirea pe larg de către şefi de poliţie a unor automobile de serviciu cu numere de înmatriculare false în scopuri personale. Ilegalitatea le-a fost confirmată ziariştilor de Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul MAI, care susţine că secţia pe care o conduce a efectuat zeci de anchete de serviciu pe numele unor şefi de poliţie şi ale unor subalterni care folosesc plăcuţe de înmatriculare false. Cităm: „Este o practică dezvoltată în toată republica. IGP şi MAI cunosc situaţia, dar nu ştiu de ce nu se iau măsuri”, spune Maiduc. „Ziarul de Gardă” adaogă că printre cei descoperiţi că au făcut asta sunt şefi ai unor Inspectorate de Poliţie din teritoriu, şefi de secţie ai Poliţiei Criminale teritoriale, dar şi un poliţist de la Antidrog din cadrul Inspectoratului General de Poliţie (IGP) Bălţi, reţinut recent de CNA pentru luare de mită.

„Bani americani pentru o afacere în stil moldovenesc”, este titlul articolului semnat de Olga Ceaglei în cotidianul „Adevărul”. Ziarista scrie că un antreprenor a obţinut, printr-un program american, un credit de aproape jumătate de milion de dolari pentru construcţia unui depozit frigorific la Străşeni, fără a avea însă toate actele în regulă. Deocamdată, afacerea este „îngheţată“ din cauza unui conflict cu autorităţile locale. Buna credinţă a persoanei care solicită un credit ar trebui să fie verificată, în primul rând, de banca la care aceasta apelează.

Cauza penală de învinuire a unui grup de 24 de vameşi de la postul vamal Leuşeni pentru infracţiuni de corupţie, a fost expediată în instanţa de judecată, anunţă săptămânalul „Timpul”. Reporterii amintesc că la 22 octombrie 2013, Centrul Naţional Anticorupţie din Republica Moldova în parteneriat cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România au descins la postul vamal Leuşeni – Albiţa, în rezultat fiind reţinute 42 de persoane. Potrivit procurorilor, vameşii acceptau, primeau sau extorcau sume între 100 şi 350 euro de la transportatorii de mărfuri din statele Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a le facilita procedurile vamale.

„Bomba ecologică de pe Nistru, la un pas de explozie”, avertizează reporterii cotidianului „Evenimentul Zilei”. Ziariştii scriu că în ultimii ani, poluarea apei din râul Nistru, sursa de alimentare pentru 70% din populația țării, a ajuns la o stare critică. Pe lângă deșeurile de la uzinele din Ucraina și substanțele chimice din depozitele din apropierea Nistrului, chiar și oamenii fac adevărate experimente ecologice. Aceștia aruncă cum vor deșeuri în Nistru, apă pe care mai apoi o folosesc ca sursă de alimentare. S-a ajuns la faptul că râul Nistru iarna nu mai îngheață, iar cercetătorii trag semnale de alarmă.
XS
SM
MD
LG