Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Štefan Füle, Iurie Leancă, Dacian Cioloș, 23 ianuarie 2014
Štefan Füle, Iurie Leancă, Dacian Cioloș, 23 ianuarie 2014

Iurie Leancă și Igor Corman la Comrat, Štefan Füle și Dacian Cioloș la Chișinău, Moldova și evenimentele din Ucraina.




Într-un clasament al principalelor evenimente care au marcat viaţa politică moldoveană în această săptămână, câţiva comentatori intervievați de Europa Liberă au numit în primul rând vizita spicherului Igor Corman şi a premierului Iurie Leancă la Comrat, unde au încercat fără succes să-i convingă pe politicienii găgăuzi să renunţe la două referendumuri controversate. Sosirea în vizită la Chişinău a Comisarului european pentru extindere Štefan Füle şi a celui pentru agricultură Dacian Cioloş, precum şi violenţele de la protestele pro-europene din Ucraina sunt alte două teme ale retrospectivei săptămânii politice, alcătuită de Diana Răileanu.

Majoritatea comentatorilor de la Chişinău au ajuns la concluzia că vizita premierului Iurie Leancă şi a spicherului Igor Corman la Comrat a fost una întârziată, dar necesară, chiar dacă liderii locali au rămas fermi pe poziţii şi insistă în continuare pe organizarea referendumurilor de săptămâna viitoare. În opinia editorialistului Petru Bogatu de la săptămânalul „Ziarul Naţional”, organizarea celor două pleibiscite ar fi mai degrabă rezultatul imixtiunii Federaţiei Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova, decât expresia unui conflict politic între Chişinău şi Comrat:

Petru Bogatu
Petru Bogatu
„Eu văd, deci, această iniţiativă ca o consecinţă a declaraţiilor anterioare făcute de Ambasadorul Rusiei la Chişinău. Spunea că ţara sa va da o atenţie deosebită celor două zone din sudul Republicii Moldova – Taraclia şi Găgăuzia. A sunat ca o ameninţare. Mai cu seamă că, în fond, ce are Rusia cu aceste două zone? Era evident că toate aceste lucruri fac parte din războiul politic şi economic pe care îl poartă Moscova cu Republica Moldova. Era de aşteptat, în fond, că apele acolo vor fi tulburate. Într-adevăr, sunt anumite probleme în această zonă, dar unde nu sunt ele?”

Comratul a fost vizitat şi de Comisarul European pentru Extindere şi Vecinătate, Štefan Füle, care a venit joi, la Chişinău. Oficialul european, între altele, i-a îndemnat pe moldoveni să citească textul Acordului de Asociere ca să vadă care sunt beneficiile documentului, „contrar unor mituri”. Dumitru Ciorici, directorul editorial de la portalul de ştiri „Unimedia”, crede că Štefan Füle a sugerat, de fapt, autorităţilor de la Chişinău că nu comunică destul cetăţenilor despre prevederile documentului. Şi presei i-ar reveni o parte din responsabilităţi, e de părere Dumitru Ciorici:

Dumitru Ciorici
Dumitru Ciorici
„Primul ar trebui să mediatizeze, în viziunea mea, pe scurt, principalele teze din acest Acord, să le exlice. Sunt detalii tehnice pe care tot ei le-au negociat şi sunt mai greu de înţeles. La fel de important este şi rolul presei. Deşi s-au scurs zece zile, dacă nu greşesc, de la publicarea textului Acordului în limba română, încă nu am văzut analize sau texte jurnalistice care să explice oamenilor pe înţelesul lor ce prevede documentul? Cel puţin pe anumite domenii.”


Europa Liberă: Dar care ar fi riscul în cazul explicării deficitare a ceea ce se conţine în acest Acord? Riscul pentru cetăţeni, mai ales că suntem într-un an electoral?

Dumitru Ciorici:
„Riscăm ca oamenii să fie nu informaţi despre textul acestui acord, dar mai bine spus riscăm să fie dezinformaţi. În rezultat ar putea face alegeri greşite sau neinformate în momentul când vor trebui să voteze sau să-şi exprime opinia cu privire la acest subiect.”

Vineri, Comisarul European pentru Extindere şi Vecinătate se află la Kiev pentru a încerca să medieze dialogul puterii cu opoziţia. Jurnalista Lina Grâu, coordonatoare de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, observă atitudinea rezervată a autorităţilor de la Chişinău faţă de protestele de pe Maidan:

Lina Grâu
Lina Grâu
„Nu ştiu dacă, în mod real, Chişinăul chiar are ceva de spus în această situaţie, mai ales, nu ştiu dacă are pârghii pentru a influenţa situaţia. Pe de altă parte, există şi alt aspect: Chişinăul îşi propune să vină mai aproape de Uniunea Europeană şi atunci mi se pare logic şi cumva de la sine înţeles faptul că poziţia Chişinăului ar trebui să fie solidară cu cea a Uniunii Europene. Pe mine sincer un pic m-a surprins faptul că de săptămâni de zile, de când există aceste proteste, de când există luări de poziţii la Bruxelles şi în alte capitale europene, Chişinăul a cam tăcut. Am văzut ieri o primă luare de poziţii în acest sens, ceea ce este un lucru bun, dar am impresia că reacţionăm cu puţină întârziere şi cu un pic prea multă prudenţă. Dacă vrem să fim parte a clubului european, trebuie să arătăm solidaritate partenerilor noştri europeni, inclusiv în această problemă a Kievului”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG