Linkuri accesibilitate

UE amenință Ucraina cu sancțiuni... neprecizate...


Niciun înalt responsabil european nu poate lua în acest moment o decizie politică importantă fără a consulta cele 28 de capitale.



In vreme ce președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso se află la Davos, iar alți comisari UE, precum cel pentru extindere Stefan Füle, in diferite misiuni (Füle e in Moldova), la Bruxelles Comisia UE anunță posibile măsuri împotriva lui Ianukovici și a guvernului de la Kiev in cazul in care refuză un dialog cu opoziția...

Purtătorul de cuvânt Olivier Bailly nu a putut însă să dea astăzi, joi, nicio indicație asupra naturii măsurilor... După cum, nu era la curent nici cu natura sancțiunilor deja anunțate de SUA. Așa se face că pentru moment inițiativa lui Barroso s-a mărginit la o conversație telefonică, in dimineața zilei de joi, cu președintele ucrainean Viktor Ianukovici.

Așa cum a rezumat-o purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olivier Bailly: „In această conversație telefonică, președintele Comisiei Europene și-a exprimat profunda îngrijorare vizavi de spirala în ascensiune a violenței, precum și vizavi de relatările despre violență îndreptată împotriva jurnaliștilor, ca și în legătură cu disparițiile de persoane.”

La fel, a mai spus Olivier Bailly: „Domnul Barroso i-a cerut de asemenea lui Ianukovici să aibă imediat un dialog la cel mai înalt nivel cu opoziția, ceea ce este obligația lui ca șef al statului. Dar dacă situația nu se stabilizează în Ucraina, atunci UE va analiza posibilele consecințe ale acestui fapt în relațiile sale cu Ucraina.”

La Moscova, Putin ar dori să obțină organizarea unui „trialog", a unei mese rotunde in trei, Ucraina-UE-Rusia, in care Moscova s-ar putea reafirma ca putere regională, după ce a reușit să facă Ucraina să iasă de pe drumul său către integrarea europeană. Pentru moment, insă, oficialii de la Bruxelles mențin că este exclus să poarte cu Ucraina discuții la care să ia parte și Rusia lui Putin.

Un lucru este cert: nimeni la Bruxelles nu mai repetă, cum se făcea până recent, refrenul despre „vocația europeană” a Ucrainei și despre cum UE așteaptă în continuare ca Ucraina să semneze Acordul de Asociere cu UE.

In realitate, este vorba de o criză cum Comisia Europeană nu a mai întâlnit încă. Toți înalții oficiali ai UE vor fi înlocuiți în cursul acestui an, iar viitorul unora din ei, precum președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, este incert. Niciun înalt responsabil european nu poate lua în acest moment o decizie politică importantă fără a consulta cele 28 de capitale, ba chiar, cu totii aflandu-se la sfârșit de mandat, știu că nu ar fi ascultați în acest moment.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG