Linkuri accesibilitate

„România şi Moldova: unire sau dragoste cu sila?” (Adevărul)


Economia între remitențe și investițiile străine (Ziarul Național)



Un articol din „Adevărul” citează Carnegie Europe şi scrie că „atât Moldova, cât şi Georgia au nevoie de susţinerea intensivă a Uniunii Europene, după parafarea la Vilnius a Acordului de Asociere, pentru a scăpa de presiunile făcute de Moscova”. Autorul arată că „în perioada de dinaintea parafării acordului, autorităţile ruse au făcut tot posibilul pentru a împiedica Moldova din acest proces, cu ameninţări privind sistarea livrării gazelor şi embargouri comerciale.

Publicaţia mai notează faptul că, imediat după încheierea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, preşedintele rus Vladimir Putin îşi va reorienta atenţia către Moldova şi Georgia pentru a slăbi susţinerea în raport cu acordurile UE. Astfel, acţiunile Moscovei ar putea fi îndreptate cu precădere spre Moldova, fiindcă „Guvernul condus de Iurie Leancă duce lipsă de unitate, iar opoziţia comunistă manifestează vehement pentru Uniunea Vamală propusă de Putin”.

Aceiaşi publicaţie începe astăzi un ciclu de materiale sub genericul „România şi Moldova: unire sau dragoste cu sila?” O echipă „Adevărul“ România a venit în Republica Moldova pentru a afla ce vor, de fapt, basarabenii. Pe parcursul acestei săptămâni publicaţia promite să scrie despre ce înseamnă proiectul de redesenare a României Mari al preşedintelui român Traian Băsescu.

Olga Grosul scrie în „Kommersant.md” că „înainte de alegerile parlamentare, MAI ar fi decis să înăsprească regulile de desfăşurare a acţiunilor în masă. Autoarea notează că „ministerul propune să se traseze o „linie roşie” în faţa instituţiilor statului, misiunile diplomatice şi puşcăriilor peste care se va interzice manifestanţilor să treacă, iar poliţia va obţine puterea de a dispersa în forţă manifestaţiile fără autorizarea autorităţilor locale”. În articol se menţionează că reprezentanţi ai societăţii civile se pronunţă categoric împotriva „liniei roşii”, menţionând că o astfel de decizie va fi contestată la Curtea Constituţională”.

Jurnaliştii de la „Panorama” se întreabă dacă „actualul preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) poate să candideze a treia oară pentru această funcţie de conducător al celei mai importante instituţie ştiinţifică a ţării. Dl Duca a fost ales de două ori în funcţia respectivă, iar regulamentul şi Codul ştiinţei şi inovaţiilor stipulează că funcţia nu poate fi deţinută mai mult de două ori consecutiv. Ziarul a aflat însă despre o încheiere elaborată de secţia juridică a Academiei în care se pretinde că academicianul ar mai putea deţine o dată această funcţie.

Tot „Panorama” publică o analiză previziune pentru 2014. Printre evenimentele aşteptate sunt limitarea accesului imigranţilor moldoveni în Rusia; desfăşurarea unor referendumuri neagreate de Chişinău în autonomia găgăuză; vizita la Chişinău a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov; finalizarea de către partea moldovenească a gazoductului Iaşi – Ungheni; semnarea Acordului de asociere; regimul fără vize în UE pentru moldoveni; dar şi faptul că „Moldova va celebra aniversarea a 70-cea a eliberării de cotropitorii fascişti”.

Editorialistul Victor Ciobanu scrie în „Ziarul Naţional” că „din 2003 şi până anul trecut, transferurile persoanelor fizice efectuate în R. Moldova s-au ridicat la 11,9 miliarde de dolari SUA”, potrivit datelor Băncii Naţionale. […] „Experții estimează că această cifră poate fi ușor dublată, dacă vom lua în considerare și transferurile neoficiale. Deci, ajungem la o cifră de cca 24 de miliarde de dolari sau peste 2 miliarde de dolari anual. Acum, dacă vom compara această cifră cu investițiile străine directe, care se cifrează în medie la cca 200 de milioane de dolari anual, ne vom da seama cine este adevăratul investitor strategic al țării”, apreciază dl Ciobanu. „De aici și paradigma economică strâmbă, care ministrul Lazăr tot ne zice că trebuie schimbată”, mai menţionează autorul.
XS
SM
MD
LG