Linkuri accesibilitate

Executivul de la Comrat se implică direct în organizarea referendumurilor inițiate de Adunarea Populară


Decizie a Comitetului executiv al autonomiei găgăuze.



Comitetul executiv al autonomiei găgăuze condus de bașcanul Mihail Formuzal a decis vineri la o ședință extraordinară ca toate administrațiile raionale și primăriile de pe teritoriul autonomiei să sprijine referendumurile controversate așteptate la 2 februarie.

Este a doua oară când executivul de la Comrat se implică direct pentru organizarea referendumurilor inițiate de Adunarea Populară de la Comrat: un referendum legislativ despre independența regiunii, și un altul consultativ despre direcția de politică externă a Republicii Moldova.

Decizia Comitetului executiv găgăuz a fost luată cu cîteva ore înainte de întâlnirea bașcanului Formuzal cu premierul Iurie Leancă și președintele parlamentului, Igor Corman.

Cei doi lideri moldoveni doresc să convingă autonomia găgăuză să renunțe la aceste referendumuri care sporesc tensiunile, într-o perioadă când Chișinăul se pregătește de semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

În noiembrie 2013, referendumurile au fost declarate ilegale de o judecătorie de la Comrat, la cererea guvernului de la Chișinău, care spune că temele puse în discuție depășesc competențele autorităților locale.

Procuratura Generală a avertizat autoritățile găgăuze cu o anchetă penală pentru a le trage la răspundere pentru „acțiuni samavolnice”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG