Linkuri accesibilitate

„Pragul electoral pentru partide ar putea fi micşorat. Comisia de la Veneţia a publicat proiectul PD” (Ziarul Național)


„Giganţii comerciali nu sunt şi contribuabili mari” (Adevărul).



Giganţii comerciali nu sunt şi contribuabili mari” titrează cotidianul Adevărul. Ion Preaşcă, autorul articolului, spune că „de la 1 ianuarie, 35 de companii au obţinut statutul de mari contribuabili, după cum a anunţat Fiscul. Din lista întreagă lipsesc, însă, numeroase firme profitabile, inclusiv reţele de supermarketuri şi producători de alcool. Experţii nu exclud că multe dintre acestea nu plătesc toate taxele la stat”. „Fiscul explică absenţa unor întreprinderi prin faptul că acestea nu corespund criteriilor de determinare a statutului de mari contribuabili…”, dar şi prin faptul că nu are suficienţi angajaţi ca să deservească un număr mai mare de astfel de contribuabili.

Într-un interviu acordat pentru Jurnal de Chişinău, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iulian Groza, răspunde, între altele, la o întrebare privind „măsura în care decizia de suprimare a vizelor europene pentru moldoveni depinde de procesul reformării justiţiei, dar şi de procesele politice interne din R. Moldova? Potrivit dlui Groza, „o eventuală decizie a Parlamentului European şi al Consiliului European nu este condiţionată de anumite reforme. Pe de altă parte, evident că dialogul dintre R. Moldova şi UE este foarte complex. Noi continuăm eforturile pe care le-am avut până acum pentru asigurarea reformei justiţiei, a Ministerului Afacerilor Interne, procuraturii etc”.

Editorialistul Mircea V. Ciobanu analizează în Jurnal de Chişinău situaţia cauzată de controversatul conflict între „cablişti şi , în particular, Jurnal TV. Dl Ciobanu notează, între altele, că „sunt aici nişte lecţii pe care trebuie să le însuşească şi colegii de la Jurnal TV. „Opiniile admiratorilor sau ale oponenţilor (fie chiar ale adversarilor mediatici sau ale duşmanilor politici) pot să sugereze unele corecţii necesare, intermitent obligatorii pentru orice post TV care se respectă”, apreciază autorul. El mai observă, „în context”, că „e contraproductiv orice slogan absolut, care anunţă un impas fără speranţe. Dacă toţi (de la putere şi din opoziţie) „sunt o apă şi-un pământ”, nu mai are rost să faci ceva. Poţi să fii cea mai liberă televiziune din lume, dar dacă eşti critic, nu însă şi imparţial-echidistant, poţi obosi lumea cu slogane liniare şi îţi poţi irosi fără rost libertatea”, conchide editorialistul de la Jurnal de Chişinău.

Pragul electoral pentru partide ar putea fi micşorat. Comisia de la Veneţia a publicat proiectul PD”, titrează Ziarul Naţional. „Comisia de la Veneţia, căreia i-a fost trimis spre avizare proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral în R. Moldova, elaborat de Partidul Democrat, a făcut public documentul. Printre surprizele proiectului se numără şi micşorarea pragului de reprezentare în Parlament pentru partide”, menţionează autoarea articolului, Raisa Lozinschi. „Potrivit proiectului, sistemul electoral din R. Moldova ar urma să devină unul mixt: 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 50 – în circumscripţii uninominale”, se precizează în articol. Autoarea mai menţionează că „săptămâna trecută, spicherul Igor Corman a admis, în cadrul unei conferinţe de presă, că în timpul apropiat Codul Electoral ar putea fi modificat, dacă „va exista voinţă în Parlament şi în cazul în care va exista un aviz pozitiv al Comisiei de la Veneţia”…”.

Evenimentul Zilei face trimitere la un rating întocmit de Organizația Internațională „Oxfam”, care ajunge la concluzia că Republica Moldova ocupă locul 44 în lume după accesibilitatea, calitatea și diversitatea alimentelor. În cadrul studiului au fost analizate situațiile din 125 de țări ale lumii. Astfel, Moldova împarte aceeași poziție cu Rusia, Kazahstan, Mexic, Chile, Malaiezia și Insulele Maldive. Printre fruntași este Olanda care se clasează pe locul întâi. Constatările făcute au pus accent pe crearea unei piețe bune care permite oamenilor să cumpere produse alimentare la un preț mic și stabil, iar calitatea este la un nivel foarte înalt. Olanda este urmată în top de Franța și Elveția.
XS
SM
MD
LG