La câteva ore după ce un tribunal din Kiev a interzis blocarea instituțiilor publice de către demonstranții pro-europeni, în Senatul Statelor Unite au avut loc audieri pe tema situației din Ucraina.
Comisia pentru politică externă din Senatul american a organizat audieri legate de situaţia politică din Ucraina la numai o zi după ce un tribunal ucrainean a decis să interzică demonstraţiile în centrul capitalei, Kiev.
Demonstraţii care au început la sfârşitul lui noiembrie, după ce regimul preşedintelui Victor Ianukovici refuzat să mai semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, la presiunile Rusiei şi în speranţa, confirmată între timp, de a obţine o reducere semnificativă a preţului la gaze.
Decizia de a interzice temporar (până pe 8 martie) manifestaţiile in centrul capitalei a fost luată de un tribunal din Kiev încă pe 8 ianuarie, dar publicată miercuri, 15 ianuarie. Tribunalul dă şi o definiţie a manifestaţiilor interzise, cele la care se folosesc „megafoane, pancarte şi corturi”.
Miile de manifestanţi care se afla încă în Piaţa Independenţei din Kiev, unde au loc manifestaţiile anti-guvernamentale, s-au temut că poliţia va interveni pentru a-i evacua. Dar, pentru moment, forţele de ordine nu au intervenit. Au fost momente, în timpul acestor manifestaţii non-stop, când în Piaţa, erau zeci si sute de mii de protestatari. Iar maidanul devenise, mai ales în decembrie anul trecut, loc de pelerinaj pentru politicieni europeni si americani.
La Washington, în Senat, adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, a declarat că administraţia Obama speră ca tensiunile din Ucraina să dispară democratic, după negocieri, și nu prin intervenţia poliţiei.
„Ca majoritatea ucrainenilor, Statele Unite şi partenerii săi europeni vor ca situaţia de criză să fie rezolvată politic, democratic şi ce-i mai important, fără utilizarea forţei. Ultima remarcă se aplică atît guvernului, cît şi protestatarilor…” Dna Nuland a criticat protestele violente din faţa unui tribunal din Kiev, pe 10 decembrie, dar şi mai mult climatul tensionat creat de autorităţi, care au încurajat astfel de derapaje.
Senatorul Robert Mendez, preşedintele Comisiei de politică externă, a criticat administraţia Obama pentru faptul că nu a criticat suficient de „deschis şi direct” Rusia, care a recurs la metode de şantaj economic. Critică respinsă categoric de Victoria Nuland:
„Am spus de multe ori, în public şi privat, că presiunile exercitate nu numai asupra Ucrainei, dar şi a Moldovei şi Georgiei reprezintă încălcarea unor principii fundamentale, asemenea celor de la Helsinki sau cele care stau la baza Organizaţiei Mondiale a Comerţului”.
Senatorul republican John McCain, care a fost în decembrie la Kiev pentru a-şi exprima sprijinul pentru protestele pro-europene, a declarat de asemenea că Rusia este sursa crizei din Ucraina.
„Ucraina vrea să fie o ţară europeană. Nu una alăturată Rusiei. Asta este esenţa problemei”, a declarat McCain, în timp de adjunctul Secretarului de Stat pentru Democraţie şi Drepturile Omului a promis sprijinul continuu al Statelor Unite pentru ucrainenii care mai cred în viitorul democratic şi european al ţării lor.