Vitalie Ciobanu: „Guvernarea pro-europeană din Moldova va trebui să aibă grijă să nu-i descurajeze pe cetățeni prin lăcomia demnitarilor, prin acte de corupție și ilegalități care sfidează ideea de justiție”
Pentru Moldova, precum în cazul altor popoare foste sovietice, mult mai importante decât evoluțiile interne par să fie azi evenimentele din Ucraina, unde EuroMaidanul a obținut primele concesii din partea puterii. Ieri, 28 ianuarie, sosea vestea demisiei guvernului Azarov și erau anulate legile antidemocratice prin votul aceleiași majorități pro-Ianukovici care le aprobase două săptămâni mai devreme.
„Prelegerea ucraineană”, pentru basarabeni și georgieni – favoriții de moment ai Parteneriatului Estic –, se ține cu amfiteatrul deschis. Rusia s-a implicat puternic în Ucraina. În consecință: țara a fost întoarsă din drumul ei european și aruncată în focul unor confruntări sângeroase, care ar putea duce la o dezmembrare teritorială. Va rezista Moldova unui similar scenariu distructiv? Va reuși să prevină escaladarea tensiunilor separatiste, să dejoace diversiunile KGB-ului transnistrean?... Din păcate, cleptomania de care suferă guvernanții moldoveni (boală larg răspândită!), lipsa lor de viziune și spirit de sacrificiu pun sub semnul întrebării coeziunea națională. Va fi nevoie de o colaborare strânsă cu instituțiile occidentale, de luciditate, dinamism și capacitate pro-activă, va trebui consolidată alianța între Chișinău și București, oricât de deranjantă ar fi pentru unii dezbaterea în jurul „ofertei politice” a președintelui Băsescu.
Există mulți „fani” ai Rusiei în Moldova, deghizați în partide politice, fundații, ONG-uri, populând masiv spațiul mediatic. Acești propagandiști au o mare problemă cu europenizarea, dar nu văd trupele de ocupație rusești din Transnistria, nu-i deranjează restricțiile economice impuse de Moscova. Stânga pro-rusă de la Chișinău pledează pentru neamestecul extern în conflictul ucrainean. Evident, când spun „neamestec extern”, moldoveniștii se referă la Uniunea Europeană și la Statele Unite și nu suflă o vorbă despre intervenția rușilor, prezenți la Kiev prin puzderia de agenți de securitate și prin așa-zișii consilieri politici care roiesc în jurul lui Ianukovici.
Cei care îi cheamă pe moldoveni să se alăture Uniunii Vamale, politicieni de genul lui Voronin, Dodon, Șelin, Tulbure, Tkaciuk, Muntean și ceilalți, ar trebui întrebați: de ce oare toți esticii, inclusiv „frații slavi” ucraineni, fug de Rusia? De ce tind cu toții spre Occident? Și în aceeași ordine de idei: de ce oare își dorește atât de mult Vladimir Putin liberalizarea vizelor de călătorie în Uniunea Europeană? Doar Rusia respinge valorile europene, consideră că își are propria cale, în care „interesele de stat” prevalează asupra drepturilor omului și, urmând această doctrină, și-a anihilat opoziția internă și acționează pentru a readuce fostele republici sovietice în țarcul imperiului său reșapat!
Occidentul îi câștigă pe est-europeni prin libertățile și nivelul de viață ridicat, Rusia nu reușește nici măcar cu forța să-i țină lângă ea, ci doar „zombificându-i” sau creând grupuri etnice pe care le folosește pretutindeni în cuprinsul fostei URSS ca trupe de șoc împotriva națiunilor titulare, întreținând focare de separatism, pe care tot ea apoi se oferă să le medieze pe post de „pacificator”! Astfel, în timp ce Ucraina aspiră la libertate și dezvoltare europeană, găgăuzii din sudul Republicii Moldova, instigați de niște lideri politici iresponsabili, vor să adere la Uniunea Vamală a lui Putin. Nu e o contradicție uluitoare?...
EuroMaidanul – așa cum afirmă jurnaliștii democrați de la Kiev – reprezintă certificatul de naștere a națiunii politice ucrainene. Dacă își dorește să fie susținută în acest an crucial, guvernarea pro-europeană din Moldova va trebui să aibă grijă să nu-i descurajeze pe cetățeni prin lăcomia demnitarilor, prin acte de corupție și ilegalități care sfidează ideea de justiție. Solidaritatea se construiește pe încredere, nu pe vorbe frumoase.