Linkuri accesibilitate

Situație extrem de tensionată la Kiev în urma ciocnirilor violente între protestatari și forțele de ordine


Astăzi la Kiev
Astăzi la Kiev

Vitali Kliciko: „alăturați-vă poporului, protejați-l, fiindcă ați depus jurămîntul, înainte de toate, în fața poporului ucrainean și că îl veți apăra.”



La Kiev, sute de manifestanţi s-au ciocnit cu forţele de poliţie, când au încercat să spargă baricadele pentru a se întrepta spre clădirea Parlamentului.

Demonstranţi, care purtau casti de protecție (folosite in constructii), au atacat politia cu bastoane, au incediat un autobuz al poliţiei si citeva
Un autobuz în flăcări
Un autobuz în flăcări
masini. S-au auzit explozii, provenite, se pare, de la bombe artizanale.

Potrivit imaginilor transmise de BBC, unul din liderii opozitiei, Vitalie Kliciko a incercat sa opreasca atacul protestatarilor, dar fara mare success.

Anterior, zeci de mii de manifestanţi s-au adunat din nou în Piaţa Independenţei pentru a manifesta împotriva regimului Ianukovici şi a cursului anti-european pe care l-a impus ţării.

Proteste şi violenţe la Kiev
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:06:57 0:00

Demonstraţia în sine este o încălcare a noilor legi restrictive, adoptate joi de Parlament şi care limitează dreastic dreptul de adunare sau exprimare.

Vitali Kliciko a spus în cursul demonstrației de astăzi că „este momentul să luăm foarte importante decizii. Întîi, anunțăm drept nevalide și ilegale legile care au fost adoptate de membrii Parlamentului din Partidul Regiunilor, la 16 ianuarie. În al doilea rînd, anunțăm ținerea de alegeri prezidențiale anticipate și că vom supune votului această chestiune. În al treilea rînd, personalul Comisiei Centrale Electorale trebuie modificat, în așa fel încît alegerile să se desfășoare în mod corect și transparent.”

Potrivit lui Kliciko, „120 de deputați ai Partidului Regiunilor au ridicat mîinile în Parlament și autoritățile au declarat că poporul ucrainean și drepturile lui sînt ilegale. Așa ceva nu va reuși și nu vom permite să se întîmple. ... Fac apel la structurile de menținere a ordinei, la cei conscriși în termen: alăturați-vă poporului, protejați-l, fiindcă ați depus jurămîntul înainte de toate în fața poporului ucrainean și că îl veți apăra.”

Un alt lider al opoziției, Arseni Iațeniuk, anunța și el: „vom declanșa un vot popular referitor la lipsa de încredere și pentru demiterea [președintelui] Victor Ianukovici, referitor la declarația de sprijin și confirmarea autorității Consiliului Ucrainean al Poporului, și, în al treilea rînd, pentru redactarea unei noi Constituții a Ucrainei. În ce privește alegerile, începem votul pentru Consiliul Orășenesc al Kievului și primarul orașului. Puterea pentru popor!”

Valul de manifestaţii din Ucraina a început la sfârşitul lunii noiembrie, când în mod surprinzător, preşedintele Victor Ianukovici a decis că Ucraina nu va mai semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG