Linkuri accesibilitate

Leonid Cerescu: „Din cauza acestor taxe, dispar agenţii economici”


Plafonarea taxelor locale - între dorințele patronatului și cele ale administrațiilor publice.




Reintroducerea unui plafon maxim pentru taxele percepute de primării de la agenţii economici a nemulţumit o parte dintre edilii ţării, care s-au pomenit cu goluri de milioane de lei în bugetele lor. De cealaltă parte, Patronatele salută decizia, susţinând că agenţii economici sunt nevoiţi să fugă în economia tenebră din cauza autorităţilor publice care stabilesc taxe exagerate. Cum pot fi împăcate interesele comunităţilor locale cu cele ale mediului privat? Discutăm în această dimineaţă cu preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, dl Leonid Cerescu.

Europa Liberă: Dle Cerescu, zilele trecute aţi fost citat afirmând că reprezentanţii administraţiei publice locale stabilesc taxe exagerate, fără să se consulte cu mediul de afacere, punând la grea încercare agenţii economici locali. Dar, Parlamentul a ţinut cu mediul de afaceri şi v-a făcut dreptate. Totuşi, într-o asemenea situaţie, cum se poate găsi echilibrul între interesele Administraţiilor Locale care au nevoie de bani pentru dezvoltarea comunităţii şi interesele Businessului care au nevoie de surse financiare pentru dezvoltare?

Leonid Cerescu:
„Într-adevăr, aşa este. Noi am abordat această întrebare în rând cu altele în discuţiile colective din cadrul platformelor de discuţii cu factorii de decizie. Pe lângă condiţiile obţinute pentru o activitate mai bună a agenţilor economici, am convenit să se revină la plafonarea impozitelor locale, subiect solicitat de majoritatea agenţilor economici din teritoriul ţării.

Eu mă refer la antreprenori din nordul ţării până în sud – Edineţ, Bălţi, Soroca, Căuşeni, Cahul, Cimişlia, Hânceşti, unde am participat nemijlocit, eu, personal, în cadrul unor seminare cu agenţii economici, realizând un proiect pentru dezvoltarea dialogului social în teritorii. Peste tot, în marea majoritate a acestor localităţi, agenţii economici au abordat această problemă: că aceste impozite locale sunt exagerat de mari.

Unii agenţi economici, în legătură cu acest lucru, au două ieşiri din situaţie. Una este de a-şi sista activitatea pentru că nu îşi pot onora aceste obligaţiuni faţă de administraţiile locale şi nu numai, fiindcă acesta nu este unicul impozit, ele sunt multe la număr. Fie că aceştia trec într-o activitate tenebră, care la fel este nedorită şi afectează, de fapt, tot agenţii economici, fiindcă povara neacumulării revine celor care sunt corecţi cu statul, afectează salariaţii, care pierd garanţiile sociale şi, fără îndoială, pierde şi statul, şi cei care sunt în administraţia publică locală.”

Europa Liberă: Dar, puteţi să ne oferiţi şi exemple când funcţionarii publici au dat dovadă de excese atunci când au stabilit anumite taxe?

Leonid Cerescu:
„Aş putea da câteva exemple doar, or ele sunt multiple la număr. La Nisporeni, de exemplu, s-a stabilit pentru o unitate comercială nu prea mare, care are puţini angajaţi, 50 de mii plata pentru impozitul local. În alte părţi, aceste plăţi sunt 25 de mii, lucru care este exagerat de mare. În consecinţa, stabilirea unilaterală este rezultul lipsei negocierii între administraţiile publice locale şi cei care sunt agenţii economici... ”

Europa Liberă: Cum se explică lipsa de comunicare între agenţii economici şi primării, când la prima vedere fiecare dintre ei ar fi interesaţi să stabilească o relaţie sănătoasă, de parteneriat?

Leonid Cerescu:
„Este corect ceea ce spuneţi Dvs şi aşa este prevăzut în Legea despre dialogul social, că administraţiile publice locale, aşa cum face, de fapt, administraţia centrală şi factorii de decizie, aşa ar trebui să procedeze şi cei din administraţiile locale. Cu regret şi părere de rău, nici pe de parte nu în toate administraţiile se stabilesc aceste negocieri, invers, unilateral aceste organe stabilesc impozitele exagerat de mari, aşa cum s-a demonstrat.

În astfel de situaţii, misiunea noastră este ca factorii de decizie: Parlamentul şi Guvernul, având această situaţie în ţară, până când vom ajunge la consultări bi sau trilaterale, ar fi cazul să stabilim aceste plafonări. Nestabilind această plafonare, ziceam, agenţii economici se duc în activitatea tenebră. Acest domeniu, după datele care sunt aduse de un studiu al IDIS „Viitorul”, numai în perioada unui an s-au adus prejudicii enorme tuturor bugetelor din stat. Din cauza acestor taxe, dispar agenţii economici.”

Europa Liberă: Dle Cerescu, astăzi, primari din Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, urmează să se întâlnească cu deputaţi din cadrul Comisiilor parlamentare economie, buget şi finanţe şi Administraţie Publică. Patronatele, agenţii economici, sunt invitaţi la aceste discuţii?

Leonid Cerescu:
„Anticipat, vorbise cu mine dl preşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, precum că joi urma să fie această întâlnire, ca mai apoi să fie anulată. Despre ce vorbiţi Dvs, cel puţin invitaţie nu avem. În cazul în care vom primi o astfel de invitaţie vom participa numaidecât la această întâlnire. De ce? Fiindcă discuţiile, negocierile, comunicările între factorii care sunt influenţaţi de această situaţie, ar duce la o soluţie binevenită pentru unii şi pentru alţii, care într-un fel sau altul ar aranja şi patronii, şi administraţia publică locală şi, fără îndoială, factorii de decizie a statului.”

Europa Liberă: Totuşi, dle Cerescu, astăzi, cum ar putea Administraţiile Publice Locale să stimuleze antreprenorii să contribuie la bugetele publice?

Leonid Cerescu:
„Administraţiile Publice Locale trebuie să stabilească nişte impozite rezonabile, nişte impozite suportabile de agenţii economici şi atunci aceştia îşi vor desfăşura activitatea lor, vor majora locurile de muncă, vor majora salariile, vor majora contribuţiile atât de la stat, cât şi de la APL. Agenţii economici sunt oameni conştienţi de situaţia care este. Ei nu sunt duşmanii localităţii. Ei îşi dau bine seama că este necesară dezvoltarea infrastructurii, este necesar de a finanţa şcoli, grădiniţe etc. Deci, ei şi-ar dori o activitate în condiţii legale cu administraţia locală şi cu statul. Într-un astfel de caz va fi bine pentru toţi.”
XS
SM
MD
LG