Linkuri accesibilitate

Balonul de Aur - faza a doua




Balonul de Aur a fost cîştigat de Cristiano Ronaldo. Au urmat contraatcaurile. De pe locurile 2 şi 3, Lionel Messi şi Frank Ribery au revenit, fiecare în felul lui.

Messi a arătat că e, iar, Messi. După luni lungi de absenţă provocate de accidentări şi uzură, Messi a reuşit unul din lucrurile pe care nimeni nu le-a mai văzut de la Maradona încoace. Messi a înscris, în meciul de Cupă al Barcelonei cu Getafe, un gol de slalom nesfîrşit. Pornit de la 30 de metri, Messi a avansat lateral şi a înşirat toată apărarea adversă, a evitat portarul şi a înscris cu o execuţie rapidă, în secunda în care culoarul de şut a rămas deschis.

E primul semn clar că Messi se întoarce la nivelul de joc excepţional care i-a adus patru Baloane de Aur în ultimii cinci ani. Interesant, absenţa prelungită îi poate da un avantaj lui Messi la Mondialele din vară. Messi va juca mai odihnit şi, probabil, asta l-a făcut să declare că 2014 ar putea fi anul Argentinei.

Celălalt învins al lui Ronaldo e Frank Ribery, în jurul căruia s-a discutat mult înainte de decernarea Balonului de Aur. Presa franceză a făcut o campanie credibilă şi insistentă în favoarea lui Ribery, creeînd în Franţa aşteptări foarte mari. Lăsînd la o parte patriotismul, agumentul francez e incontestabil. Ribery a făcut un sezon, de la un cap la altul, excepţional la cea mai bună echipă de club a Europei. Bayern a cîştigat toate trofeele majore interne şi internaţionale iar Ribery a fost unul din soliştii echipei. Exact acest argument a fost reluat de Ribery, într-o declaraţie plină de amărăciune şi resentiment.

Ribery se consideră nedreptăţit şi acest lucru e, într-adevăr, de discutat. Însă Ribery a lăsat să se înţeleagă, la finalul aceleiaşi declaraţii, că victoria lui Ronaldo e rezultatul unui aranjament politic. Nu e deloc limpede ce ar fi putut fi politic în decernarea Balonului de Aur iar Ribery nu a vrut să spună mai mult. Tot ce se ştie e că procesul de vot a fost extins cu două săptămîni, pentru că destui din cei cu drept de vot nu votaseră. Chiar dacă prelungirea termenului e neobişnuită, nimic nu dovedeşte că Ribery conducea sau că ar fi avut şanse mai mari înainte de schimbarea perioadei de vot. În mare parte, frustrarea lui Ribery pare alimentată de climatul creat de presa franceză.

Era aproape inevitabil ca un jucător de strălucirea lui Ronaldo să cucerească Balonul de Aur. De altfel, Ribery poate conta pe acelaşi soi de neşansă şi de acum încolo. Voturile de pe lista care dă cîştigătorul Balonului de Aur sînt şi vor mai fi atrase de jucători-vedetă de tip Messi şi Ronaldo. Cel mai realist pronostic pentru 2014 sugerează că disputa finală se va da tot între Messi şi Ronaldo.
XS
SM
MD
LG