Linkuri accesibilitate

„Chişinăul trebuie să-şi păstreze calmul şi să încerce să dialogheze cu găgăuzii în mod direct” (N.Negru/Ziarul Național)


Greutăţile prin care trec migranţii din Italia (Adevărul).



De ce ar trebui să ne sperie Ucraina”, este titlul editorialului semnat de George Damian în „Timpul”. „Nimeni nu are nevoie de o evoluţie catastrofală în Ucraina”, e de părere autorul. O ţară aflată în război civil are foarte puţine şanse de apropiere de Uniunea Europeană într-un termen scurt. Tăvălugul violenţelor de la Kiev trebuie oprit cât mai repede şi dacă se poate, fără vărsare de sânge. Luptele de stradă şi ruptura dintre cetăţeni şi autorităţi nu încap sub nicio formă în Uniunea Europeană”, este concluzia la care ajunge George Damian.

Editorialistul Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” observă că doar în aparenţa vizita lui Igor Corman şi Iurie Leancă la Comrat s-a încheiat cu nimic. În opinia ziaristului, întâlnirea a fost, totuși, folositoare din două puncte de vedere: au fost auzite în sfârșit pretențiile liderilor de acolo și a fost făcut un pas spre contactul direct cu găgăuzii. Nicolae Negru îşi încheie editorialul cu o sugestie: „Chişinăul trebuie să-şi păstreze calmul şi să încerce să dialogheze cu ei în mod direct. Să meargă în localităţile Autonomiei. S-ar putea ca simplii cetățeni să fie mai raționali decât politicienii locali”, îşi încheie gândul Nicolae Negru.

La acelaşi subiect, Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional” constată că autorităţile centrale încearcă să împiedice din fuga calului desfăşurarea referendumurilor ilegale din autonomia găgăuză. „Au întârziat însă lamentabil”, este concluzia autorului. La părerea lui Petru Bogatu, „persoanele de la Comrat care se încrâncenează pe tema referendumurilor nu au convingeri, ci doar misiuni. Ele sunt montate din afară să destabilizeze situaţia. În aceste împrejurări, crede editorialistul, puterea centrală trebuie să demonstreze că este în stare să menţină lucrurile sub control. Că poate să guverneze cu sânge rece, în baza legii şi a spiritului rezonabil. Fără panică şi acţiuni pripite.

Numită recent în funcția de ambasadoare a Republicii Moldova în Italia, Stela Stîngaci a vorbit într-un interviu pentru „Adevărul” despre greutăţile prin care trec migranţii din peninsulă. „Situaţia e complicată. Anul trecut, în Italia se închideau 167 de magazine pe zi, peste 5.000 de întreprinderi mici şi mijlocii au declarat faliment, rata şomajului a atins la sfârşitul anului nivelul de 12,5% în rândul populaţiei active şi un nivel record, de 41,2%, în rândul tinerilor italieni. Evident că o asemenea stare de lucruri nu poate să nu aibă repercursiuni serioase şi asupra concetăţenilor moldoveni de aici”, explică Ambasadoarea Moldovei în Italia.

Pagina electronică a cotidianului „Evenimentul Zilei” scrie că bolile cardiologice continuă să curme anual mii de vieţi, nu doar în Republica Moldova, ci în întreaga lume, acestea fiind situate pe primul loc în lista cauzelor care provoacă cele mai multe decese. Publicaţia notează că în Republica Moldova nu există niciun centru de cardiologie intervenţională. Excepţie fac spitalul privat Medpark şi Institutul de Cardiologie din Chişinău, singura instituţie de stat dotată cu astfel de echipamente, care trebuie să ofere ajutor la sute de mii de persoane afectate de maladiile aparatului circulator.

Ana Gherciu de la „Timpul” scrie că în timp ce în R. Moldova învățământul preuniversitar este declarat gratuit de către autorități, plățile informale în acest domeniu rămân a fi valabile, ba chiar e un fenomen obișnuit și „absolut necesar”. Totuși, părinții și copiii care plătesc sunt rareori dispuși să-și dezvăluie identitatea în fața presei, din frică de a nu afecta cursul studiilor, dar și aprecierea copiilor în instituțiile de învățământ. Ziarista face trimitere la un studiu sociologic realizat de Institutul de Politici Publice care constată că, în opinia majorităţii părinţilor, pentru copiii lor este imposibil să obţină o educaţie de calitate fără contribuţii din partea părinţilor.

Şcolile cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău, opt la număr, urmează să fie verificate de către o comisie, componenţa căreia va fi decisă pe 31 ianuarie, la şedinţa Grupului de lucru comun pentru educaţie, din care fac parte reprezentanţi ai Chişinăului şi Tiraspolului. Informaţia a fost comunicată după întrevederea reprezentanţilor politici pentru reglementare conflictului transnistrean, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, transmite Agenţia de ştiri „IPN”. Dl Carpov a comunicat jurnaliştilor că, din câte cunoaşte, conturile liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, despre care s-a spus anterior că sunt blocate, pot fi utilizate pentru a efectua plăţile curente.
XS
SM
MD
LG