Il chema Husein Hasani. Venise din Kosovo la Sarajevo pe cind avea 15 ani. De la 21 de ani a devenit lustragiu. A fost un simbol al acestui oras multietinic si, timp de peste 60 de ani, a fost lustragiul oraşului Sarajevo. Ultimul. Mii de bosniaci au semnat o petitie cerind autorităţilor să ii ridice o statuie lustragiului Hasani, pe care toata lumea il cunoştea de “unchiul Misha” şi care a decedat in aceasta luna.
Ce i-a facut oare pe bosniaci, mii dintre ei, sa vina cu aceasta propunere, se poate intreba oricine care afla despre aceasta initiativă civica, cu atit mai mult cu cit tinara generatie abia daca mai stie ce este acela un lustragiu…, una din meseriile dispărute in Balcani in ultimii ani, cind de la pantofii lustruiti de „expert”, s-a trecut la incaltamintea sportivă.
Unchiul Mișa era rom. Statea mereu pe scaunul sau de lustragiu in acelasi loc, pe bulevardul Tito din centrul capitalei Bosniei. Era imbracat „la patru ace”, toteauna in costum curat, cu cămasa alba, bine pieptanat si cu mustata bine aranjata. Nu şi-a parasit locul nici macar in cei trei ani de asediu al Sarajevo-ului in timpul razboiului din 1992 -1995.
In 2009, primaria din Sarajevo i-a dat o medalie de merit, i-a făcut o mica pensie si i s-a repartizat şi un apartament modest.
Ce l-a facut oare celebru, ca la moartea sa primarul general din Sarajevo să vorbeasca despre un oras care va fi mai „pustiu” fara unchiul Mișa si zeci de oameni sa ii puna fotografia la locul in care era scaunul sau, sa aducă flori sis a il plinga in liniste…
Poate credinta lui că orice meserie si orice munca trebuie respectata, dupa cum a spus jurnalistul Zvejzdan Zivkovic, cel care a facut ultimul interviu cu faimosul lustragiu:
„Anul trecut el a spus Europei Libere ca avut meseria de lustragiu in sânge şi in suflet şi ca nu şi-ar fi putut imagina viata altfel. Toata lumea il respecta, tineri si batrini deopotrivă. Niciodata nu i-a fost ruşine cu ceea ce făcea. Chiar cind guvernul i-a dat o pensie, unchiul Mișa n-a vrut sa renunţe la meseria lui şi a continuat sa munceasca.”
Unchiul Mișa a căutat să le arate oamenilor grabiti din Sarajevo că romii pot fi mîndri de ceea ce fac si că pentru a fi respectat trebuie doar să-ți faci meseria cu onestitate.
„Mi-a vorbit cu mindrie despre meseria lui si mi.a repetat ca nici o slujba nu e prea putin importanta daca o faci cu onestitate…”
Iar mii oameni care au semnat petitia pentru ridicarea statuii lustragiului rom au inteles si respectat un crez de viata al celui care zeci si zeci de ani a cautat in liniste sa demonteze unele din cele mai profunde prejudecaţi legate de romi….