Linkuri accesibilitate

Exploatarea politică a capriciilor vremii


Ninsorile şi viscolul au căpătat dimensiuni apocaliptice, comunicatele guvernului te duceau cu gândul la un devastator dezastru natural…


Recentul accident aviatic din Munţii Apuseni a arătat, o dată în plus, că nu mai există zone protejate de indiscreţia publică şi că orice eveniment, oricât de tragic, poate fi speculat şi manipulat de către politicieni. Marea majoritate a televiziunilor de ştiri au pus accent pe latura senzaţională a faptelor după care au derapat în melodramă. Rudele studentei moarte în accident au fost plimbate dintr-un studiou în altul, fără alt rost decât acela de a stoarce lacrimi telespectatorilor. La fel s-a întâmplat şi cu ţăranii salvatori ai supravieţuitorilor, cărora o televiziune le-a oferit şi recompense băneşti, cu suficient tam-tam încât să afle o ţară întreagă. Nici nu mai e cazul să spun că înmormântările celor două victime au fost transmise în direct, totul ascultând de aceeaşi logică a lipsei de pudoare, devenită regula şi nu excepţia.

Comportamentul politicienilor a fost, şi el, lamentabil. Ministrul de interne a făcut nişte declaraţii scandaloase, care l-au costat scaunul. Alţi membri au guvernului s-au fofilat şi au rămas în funcţie, deşi partea lor de răspundere era cel puţin la fel de mare. Premierul Ponta, care în seara accidentului participa bine dispus la un talk-show TV, a făcut ulterior tot ce se poate pentru a apărea în ipostaza de lider lucid şi responsabil, singurul în stare să controleze situaţia. A folosit totodată prilejul pentru a cere demiterea şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, considerat a fi „omul lui Băsescu”. O nenorocire, aşadar, care s-a transformat în pretext pentru o răfuială politică.

Prof. Alexandru Călinescu
Prof. Alexandru Călinescu
Tot un spectacol de prost gust este prestaţia guvernului din ultimele zile, de când s-au înrăutăţit condiţiile meteorologice. Ninsorile şi viscolul au căpătat dimensiuni apocaliptice, comunicatele guvernului te duceau cu gândul la un devastator dezastru natural. Televiziunile, complice ale acestei mascarade, au transmis în direct şedinţe de guvern în care Victor Ponta, îmbrăcat sportiv, în pulover, dădea indicaţii preţioase subordonaţilor care îi prezentau disciplinaţi raportul. Despre eficienţa măsurilor pe care le-a luat executivul e mai greu să ne pronunţăm: ceea ce ştim cu certitudine este că au fost închise zeci de drumuri naţionale şi că au fost suprimate nenumărate trenuri. Pare mai curând un mod de a ocoli decât de a rezolva problemele.

Pentru prim-ministrul Victor Ponta a fost însă încă un exerciţiu de imagine. Domnia-sa perseverează în acest tip de demers, fără să-i mai pese că trece dincolo de limitele decenţei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG